26 Ιανουαρίου 2015

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΟΥ.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Τα γνωστά σαν «Αργυρά Βλήματα» που είχαν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο του Ιράκ και της Βοσνίας και τα οποία είναι βλήματα εμπλουτισμένα με ουράνιο και είναι πρόξενοι καρκίνου, παράγονται τώρα και από την Τουρκική Πολεμική Βιομηχανία, ΜΚΕ, όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, (Milliyet).

Τα εν λόγω βλήματα παλαιότερα είχαν χρησιμοποιηθεί από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και συγκεκριμένα χρησιμοποιούνταν σαν ο κύριος εξοπλισμός από τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης, T-72. Στην συνέχεια ο ίδιος τύπος βλημάτων εμπλουτισμένα με ουράνιο χρησιμοποιήθηκε κατά τον πόλεμο του Κόλπου εναντίον του Ιράκ και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της επιχείρησης «Θύελλα της Έρημου», ενώ μετά από μερικά χρόνια χρησιμοποιήθηκαν επίσης στον πόλεμο της Βοσνίας, εναντίον των σερβικών αρμάτων μάχης. Μετά τον πόλεμο όμως, όπως είχε αποδειχτεί από αμερικανικές έρευνες, τα εν λόγω βλήματα ήταν αιτία εκδηλώσεως αρκετών κρουσμάτων καρκίνου σε Αμερικανούς στρατιωτικούς. Για τον λόγο αυτό έγιναν στόχος μεγάλων επικρίσεων από τα αμερικανικά ΜΜΕ, με κύριο σκοπό το σταμάτημα της παραγωγής τους στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι όμως των πολεμικών βιομηχανιών που ειδικεύονται στην παραγωγή τέτοιου είδους καρκινογόνων βλημάτων, δεν πτοήθηκαν και ανεζήτησαν μια άλλη χώρα για την παραγωγή τους και δεν άργησαν να βρούνε την χώρα αυτή που δεν είναι άλλη από την Τουρκία, η οποία έχει δώσει μεγάλη σημασία τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη της πολεμικής της βιομηχανίας. Έτσι η μεγαλύτερη αμερικανική πολεμική βιομηχανία παραγωγής εκρηκτικών υλών, Aliant Techsystems (ΑΤΚ), άρχισε διαπραγματεύσεις με την μεγαλύτερη αντίστοιχη τουρκική εταιρία παραγωγής εκρηκτικών υλών, την Makina Kimya Endustri Kurumu, (ΜΚΕΚ), και οι διαπραγματεύσεις αυτές κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την παραγωγή των εν λόγω καρκινογόνων βλημάτων.

Οι δυο εταιρίες υπέγραψαν συμβόλαια και η Τουρκική Πολεμική Βιομηχανία παράγει τα εν λόγω καρκινογόνα βλήματα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία, όπως έχει αποδειχτεί από τους ίδιους τους Αμερικανούς ερευνητές. Η συμφωνία συμπαραγωγής ήταν σε πρώτη φάση ύψους των 28 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι Τούρκοι πέτυχαν με την συμφωνία αυτή την μεταφορά τεχνογνωσίας, τεχνολογίας, αλλά και βασικών μηχανικών εγκαταστάσεων από την Αμερική στο έδαφος τους, για την παραγωγή των εν λόγω βλημάτων. Οι Αμερικανοί ανέλαβαν παράλληλα και την ευθύνη της εκπαίδευσης Τούρκων ειδικών και στρατιωτικών στην παραγωγή και στην χρήση τέτοιου είδους βλημάτων από το τουρκικό ναυτικό και κυρίως από τον υποβρύχιο στόλο της Τουρκίας.

Τα βλήματα αυτά, όπως αναφέρουν οι ίδιες οι τουρκικές πηγές, μετά την έκρηξη τους δημιουργούν ένα σύννεφο γύρω από τον τόπο της έκρηξης που ελκύει την ραδιενέργεια που εκχύνεται από το ουράνιο, με αποτέλεσμα να γίνεται πρόξενος καρκίνου και παράλληλα θανάσιμης μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει, μετά την δοκιμή τέτοιου είδους βλημάτων παρουσιάζεται αύξηση της ραδιενέργειας στον τόπο της δοκιμής κατά 17 επίπεδα πιο πάνω. 

Τα βλήματα αυτά, όπως έχει διαπιστωθεί, προξενούν κυρίως λευχαιμία αλλά και καρκίνο διαφόρων ειδών, ενώ δεν έχει εξακριβωθεί ακριβώς όλο το φάσμα της επίδρασης του στην ανθρώπινη υγεία, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνα σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. Παρ όλα αυτά όμως φαίνεται πως «δεν ίδρωσε το αυτί των Τούρκων και ιδίως της «ΜΚΕ», που είναι μια από τις πιο σημαντικές μονάδες της Τουρκικής Πολεμικής Βιομηχανίας και έτσι φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην μαζική παραγωγή τέτοιων βλημάτων για όλους τους κλάδους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αυξάνοντας φυσικά τους κινδύνους των επιδράσεων της ραδιενέργεια και για τις γειτονικές χώρες.

Να σημειωθεί ότι η ΜΚΕ έχει αναπτύξει τον εξαγωγικό της τομέα και σήμερα εξάγει πολεμικό υλικό σε πενήντα χώρες. Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι να καταστήσει τον κλάδο αυτής της πολεμική βιομηχανίας, σαν ένα από τους κυριότερους εξαγωγικούς κλάδους της Τουρκικής Πολεμικής Βιομηχανίας. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί άμεση συνεργασία στον τομέα της συμπαραγωγής με τις εξής χώρες: Νότιο Κορέα, Πακιστάν, Ομάν, Ιορδανία, Τυνησία, Σουηδία, Βρετανία, Δανία, Νορβηγία, Φιλανδία και ΗΠΑ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.