9 Ιανουαρίου 2015

Καλαβρύτων Αμβρόσιος: ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ! ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ;

Ευρισκόμεθα στην αρχή ενός νέου χρόνου! Οι επαγγελματίες προβαίνουν στην κατάρτιση του  Απολογισμού των οικονομικών τους, επισημαίνουν τα πραγματοποιηθέντα κέρδη ή και τις τυχόν ζημίες τους.  Σε κάποιο ανάλογο Απολογισμό οφείλει να προβαίνει κάθε χριστιανός, κάθε Κληρικός, μάλιστα δε κάθε Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού.

Το παρακάτω δημοσίευμα, το οποίο μεταφέρουμε εδώ από τήν ιστoσελίδα (ΕΔΩ)  απευθύνεται κυρίως πρός τόν άγαμο ιερό Κλήρο, εκ του οποίου προέρχονται και οι Επίσκοποι. Και δικαίως! Διότι οι άγαμοι Κληρικοί επέλεξαν τήν οδό της πλήρους και ολοκληρωτικής αφοσιώσεως εις τόν Νυμφίον Χριστόν! Ο Χριστός είναι -πρέπει να είναι- ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ! Τίποτε περισσότερο καί τίποτε λιγότερο! Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε ο άγαμος κληρικός, ακόμη και ο Επίσκοπος, καταντάει να γίνεται μια τραγική φυσιογνωμία, μια καρικατούρα του χριστιανικού ιδεώδους! Τότε οι κοσμικές φροντίδες τον αιχμαλωτίζουν, τα τερπνά του κόσμου τούτου τον απορροφούν, τα εξωτερικά μεγαλεία τον εντυπωσιάζουν, τα "χθαμαλά" και τα "φανταχτερά" του κόσμου τούτου τον αλλοιώνουν! 

Τότε ο Κληρικός από Οδηγός ψυχών καταντάει νά είναι ένας από τούς πολλούς! Αφομοιώνεται από τον "κόσμο", δηλ. την κοινωνία της αμαρτίας! Τότε όλοι μας χάνουμε "και τα αυγά και τά καλάθια!". Χάνουμε δηλ. και την απόλαυση της επιγείου ζωής, αλλά και την απόλαυση της Βασιλείας των Ουρανών, την κληρονομία της αιωνίου ζωής! Τότε - ατυχώς- δικαιώνονται όσοι γράφουν τα λόγια, που θα διαβάσετε παρακάτω. 

Ο υποσημειούμενος ανέγνωσε με πολλή προσοχή όλα αυτά, όσα με περισσή παρρησία αναγράφονται στο παρακάτω δημοσίευμα. Προ οφθαλμών μας έχουμε πάντα τα λόγια του Αποστόλου Παύλου πρός τήν μαθητήν Του Τιμόθεον. αυτά που ακούσθηκαν και χθες στο αποστολικό ανάγνωσμα: Παιδί μου Τιμόθεε"Συ άγρυπνα πρόσεχε εις όλα όσα σου επιβάλλει το ποιμαντικόν  σου έργον. Κοπίασε, κάμε έργο ευαγγελιστού, δίδασκε αδιάκοπα το θέλημα του Θεού στους ανθρωπους, φέρε εις πλήρες και αίσιο πέρας  την διακονίαν, η οποία σου ανετέθη από την Εκκλησίαν,  δια την Εκκλησίαν Πρέπει να αγρυπνής  και να κοπιάζης! Εγώ τώρα προσφέρω το αίμα μου ως σπονδήν και θυσίαν πρός τον Θεόν .....Τελειώνει η ζωή μου" (Β΄Τιμ. δ, 5-6). 

Ακούοντας σήμερα το πρωΐ τον ιεροψάλτη να προφέρη τα λόγια αυτά, ένοιωα εντροπήν για την αθλιότητά μου. Αργότερα, διαβάζοντας τα παρακάτω λόγια ενός θαρραλέου Πρωτοπρεσβυτέρου, του π. Διονυσίου Τάτση, συγκλονίστηκα καί τότε έχυσα πολλά δάκρυα, προσευχόμενος "υπέρ των ιδίων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων" !!!!

Αυτά, λοιπόν, θα είχαμε να πούμε εις εαυτούς και αλλήλους με την ευκαιρία της εισόδου μας στο νέο Έτος. Καλό, αγιαστικό, αγωνιστικό υπέρ της Ορθοδοξίας και καρποφόρο σε έργα αρετής το Νέο Έτος 2015, Αδελφοί και Πατέρες. Ο αγιάσας τά ύδατα του Ιορδάνου Νυμφίος Χριστός ας αγιάσει και τις ψυχές μας! Αμήν.

Αίγιον, 5 Ιανουαρίου 2014 
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

ΌΤΑΝ ΟΙ ΕΠΊΣΚΟΠΟΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΛΈΟΝΤΕΣ….

Του πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ αρχιερείς (δηλαδή οι φιλόδοξοι αρχιμανδρίτες) συνήθως δεν εκδηλώνονται σχετικά με την πορεία των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων.
Δεν διατυπώνουν δημοσίως την αντίθετη γνώμη τους προς την τακτική των κρατούντων, δεν ελέγχουν συγκεκριμένες πράξεις αναξίων κληρικών και επισκόπων και προπαντός οικουμενιστικές εκδηλώσεις των μεγαλοσχήμων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Και συμβαίνει αυτό, γιατί περιμένουν την ημέρα και την ώρα που θα ανέλθουν στο υψηλό βάθρο της αρχιερωσύνης, χωρίς να έχουν τη συναίσθηση των μεγάλωνευθυνών, που θα αναλάβουν, αλλά και χωρίς τον πνευματικό εξοπλισμόπού απαιτεί το αξίωμα.
Από αυτή τη ζύμη των προς αρχιερατείαν κληρικών δεν πρέπει να περιμένουμε σπουδαία πράγματα.

Θα διαιωνίζεται η κακοδαιμονία στην Εκκλησία και θα εκλείψει κάθε ελπίδα βελτιώσεως. Εκτός και αν ο Θεός βάλει το χέρι του και ανατρέψει τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στην Εκκλησία.
Την ίδια τακτική όμως τηρούν και οι Μητροπολίτες, παρόλο που η μεγάλη τους επιθυμία έχει εκπληρωθεί...
Το όνειρό τους να γίνουν δεσποτάδες πραγματοποιήθηκε και το απολαμβάνουν καθημερινά μέσα στις πολυτελέστατες αρχιερατικές τους στολές, κάτω από τις χρυσίζουσες μίτρες και τη λάμψη των ποιμαντορικών ράβδων και των βαρύτιμων σταυρών και εγκολπίων.
Αυτή είναι η αρχιερωσύνη γι  αὐτούς. Τίποτα άλλο. Όλα όσα περιμένει ο λαός από αυτούς, δεν τούς αφορούν.

Δεν ευκαιρούν για δευτερεύοντα και επουσιώδη πράγματα. Δικαιολογημένα κιόλας, γιατί τρέχουν από μητρόπολη σε μητρόπολη για γιορτές και πανηγύρια, για εκδηλώσεις κενές πνευματικού περιεχομένου και για απόλαυση αβραμιαίων τραπεζών.
Αυτό θα πει αρχιερωσύνη! Αυτό θα πει ποιμαντική! Αυτή είναι η Ορθοδοξία!
Και αν τούς ζητήσεις να πουν τη γνώμη τους για τον οικουμενισμό και την προδοσία της Ορθοδοξίας, την οποία διαπράττουν οι μεγαλόσχημοι του Φαναρίου και όχι μόνο, θα σηκώσουν τη ράβδο!
Δεν πρέπει να είμαστε ασεβείς, θα μας συμβουλέψουν. Δεν πρέπει να λέμε τίποτα για το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν πρέπει να επικρίνουμε τις συμπροσευχές με τούς αιρετικούς και αλλόθρησκους κ.λ.π.
Ο φόβος και η δειλία των Μητροπολιτών δεν έχουν εξήγηση. Γιατί φοβούνται; Ποιός μπορεί να τούς κάνει το παραμικρό; Τι θα στερηθούν, αν αποκτήσουν φωνή;
Γιατί δεν έχουν ανάλογο φόβο και απέναντι στο Θεό, καθώς δεν ομολογούν την πίστη τους και δεν ελέγχουν εκείνους που την περιφρονούν;
Γιατί είναι ψοφοδεείς, παρόλο που στις βάσεις των αρχιερατικών τους θρόνων υπάρχουν λέοντες, οι οποίοι συμβολίζουν το θάρρος και τη γενναιότητα που πρέπει να τούς διακρίνουν;

Όμως υπάρχουν και οι γενναίοι Μητροπολίτες, στούς οποίους στηρίζεται ο λαός. Μπορεί να αποτελούν εξαίρεση, αλλά τροφοδοτούν την ελπίδα ότι δεν χάθηκε το παν.
Έχουμε ακόμα και τούς Γέροντες, με την αγιότητα του βίου και το ομολογιακό τους φρόνημα. Αυτοί διδάσκουν και καθοδηγούν και διώχνουν τούς λύκους από την ποίμνη του Χριστού.

Τους Γέροντες αυτούς τους θυμούνται συχνά οι δειλοί Μητροπολίτες, για να παίρνουν και οι ίδιοι λίγο από τη δόξα.
Αναφέρονται στα ξέψυχα κηρύγματά τους στην αγιότητά τους, χωρίς ποτέ να τούς έχουν μιμηθεί στο παραμικρό. Αυτό βέβαια είναι υποκρισία που εύκολα αποκαλύπτεται.
Δεν ελπίζω ότι κάτι θα γίνει στα επόμενα χρόνια. Εύχομαι όμως να παρέμβει δυναμικά ο Θεός, για να μας παρηγορήσει.
Μέχρι τότε ας στηριζόμαστε στούς λίγους και εκλεκτούς.

«Ορθόδοξος Τύπος»--2046

 http://www.kivotoshelp.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.