20 Ιανουαρίου 2015

Η πορεία της Ευρώπης προς τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό πόλεμο μέσα από τα λόγια της Σιμόν Λε Μπαρόν...

Mετά την επίθεση στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo και την διπλή ομηρία που ακολούθησε με τις καταιγιστικές εξελίξεις, οι Γάλλοι πολίτες μοιάζουν να ξυπνούν σε μια νέα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με αναλυτικά ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκαν στο γαλλικό Τύπο, οι Γάλλοι έχουν χάσει την ηρεμία τους. Ακόμα και εκείνοι που δεν υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της αιματοχυσίας στη Charlie Hebdo, τη Μονρούζ και την Βενσέν, δυσκολεύονται να διαχειριστούν το θυμό και το άγχος τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro» που επικαλέστηκε στοιχεία ειδικών, τις πρώτες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, η κατανάλωση αγχολυτικών και υπνωτικών φαρμάκων αυξήθηκε κατά 18,2%. Σε μια Ευρώπη που ο φόβος για χτυπήματα από την πλευρά των Τζιχαντιστών πλανάται ως απειλή, οι εξελίξεις στη Γαλλία ξυπνούν απότομα τους πολίτες από την μέχρι χθες ανέμελη ζωή τους.

Το Geopolitics and Daily News επικοινώνησε με τη Γαλλίδα  συγγραφέα Σιμόν Λε Μπαρόν για να μας δώσει την εικόνα πριν και μετά τις επιθέσεις. 

Παραθέτουμε αυτούσια κομμάτια από τη συνομιλία μας: 

«Γεννήθηκα στη Βρέστη (Brest)  της Βρετάνης, πόλη όλων των προγόνων μου, το 1952. Ο Ζαν Μαρι Λε Πεν είναι Βρετόνος κι αυτός, δηλαδή δεν είμαστε Γάλλοι αλλά Κέλτες. Οι γονείς μου δεν με βάφτισαν. Πήγα στο δημόσιο σχολείο μέχρι το baccalauréat. 

Δεν υπήρχαν μουσουλμάνοι την εποχή εκείνη ή αν υπήρχαν δεν φαινόντουσαν. Οι πλειοψηφία  του λαού ήταν καθολικοί αλλά δεν μιλάγαμε ποτέ για θρησκεία. Ήταν μια εποχή που περνάγαμε ωραία» μας αποκάλυψε η Σιμόν Λε Μπαρόν θέλοντας να μας δείξει τα χρόνια που όλα ήταν ανέμελα. 

«Ο γιος μου γεννήθηκε το 1981 στη Joué-Les-Tours. Το 1984 αποφάσισα να το βάλω στο νηπιαγωγείο. Το πρώτο μεσημέρι που πήγα να τον πάρω, μου έδειξε διακριτικά τα παιδάκια που τον είχαν ενοχλήσει. Μου έκανε εντύπωση που η μισή τάξη ήταν μουσουλμανάκια . Τότε τον πήγα, ενώ δεν έχω θρησκεία, στο καθολικό σχολείο (όλα τα ιδιωτικά σχολεία στη Γαλλία είναι καθολικά) για να είναι με Γάλλους. Ύστερα, για τη πρώτη γυμνασίου, στη Νίκαια πλέον, τον έβαλα σε σχολείο που φοιτούσαν και μουσουλμάνοι. Αργότερα φύγαμε και μείναμε στην Ιταλία για 3 χρόνια. Όταν επιστρέψαμε στη Νίκαια το 1996, τον έβαλα στο δημόσιο για να τελειώσει τη τελευταία τάξη του γυμνασίου.Στη Γαλλία είναι υποχρεωτικό να βάλεις το παιδί σου στο σχολείο της συνοικίας σου. Στην τάξη του (περίπου 30 μαθητές)οι 3  μόνο ήταν λευκοί Γάλλοι, όλοι οι άλλοι ήταν Άραβες αλλά με γαλλική υπηκοότητα κι ένας απ΄ αυτούς έγινε ο μόνος φίλος του!» 

Καθώς τα χρόνια στη Γαλλία περνούσαν η Σιμόν Λε Μπαρόν μας αποκαλύπτει πως εξελίσσεται η κατάσταση. Έχουμε φτάσει πλέον στο 2004,έναν μόλις χρόνο πριν τη Γαλλική Ιντιφάντα, το θερμό Νοέμβρη του 2005. 

«Το 2004 αντικατέστησα ένα καθηγητή γαλλικής για 6 μήνες σε γυμνάσιο της Νίκαιας (το 2002 είχα πάρει ένα νέο πτυχίο "Γαλλικά για τους αλλοδαπούς" που  το φτιάξανε το 1999). 

Το γυμνάσιο είχε 500 μαθητές μουσουλμάνους και ένα διευθυντή Εβραίο! Μόνο στη Γαλλία θα το βρείτε αυτό το παράδοξο! 

Στην τάξη μου είχα 12 μαθητές που, μόλις, είχαν έρθει από το Μαγκρέμπ. Ήταν όλοι τους μεταξύ 13 και 16 ετών (το σχολείο είναι υποχρεωτικό μέχρι 16 ετών στη Γαλλία). Μετά από ένα μήνα αποφάσισα να σταματήσω.Ο λόγος; Όχι μόνο δεν μιλούσανε ούτε μία λέξη γαλλική αλλά όλη την ώρα των μαθημάτων ήταν επάνω στα τραπέζια, με βρίζανε, μια μαθήτρια,μάλιστα, με χτύπησε και ο διευθυντής της έδωσε δίκιο( ήθελε να φέρει τους γονείς της να μου κάνουν μήνυση) . Οι συνάδελφοι μου είπαν τότε ακριβώς αυτό: "Εσύ πάρε το μισθό σου και μη μιλάς. Τι σε νοιάζει αν μάθουν ή όχι τα γαλλικά, αλλά πρέπει ως μαθητές να μείνουν στο σχολείο για να πάρουν τα κρατικά επιδόματα οι γονείς τους."» 

Σύμφωνα με τη Σιμόν Λε Μπαρόν το αραβικό στοιχείο ήταν έντονο σε όλη τη Γαλλία και υπάρχουν γειτονιές και συνοικίες που δεν ακούς λέξη στα γαλλικά. 

Όπως η ίδια μας είπε: «Η επίθεση στο σατυρικό περιοδικό σόκαρε τον κόσμο και έγινε γνωστή γιατί σκοτώθηκαν τόσα άτομα, οι επιθέσεις,όμως, φανατικών ισλαμιστών είχαν ξεκινήσει στη Γαλλία πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.» 

Αναφέρεται στις επιθέσεις στη Joué-Les-Tours  όταν ένας τρομοκράτης επιτέθηκε σε 3 αστυνομικούς, φώναξε «Allah Akbar», τον σκότωσαν, στη Νάντη όπου άλλος ισλαμιστής έκανε επίθεση με φορτηγάκι και στη Ντιζόν. 

«Στη περιοχή της TOURS υπάρχουν εκατοντάδες ισλαμιστές φανατικοί, όλοι έτοιμοι για το τζιχάντ», μας λέει χαρακτηριστικά. 

Ένα κύμα φόβου φαίνεται πως έχει κατακλύσει τη Γαλλία καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα όπως μας είπε η Σιμόν Λε Μπαρόν λόγω του ισλαμικού στοιχείου. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι και φοβισμένοι. 

Όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι: το 50% τάσσεται υπέρ ενός "περιορισμού" της, ενώ το 49% διαφωνεί και το 1% δεν απάντησε στο ερώτημα.Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (81%) οι ερωτηθέντες συμφωνούν να χάνουν τη γαλλική υπηκοότητα όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες στο γαλλικό έδαφος. Σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) θεωρούν ότι θα πρέπει "να απαγορεύεται να επιστρέψουν στη Γαλλία οι Γάλλοι πολίτες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι πήγαν να πολεμήσουν σε χώρες ή περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές ομάδες". 

Από την άλλη, το 57% των Γάλλων δεν επιθυμεί "άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, την Υεμένη ή τη Λιβύη" και το 63% δεν θέλει "να ενταθούν οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ".

Ο λόγος είναι γιατί τα γεγονότα δεν έχουν σταματήσει να λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία. Όπως μας είπε η Σιμόν στην πόλη Καρκασόν είχαμε ένα περιστατικό με ισλαμιστή ο οποίος υπό την απειλή τσεκουριού φώναζε «Allah Akbar»  και ότι θα επαναληφθεί η σφαγή του Charlie Hebdo. Το γεγονός ερευνά η αστυνομία. Επίσης, στη πόλη Nogent-Le-Rotrou ένας τζιχαντιστής όρμησε με το  αμάξι του σε ένα γκρουπ ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί για τα θύματα Charlie Hebdo.

Την ίδια ώρα πολλοί είναι οι καθηγητές των δημοσίων σχολείων που τηλεφωνούν  στην αστυνομία λέγοντας ότι οι μαθητές τους αρνούνται να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή  στη μνήμη των θυμάτων της Charlie Hebdo,αντίθετα φωνάζουν «Allah Akbar» μέσα στην τάξη. Τέτοιες μαρτυρίες έρχονται απ΄όλη τη Γαλλία και συνολικά ξεπερνούν τις 200, όπως μας είπε η Σιμόν Λε Μπαρόν «αναγράφονται , δε, στα ψιλά γράμματα του Τύπου για να μην προκαλέσουν τρόμο». 

Την ίδια ώρα, περισσότερες από 50 (42 ήταν πριν από μερικές ημέρες)  επιθέσεις εναντίον των μουσουλμάνων καταγράφηκαν στη Γαλλία μετά την επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo, όπως ανακοίνωσε  στο Γαλλικό Πρακτορείο το Παρατηρητήριο εναντίον της Ισλαμοφοβίας του γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM), απευθύνοντας έκκληση στις γαλλικές αρχές να «ενισχύσουν τα μέτρα επιτήρησης» των τεμενών.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του παρατηρητηρίου Αμπνταλά Ζεκρί, που επικαλέστηκε στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν καταμετρηθεί 21 επιθέσεις (πυροβολισμοί, εκτοξεύσεις χειροβομβίδων...) και 33 απειλές (προσβλητικές επιστολές κ.ά.). 

Ο απολογισμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνει, μάλιστα, το Παρίσι και τα προάστιά του, όπως διευκρίνισε ο μουσουλμάνος αξιωματούχος που δηλώνει σοκαρισμένος για τα «πρωτοφανή αυτά στοιχεία» που καταγράφτηκαν μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας. 

«Ακόμα και το Μεγάλο Τέμενος στο Παρίσι, το σύμβουλο του Ισλάμ στη Γαλλία, δε φυλάσσεται επαρκώς» κατήγγειλε ο Αμπνταλά Ζεκρί. 

Η Σιμόν Λε Μπαρόν μας αποκάλυψε ότι «ο Abdellah Zekri, Άραβας και πρόεδρος του παρατηρητηρίου εναντίον της ισλαμοφοβίας είναι πολύ φίλος με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.» 

«Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου υπάρχει Παρατηρητήριο του Ισλαμισμού και Παρατηρητήριο εναντίον της ισλαμοφοβίας.» μας είπε η Σιμόν Λε Μπαρόν. 

«Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου του Ισλαμισμού είναι ο Γάλλος Joachim Verolias, της ηλικίας του γιου μου, ο οποίος γράφει με ψευδώνυμο και  κρύβεται όταν έχει συνέντευξη. Οι δημοσιογράφοι  τον δείχνουν μισό γιατί δέχεται απειλές. Έγραψε το 2012 ένα βιβλίο "Αυτοί οι δήμαρχοι που φλερτάρουν με τον ισλαμισμό", όλα τα γαλλικά ΜΜΕ το μποϊκόταραν. Τότε, ένας φίλος του δικηγόρος ανέλαβε να το περάσει από Γάλλο σε Γάλλο μέσω διαδικτύου κι έφτασε στον συμπέθερο μου που μου το πέρασε και μπόρεσα να το αγοράσω στο μοναδικό βιβλιοπωλείο της Νίκαιας που το πουλάει. Έδωσε όλα τα ονόματα των δημάρχων, πόσο πήρανε από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία κλπ. για να επιτρέψουν τα τζαμιά να χτιστούν. Αποτέλεσμα: 3000 τζαμιά χτίστηκαν και 2800 εκκλησίες γκρεμιστήκαν!»  (http://www.islamisation.fr) 

Η Νίκαια, όπως μας είπε η Σιμόν, έχει 18 τζαμιά για 350.000 κατοίκους και η Βρέστη έχει ένα μεγάλο τζαμί. 

Την ώρα που η Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά της την τελευταία δεκαετία, την ώρα που πληροφορίες θέλουν έως και 5.000 Ευρωπαίους πολίτες να έχουν ενταχθεί στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και να πολεμούν στη Συρία, ενώ πολλοί απ΄αυτούς ετοιμάζονται να επιστρέψουν, αυτό που μένει απ΄όλη τη συζήτηση μας με τη Σιμόν Λε Μπαρόν είναι η δήλωση της : «Ξέρω τι είναι να είσαι ξένη στην πατρίδα σου.» 

Επιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.