16 Ιανουαρίου 2015

Ο Ερντογάν θα ¨πάθει χειρότερα¨ από αυτά που ¨έπαθε¨ ο Καραμανλής;

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Φώτο από www.iefimerida.gr 
Αυτές τις ημέρες οι εκπλήξεις και οι πληροφορίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Ο φίλος μου Ηλίας από την άλλη άκρη του τηλεφώνου συγκινημένος από την χαρά της Αγιοκατάταξης του Οσίου Παισίου του Αγιορείτη μου εκμυστηρεύθηκε τον λογισμό του με βάσει την  γεωπολιτική επικαιρότητα που τρέχει αυτές τις στιγμές στην γειτονία μας.

- Κώστα, άνοιξε το διαδίκτυο να δεις ότι ο ¨πολύς¨ Ερντογάν θα πάθει χειρότερα από αυτά που έπαθε ο Καραμανλής εξ αιτίας του Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη.
- Τότε κάποιοι πήγαν να μας ταΐσουν ¨κόλλυβα¨, αλλά τελικά θα τα φάνε οι Τούρκοι.

Αναλύοντας την εκτίμηση του αυτή είδα που είχε δίκαιο.

Πάντα το στρατηγικό μάτι των Ρώσων από την εποχή ιδιαίτερα της Μεγ. Αικατερίνης καλοβλέπει τις θερμές θάλασσες της Μεσογείου.

Έτσι με έξυπνες κινήσεις η Ελληνική ηγεσία  του 2007 έφτασε στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης  σχεδιαζόμενο αγωγό πετρελαίου που δεν υλοποιήθηκε, ο οποίος προβλεπόταν να μεταφέρει αργό πετρέλαιο, προέλευσης από την Κασπία Θάλασσα, από το λιμάνι του Μπουργκάς σε τερματικό σταθμό στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Από το καλοκαίρι του 2010 (έτος που προβλεπόταν αρχικά η ολοκλήρωση του έργου) η βουλγαρική πλευρά άρχισε να προβάλλει αντιρρήσεις, για να φτάσει το Δεκέμβριο του 2011 να ανακοινώσει και επίσημα την αποχώρησή της από το σχέδιο. http://el.wikipedia.org/wiki 

Φυσικά τις έξυπνες αυτές κινήσεις τις πληρώσαμε με τις ανθρώπινες απώλειες του πύρινου ολοκαυτώματος που ξέσπασε στην Ελληνική Επικράτεια βλ. Ηλεία κα , τις νύκτες βανδαλισμού στην πρωτεύουσα των Αθηνών βλ. Δεκεμβριανά  και λίγο αργότερα με την είσοδο μας στα ανθρωποκτόνα μνημόνια.

¨κάποιοι μας έστελναν μηνύματα … βάλτε μυαλό…¨

Όμως οι Ρώσοι δεν το έβαλαν κάτω και αποφάσισαν να επαναλάβουν και εξ αιτίας των επιβαλλομένων οικονομικών κυρώσεων και γεωπολιτικών ανατροπών το ¨ πείραμα Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ¨ με άλλους συνεταίρους πιο τσαχπίνηδες.
Στις 2 Δεκεμβρίου  2014 συναντιέται  ο Πούτιν με τον Ερντογάν στην Τουρκία.

¨Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Μόσχα θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά κατά 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο πλαίσιο του έργου του αγωγού Blue Stream, που είναι ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. «Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει το αέριο, τότε θα διοχετευτεί κάπου αλλού» συμπλήρωσε ο Πούτιν και έριξε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βουλγαρία καθώς η μεν πρώτη έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη της να σταματήσουν τις εργασίες κατασκευής των επίγειων τμημάτων του South Stream.

Η Μόσχα, επίσης, θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου κατά 6% για τους Τούρκους από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και έπεται συνέχεια στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών αφού είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει ένα κόμβο διαμετακομιδής  φυσικού αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα για να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο για να αντισταθμίσει την απώλεια του South Stream.

Σημειώνεται ότι ο  αγωγός θα ξεκινούσε από το Νότο της Ρωσίας, υποθαλάσσια στη Μαύρη Θάλασσα, θα έφτανε στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Αυστρία.

Έτσι, φαίνεται η Ρωσία πως αποκτά ένα σύμμαχο και δείχνει τα “δόντια” της στην Ευρώπη, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζεται ως διαμετακομιστικός κόμβος ενεργειακών πόρων και λόγω του Ναμπούκο  (Τουρκία- Βουλγαρία- Ρουμανία- Ουγγαρία- Αυστρία).

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι αγωγοί που περνάνε μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας θα παραμείνουν ζωτικής σημασίας για την παράδοση αερίου στις χώρες της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.¨ http://www.kontranews.gr/Τρίτη 02/12/14 - 10:22 

Οι Ρώσοι με τα ζόρια που έχουν πληρώνουν σήμερα τοις μετρητοίς και δέχονται και μεταχρονολογημένες επιταγές.

Μέσα σε λίγες μέρες υλοποίησαν όλο αυτό το πλάνο της στρατηγικής συμφωνίας τους με τους Τούρκους και το έβαλαν σαν ¨μπόμπα¨ στα πόδια του Σουλτάνου Ερντογάν.
14 Ιανουαρίου του 2015

¨Με μια δήλωση-βόμβα ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ διαγράφει από τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης την Ουκρανία ως κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και δηλώνει ότι οι αγωγοί μεταφοράς φ/α που περνούν από αυτή θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από τον ελληνοτουρκικό αγωγό φ/α!

Στη δήλωση του ο Α. Μίλερ «ενημερώνει» την Ε.Ε. ότι πλέον θα παραλαμβάνει από την Ελλάδα το φυσικό αέριο που διέρχεται αυτή τη στιγμή από την Ουκρανία και τους καλεί να προχωρήσουν στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την παραλαβή του αερίου και μάλιστα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εντός των «επόμενων ετών».

«Οι όγκοι του ρωσικού φυσικού αερίου, που περνούν μέσα από την Ουκρανία, θα στραφούν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα και η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί να κατασκευάσει υποδομές διακίνησης του φυσικού αυτού αερίου στην Ελλάδα, ώστε να είναι σε θέση να το παραλάβει στο νέο «σημείο παράδοσης-παραλαβής» από τα σύνορα με την Τουρκία», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και ανεξάρτητα από την κάθετη αναβάθμιση της Τουρκίας η οποία μεταμορφώνεται στο μεγαλύτερο κόσμο φ/α όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου αφού όλοι οι αγωγοί θα περνούν από αυτή (TAP, Μπακού- Τσεϊχάν, Turkish stream κ.α.) η Ελλάδα αποκτά κρίσιμη στρατηγική σημασία σε ότι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ε.Ε¨. defencenet.gr http://www.triklopodia.gr/14 Ιανουαρίου 2015 

Μην χαίρεστε γιατί η ¨μπόμπα¨ που μπήκε στα πόδια του Σουλτάνου μπορεί να  πάρει ¨ξώφαλτσα¨ και εμάς όπως επί  Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Οι Ρώσοι βιάζονται ή γνωρίζουν το παιχνίδι και επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Ίσως να γνωρίζουν ότι η Ουκρανία θα γίνει σύντομα στην εαρινή περίοδο πεδίο στρατιωτικών αντιπαραθέσεων και δεν μπορεί από εκεί να περνούν αγωγοί. 

Στις δηλώσεις του ο κ. Μίλερ επανέλαβε γι” άλλη μια φορά ότι ο αγωγός South Stream είναι παρελθόν, τονίζοντας ότι «O νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα περνά από την Τουρκία και θα καταλήγει στην ΕΕ μέσω Ελλάδας είναι η μοναδική διαδρομή, μέσω της οποίας είναι δυνατή η μεταφορά των 63 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου, που διακινούνται σήμερα μέσω της Ουκρανίας. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ενημερωθεί γι” αυτό και τώρα είναι αποστολή τους να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου από τα σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο Α. Μίλερ.

Κατά τον κ. Μίλερ, η ΕΕ «έχει χρόνο μερικών ετών το μέγιστο», καθώς χαρακτήρισε «πάρα πολύ αυστηρό το χρονοδιάγραμμα», εκτιμώντας ότι για να συμβαδίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες με αυτό θα πρέπει, η κατασκευή νέων αγωγών «να ξεκινήσει ήδη από σήμερα».

Μέχρις εδώ καλά τα λένε οι Ρώσοι…
Τους Αμερικανούς όμως τους ρωτήσανε;
και φυσικά δεν λέμε τους Ευρωπαίους γιατί οι ενεργειακές πολιτικές τους είναι παραρτήματα της αντίστοιχης των συμμάχων Αμερικάνων αλλά κάπου σκαλώνουν γιατί φοβούνται τώρα που τελειώνουν τα ενεργειακά αποθέματα τους και ο χειμώνας συνεχίζεται σκληρός.

Τι θέλουν να πετύχουν οι Ρώσοι με την εις νότο κάθοδο των ενεργειακών αγωγών;
Βάζουν το τυρί στη φάκα και λένε στους Ευρωπαίους αφού θα κτυπηθούμε που θα κτυπηθούμε στην Ουκρανία για να ξεκαθαρίσουμε τις εκεί υποθέσεις μας, τουλάχιστον αφήστε ελεύθερο τον νότιο διάδρομο για την ενεργειακή τροφοδοσία σας.

Όμως ηθελημένα ή αθέλητα προκαλούν το αντίπαλο δέος των στρατηγικών επιλογών της Αμερικάνικης ενεργειακής πολιτικής και ουσιαστικά ¨φορτώνουν¨ γεωπολιτικά τον άξονα Ελλάδος –Τουρκίας με όλα τα γνωστά προβλήματα του που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν αιτίες για να χαλάσει το νέο πείραμα τους ¨ Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης¨,

Για να το πούμε πιο απλά και να θυμηθούμε τον Πνευματοκίνητο  Άγιο Παίσιο…

Οι Αμερικάνοι με τέτοιες ρωσο-τουρκικές συμφωνίες ¨βράζουν στο ζουμί τους¨ και ταυτόχρονα ¨βράζουν και τα κόλλυβα¨ των φίλων και συμμάχων τους Τούρκων που πλέον τους θεωρούν αφερέγγυους.

Η συνέχεια έρχεται ταχύτατα στις οθόνες της καθημερινότητας μας και ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ γιατί  κάποιοι άφησαν την Ελλάδα ¨γυμνή στην μπόρα που έρχεται¨.

Με όλα αυτά που έρχονται καταπάνω η Ελλάδα μας θα ξαναντυθεί από μόνη της και θα φορέσει τα γιορτινά της. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ Μας το ¨ευαγγελίσθηκε¨  ο Άγιος Παίσιος ο Αγιορείτης.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.