17 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΧΟΝΟΙΑ Ή ΟΜΟΝΟΙΑ;

Γράφει η Μαίρη Καρά

Όταν δυο υπεύθυνα άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα και κοινό στόχο επιθυμούν να προβούν σε μια ΕΝΩΣΗ… βάζουν τα θεμέλια μιας ευτυχισμένης συμβίωσης (αν είναι αντιθέτου φύλου) ή μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Μακροημέρευση του συνεταιρισμού θα επιτευχθεί, αν τα μέλη του ενεργούν με αλληλοσεβασμό και ειλικρίνεια. Έτσι θα ευοδωθούν τα σχέδιά τους. Αν όμως δεν εμφορούνται από συναισθήματα εντιμότητας και ήθους αλλά "βλέπουν" τον άλλον σαν μέσον της δικής τους επιτυχίας, μπορεί προς στιγμήν να φανεί πως προοδεύουν, όμως γρήγορα ο συνεταιρισμός θα οδηγηθεί σε διάλυση.


Απαραίτητος παράγοντας για επιτυχία ενός συνεταιρισμού, είτε επαγγελματικού, είτε προσωπικού, είναι να υπάρχει ομοψυχία συνεργασίας ανάμεσα στους συμβαλλόμενους. Ένας λογικός κι έντιμος εταίρος πριν επιλέξει να μοιραστεί ένα μέρος της ζωής του με έναν άλλον, πρέπει να είναι σίγουρος πως κι ο άλλος θα έχει τις ίδιες ΙΔΕΕΣ ή ΑΠΟΨΕΙΣ με τον ίδιο. Στην περίπτωση που δεν συμφωνούν ως προς τις ενέργειές τους, θα βρει πρόσφορο έδαφος να εισχωρήσει ανάμεσά τους η ΔΙΧΟΝΟΙΑ. Κι αν της επιτρέψουν να ρυθμίζει τις σκέψεις και τις πράξεις τους, δηλαδή αν κυριαρχήσει το εγωιστικό στοιχείο και η προσωπική προβολή του ενός κατά του άλλου ή η επιθυμία για προσωπικό συμφέρον, τότε είναι αδύνατη κάθε επίτευξη συμφωνίας, αμοιβαιότητας αισθημάτων και διαθέσεων.


Η λέξη ΔΙΧΟΝΟΙΑ είναι παρασύνθετη και προέρχεται από το επίρρημα δίχα (= χωριστά) και την λέξη ΝΟΥΣ. Αν δηλαδή ο νους είναι χωρισμένος στα δυο… πώς θα λειτουργήσει συλλογικά; Αν ένας άνθρωπος δεν συμπεριφέρεται σωστά και με ειλικρίνεια στον συνέταιρό του… τι ανταπόκριση περιμένει να έχει; Αν κάποια μέλη μιας κοινωνίας δεν τηρούν σωστά τις κοινωνικές επιταγές ώστε να συγκαταλέγονται στα παραγωγικά στοιχεία της… τότε πως μπορεί να μακροημερεύσει αυτό το κοινωνικό σύνολο; Αν ο ένας εποφθαλμιά την επιτυχία του άλλου, αντί να χαίρεται μαζί του… σύντομα θα επέλθει ρήξη μεταξύ τους. Κι αυτό σίγουρα θα έχει αρνητική επίπτωση και σε άλλα μέλη. Κι αν τα μέλη αυτά είναι οι πολίτες μιας Χώρας, η χώρα αυτή είναι καταδικασμένη σεΕΜΦΥΛΙΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ.


Η διαπίστωση αυτή είναι σωστή και γνωστή στους Έλληνες πολίτες,  που είτε έχουν βιώσει οι ίδιοι σε προηγούμενες εποχέςαλληλοσπαραγμούς, είτε τους έχουν ακούσει από τους γονείς τους, είτε ακόμα τους έχουν διαβάσει σε ανάλογα ιστορικά ντοκουμέντα.  Η Ελληνική Ιστορία από τα βάθη των αιώνων έχει να επιδείξει πολλά τέτοια παραδείγματα επιζήμιων διαφωνιών ανάμεσα σε Αρχηγούς πολεμικών συρράξεων, σε Προέδρους Συνεταιρισμών Κοινωνικών φορέων και προπάντων Πολιτικών Κομμάτων. Ανάμεσα στους πολιτικούς που κυβέρνησαν την Χώρα, πάντα υπήρχαν Ιδεολογικές διαφωνίες, οι οποίες αποτελούσαν την ΑΙΤΙΑ για πολιτικές αναταράξεις. Κι αυτές δυστυχώς έγραψαν μελανές σελίδες στην Ιστορία μας.



Από τον Όμηρο είναι γνωστή η διαμάχη μεταξύ Αχιλλέα και Αγαμέμνονα, που λίγο έλειψε να οδηγήσει στην ήττα των Αχαιών από τους Τρώες. Από την πρόσφατη ελληνική Ιστορία οι Εμφύλιοι Πόλεμοι 1823-1824 μείωσαν τις δυνατότητες της Ελληνικής Επανάστασης, σε μια εποχή μάλιστα που οι Τούρκοι  συμμαχούσαν με τους Αιγυπτίους. Από τον Εθνικό Διχασμό στην διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου, αλλά και μετά, όταν η Ελλάδα ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Από τονΕμφύλιο Πόλεμο στην διάρκεια της Κατοχής ανάμεσα στις δύο Αντιστασιακές Οργανώσεις (ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ). Χαρακτηριστικά ιστορικά γεγονότα των συνεπειών που επέφερε η Διχόνοια στο Έθνος μας. Και απ' τις δυο πλευρές η Ελλάδα πλήρωσε πολλαπλάσια τις συνέπειες της Εμφύλιας Διαμάχης, ενώ ωφεληθήκαν οι υποτιθέμενοι Σύμμαχοι, με το δόγμα ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ ανάμεσα στον Ελληνικό Λαό.

Γενικότερα η Διχόνοια δημιουργεί μίση, φανατισμούς ανάμεσα στον λαό, που αναστέλλουν κάθε προσπάθεια κοινής συνεργασίας αποτελώντας τροχοπέδη σε κάθε εξέλιξη και πρόοδο του λαού και του Κράτους. Η Διχόνοια καλλιεργεί την έλλειψη εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης, αμοιβαίου σεβασμού, πράγματα ολέθρια για ένα κοινωνικό σύνολο. Χαρακτηριστικά ο Δημόκριτος έλεγε: "τα μεγάλα έργα προέρχονται από την Ομόνοια" κι αυτό πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και γνώμονα συμπεριφοράς, ιδιαίτερα για την ελληνική κοινωνία, που έχει γνωρίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα της Διχόνοιας και η οποία εξακολουθεί να ταλανίζει το ΕΘΝΟΣ.


Αντίθετο της Διχόνοιας είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ δημιουργός ταυτότητας διαθέσεων, Γνωμών ή Ιδεών μεταξύ των πολιτών. Η λέξη προέρχεται από το επίθετο Ομόνοος (ομού και νόος), που σημαίνει αυτόν που έχει τις ίδιες Σκέψεις, τις ίδιες Αντιλήψεις, τον ίδιο νου με άλλους. Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν αναδείξει την Ομόνοια σε Θεότητα θεωρώντας πως προσωποποιεί την ΕΙΡΗΝΗ και την συνεργασία των πολιτών. Αν και συχνά στην διάρκεια της Ιστορικής εξέλιξης οι Έλληνες υποτίμησαν την ανάγκη της Ομόνοιας και προτίμησαν τον ολισθηρό, επικίνδυνο κι αδιέξοδο δρόμο της Διχόνοιας. Μα όταν υπήρξε Ομόνοια και Ομοψυχία στην συνεργασία των Ελλήνων στους Περσικούς Πολέμους, μπήκαν οι βάσεις για την διάσωση του Ελληνικού Έθνους και την ανάπτυξη του Πολιτισμού. Ενώ η Σύμπνοια στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13) είχε σαν αποτέλεσμα την ενσωμάτωση αλύτρωτων περιοχών στο Ελληνικό Κράτος.


Η Ομόνοια έχει μεγάλη Αξία για τους Λαούς, γιατί καλλιεργεί την Αλληλεγγύη και την ειλικρινή συνεργασία. Είναι πηγή ενότητας σε όλες τις ανθρώπινες δράσεις και συντονίζει τις δυνάμεις για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Αποτρέπει τον στείρο εγωισμό και τονατομικισμό, καλλιεργώντας την ηπιότητα στις κοινωνικές σχέσεις. Έτσι αποτρέπει τους επιζήμιους φανατισμούς, τις άγονες αντιπαραθέσεις και τους ολέθριους εμφύλιους σπαραγμούς. Ισχυροποιεί ένα Κράτος, ώστε να κινδυνεύει λιγότερο από τους εχθρούς του.

Είναι πηγή προόδου και επιφέρει την κοινωνική ειρήνη. Συντελεί στην οικονομική ανάπτυξη… αυτά ακριβώς που συμβαίνουν και σήμερα; Τι ωραίο όνειρο θα ήταν αυτό για τον Λαό μας!

Δυστυχώς σήμερα ο Ελληνικός Λαός πολιορκούμενος με όλα τα οικονομικά μέσα από τους επικυρίαρχους εχθρούς μας, δεν  έφτασε ακόμα στο σημείο να αναζητήσει την ΟΜΟΝΟΙΑ, σαν σανίδα σωτηρίας του και Απελευθέρωσης της Πατρίδας του.
Αιωρείται ανάμεσα στην σκληρή επιβίωσή του και στα αντικρουόμενα πιστεύω του για την προδοτική κυβέρνηση, που του στερεί όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά του και το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΖΩΗ. Επιτρέπει να κυριαρχεί η ΔΙΧΟΝΟΙΑ στις πολιτικές του επιλογές κι αδιαφορεί για τις τραγικές συνέπειές της. Είναι άξιος της μοίρας του για ό,τι είναι σχεδιασμένο να πάθει, αλλά του διαφεύγει, πως δεν του χρωστάει τίποτα η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ.



Share

7 σχόλια:

Yannis54 είπε...

Ευχομαι η κα Καρα να ειναι εμπνευσμενη εκπαιδευτικος και οταν αναφερεται στον αντικειμενο "ομονοια-διχονοια" να ελκει το ισχυρο ενδιαφερον των μαθητων της, χαραζοντας νοητικα, επι αυτού, το πνευμα τους με τροπο ανεξητιλο.
Μια παρατηρηση και μια συμπληρωση :

1) Η λεξη "διχα-" σημαινει "(διαιρω) στα ΔΥΟ". Η ριζα ειναι απο το "δις = δυο", εξ ου και "διχοτομος", "δι-ισταμαι".
Το "χωριστα" ειναι κατι ελαφρως αλλα σαφως διαφορετικο : "Χωριστα" μπορει να ειναι εκεινα που ποτε δεν υπηρξαν "ομου".
Στην διχονοια ο νους απο "ΕΝΑΣ" "διχαζεται" εις "ΔΥΟ".
(Ειναι σημαντικο να δινουμε μεγαλη εμφαση στο εννοιλογικο και ετυμολογικο. Αυτα, συχνα, περικλειουν ολακερη φιλοσοφία ή σταση ζωης !!

2) Ενας -οιονει- εμφυλιος λιγοτερος γνωστός στους πολλους ειναι και η λεγόμενη "Σταση (των Ελληνικων Δυναμεων) Μεσης Ανατολης". Ειναι αναρτημένη στο Google. Αυτη εδωσε το προσχημα / δικαιολογία στους Συμμαχους να απομειώσουν την συνεισφορά των Ελληνων κατα τον 2ο ΠΠ.

Με τις θερμες μου ευχές.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Σε ευχαριστω φιλε μου Γιαννη για το σχολιο σου.
Αποτελεί μια πολυ ενδιαφερουσα παραπομπή στο εξαιρετικο αρθρο της κ Καρά.

logothetisylvia@gmail.com είπε...

Πολύ καλό,αλλά θα ήθελα να αναφέρω, οτι νεωτερες επιιστημονικές ψυχολογικές έρευνες αναδεικνύουν τις γυνάικες ως καλύτερες διαπραγματεύτριες ειρήνης και αλληλέγγυες στην δουλειά, στο σπίτι και στο κράτος. Εχουν την διάθεση και ικανότητα να διευθετούν 'διχόνοιες' πολύ καλύτερα από τους ανδρες συναδέλφους κλπ. κι'ας υπάρχει ακόμη ο μύθος του αντιθέτου!

Yannis54 είπε...

Αγαπητη κα Συλβια,
...το "Εχουν την διάθεση και ικανότητα να διευθετούν 'διχόνοιες' πολύ καλύτερα από τους ανδρες συναδέλφους.." ειναι ηδη ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ. Θα αντιπαρελθω του γενικότερου "μυθου" που καλλιεργει τον αντ-αγωνισμο ανδρων-γυναικων, αντι του συν-αγωνισμου... και, ποσο μαλλον, της σχεδον χαμενης υποθεσης της ΣΥ-ΖΕΥΞΗΣ ανδρος και γυναικός.
Θα περιορισθω μόνον στην αναφορά σας , λέγοντας :
Οι γυναικες, εκ των χαρακτηριστικων της φυσεώς των (ενδεικτικα αναφερω μικροτερη σωματικη ρωμη, μεγαλυτερη ανασφαλεια, μεγαλυτερη ματαιοδοξία) αναπτυσουν απο πολυ νωρις την ΠΟΛΙΤΙΚΗ επιδεξιότητα, ως αντιβαρο αυτων. Καθιστανται ετσι οι γυναικες, ΦΥΣΗ, ανωτερες σε αυτο των ανδρων, οι οποιοι, για τους αντιθετους, των παραπανω, λόγους παραμενουν βιωματικα ΑΦΕΛΕΙΣ και "ΠΑΙΔΙΑ" (κατα γενικη ομολογία... ΚΑΙ επιστημονικη...)
Σε ένα περιβαλλον εργασιας Δημοσίου (αν καταλαβαινω καλα...) όπου απουσιαζει, κατα κανόνα, η ανησυχία απωλειας της θέσης εργασίας ή της προαγωγης (φιλοδοξίες), δεν αμφιβαλλω οτι συμβαινει αυτό το "συγκριτικο" φαινόμενο.
Η προσωπικη μου εμπειρια, μονον απο τον ιδιωτικο τομέα, μου επιβεβαιωσε την εν λόγω "καλυτερη διαθεση και ικανοτητα" των γυναικων... αλλα σε ακρως οξυτερη μορφη, συχνα υπερβαινοντας τα ορια του ΗΘΙΚΟΥ... μερικες φορές και του ΔΙΚΑΙΟΥ.
...και όχι μονον εναντι των ανδρών!!
Επιτρεψτε μου και την επόμενη παρατηρηση : Οντας εγω επιστημονας, και απο παλια, αντιμετωπιζω τις όποιες " νεωτερες επιιστημονικές (και ψυχολογικές) έρευνες" με μεγάλο ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ. Διοτι εχω παρατηρησει οτι πολλες απο αυτές ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ υπηρετουν (ΕΠΙ ΧΡΗΜΑΣΙ) τους "μυθους" ή ευθεως το "κερδος" των ΙΣΧΥΡΩΝ... και σπανιότατα τον Ανθρωπο και την ΚΟΙΝΩΝΙΑ του !!
καλη σας ημέρα και καλα Χριστουγεννα.

logothetisylvia@gmail.com είπε...

Αγαπητε κυριε Γιάννη, δεν αμφισβητώ, ότι υπάρχει 'μάχη των δύο φύλων' εδώ και αιώνες, αλλά ομως και στην αρχαιότητα ακόμη οι γυναίκες ήταν πολύ περισσότερο από απλά ΄η ΦΥΣΗ΄ τους.Ηταν ηγετιδες, ποιήτριες, φιλόσοφοι κλπ. Και δεν είναι ούτε παιδιά, ούτε αφελείς.. Καλή είναι η εμπειρία, αλλά οι έρευνες δείχνουν βασει επιστημονικών δεδομένων, ότι είναι διατεθιμένες να διευθετούν καταστάσεις, όχι τόσο λόγω της φυσης τους, αλλά λόγω της διαπαιδαγώγησης τους. Και φυσικά αυτό δεν σημαίνει, ότι πρέπει να υπομένουν καταστάσεις αναγκαστικά και μοιραλατρικά, αν και τα όρια τους είναι πολύ διευρυμένα σ'αυτό...Εγώ έχω σπουδάσει ψυχολογία στην Ελβετία και έχω εντρυφήσει χρόνια σ'αυτά τα θέματα. Καλός είναι ο διάλογος έτσι κι'αλλοιώς, διότι έτσι περιορίζεται και ανάμεσα στα δύο φύλα η διχόνοια. Σημείο των καιρών είναι εξάλλου, ότι και πάλι στέλνουν τις γυναίκες πίσω στον 'γυναικωνίτη'..

Yannis54 είπε...

Αγαπητη κα Συλβια, σας παρακαλω να καταλαβετε την συλλογιστικη μου διοτι μαλλον με παρεξηγησατε. Ειναι ακομψο να επανερχομαι επι αυτων με λεπτομερεστερες διευκρινησεις. Εστω, όμως ...
Ειπα :
"Οι γυναικες, εκ των χαρακτηριστικων της φυσεώς των (ενδεικτικα αναφερω μικροτερη σωματικη ρωμη, μεγαλυτερη ανασφαλεια, μεγαλυτερη ματαιοδοξία) αναπτυσουν απο πολυ νωρις την ΠΟΛΙΤΙΚΗ επιδεξιότητα (καλύτερες διαπραγματεύτριες...), ως αντιβαρο αυτων. Καθιστανται ετσι οι γυναικες, ΦΥΣΗ, ανωτερες σε αυτο (εξηγω : την ΠΟΛΙΤΙΚΗ επιδεξιότητα) των ανδρων, οι οποιοι, για τους αντιθετους, των παραπανω, λόγους παραμενουν (οι ανδρες) βιωματικα ΑΦΕΛΕΙΣ και "ΠΑΙΔΙΑ" (κατα γενικη ομολογία... ΚΑΙ επιστημονικη...)"
Ουτε αμφισβητώ το γεγονος οτι οι γυναικες " Ηταν ηγετιδες, ποιήτριες, φιλόσοφοι κλπ.".
Αμφισβητώ, αντιθέτως οτι " πάλι στέλνουν τις γυναίκες πίσω στον 'γυναικωνίτη'..". Δεν εχω τετοια αντιληψη. Αν μου δωσετε καποια τεκμηρια επ' αυτου, θα αναθεωρησω την αντιληψη μου χωρίς δισταγμό.
Αρα, στα παραπανω βασικα ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ και σε καποια διαφωνουμε.
Μετα απο αυτες τις διευκρινήσεις, συνεχιζω τον διαλογό μας, που βρισκω οτι παιρνει ιδιαιτερο ενδιαφέρον :
1) Θα επιμεινω στο συμπερασμα μου οτι "οτι πολλες απο αυτές (επιστημες) ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ υπηρετουν (ΕΠΙ ΧΡΗΜΑΣΙ) τους "μυθους" ή ευθεως το "κερδος" των ΙΣΧΥΡΩΝ... και σπανιότατα τον Ανθρωπο και την ΚΟΙΝΩΝΙΑ του".
Το ιδιο συμβαινει με την δικιά μου επιστημη της Χημειας.
Η μηπως κανω λάθος οτι οι ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ -παντος ψυχολογικου τομέα- στελεχώνουν τις -ΚΑΙ εν Ελλαδι- εθνοαποδομητικές ΜΚΟ, που χρηματοδοτουνται απο πολυεθνικες και αλλοδαπα ιδρυματα ΚΑΙ απο εθνικους -κρυφούς!!- πόρους;; Παρακαλω διαψευστε με.
2) Αλλα κυρίως, μια και ημαστε αμφοτεροι επιστημονες , πιστευω οτι έχουμε κοινους όρους ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Νομιζω, δηλαδη και π.χ., οτι δεν γρεμιζουμε ενα οικημα για να διορθωσουμε τα ελαττώματα ενος μονον τοιχου.
Νομιζω, αντιστοιχα, οτι αμφότεροι αντιλαμβανομαστε γυρω μας την Ελληνικη κοινωνια ταχυτατα ΣΥΡΙΚΝΟΥΜΕΝΗ (απο υπογεννητικοτητα και μεταναστευση), ΕΚΤΡΑΧΥΝΗΜΕΝΗ και ΕΚΠΟΡΝΕΥΟΜΕΝΗ λόγω ελλειψης (βλεπε υπονομευμένης) της -ιθαγενους και παγκοσμίως αναγνωρισμενης αξίας- Παιδείας της.
(συνεχιζει...)

Yannis54 είπε...

(συνεχιζει)
Αν αντιμαβάνεσθε αυτα τα δεδομενα ΟΡΘΑ , σας καλω να (μου) δωσετε μια απαντηση, στο εξης :
Ασχέτως και πέραν του αν παραδεχόμαστε ή οχι την υπαρξη "Φυσης" σε καθενα των φύλων.
Ασχέτως και πέραν της ματαιοδοξίας, σωματικης ισχνοτητας, πολιτικης δεινότητας κλπ της όποιας "γυναικείας φυσεως"
Ασχέτως και πέραν της λιτότητας, σωματικης ρωμης, παιδισμου (αφέλειας) κλπ της όποιας "ανδρικης φυσεως"
Ασχέτως και πέραν των όποιων δια-φυλικων "αντιπαλοτητων" στην εργασία ή στο σπιτι και αλλαχού...
... προέχει ή ΔΕΝ προεχει η αρμονικη συντηρηση -αν οχι αναπτυξη- και μακροημερευση των κοινωνικων συνοχων /δεσμων; ...αν ΝΑΙ...
... προεχει ή ΔΕΝ προεχει η δημιουργία "οικογενειας" ώς κυταρου αυτων των κοινωνιών;; ...αν ΝΑΙ
... προεχει ή ΔΕΝ προεχει η "οικογενεια" αυτη να τεκνοποιει ικανα ώστε να διατηρηται -αν οχι να αυξάνεται- πληθυσμιακα μια κοινωνία, αρα να ΥΠΑΡΧΕΙ;;
... προεχει ή ΔΕΝ προεχει τα τεκνα αυτης της "οικογενειας" να διαπαιδαγωγουνται με στιβαρα ΗΘΙΚΑ ελατηρια και ελατηρια ΔΙΚΑΙΟΥ... επομένως να καταστουν :
1) ικανα να ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΕΑΥΤΟΝ -κατα το δυνατον και λελογισμενα- ΕΛΕΥΘΕΡΟ, εντος και εν αρμονια της κοινωνίας;;
2) άξιους συνεχιστες και εξελι-κτες της κοινωνίας μεσα στην οποια δια-ΠΑΙΔΑΓΩΓΗΘΗΚΑΝ;; ...και τελικα, για να υλοποιηθουν όλα τα παραπάνω...
... προεχει ή ΔΕΝ προέχει η οικογενειακη φροντιδα ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΗΠΙΑΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (μια και ησαστε επιστημων ψυχολογος) ως ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΟΥ του μελλοντικού ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΜΟΥ του ατόμου αυτου;;
... αραγε ο "βρεφονηπιακός σταθμός / παρκινγκ" ειναι ισαξιος φροντιστης της οικογένειας;;
Για να παραμεινω, όμως, στον τομεα της ψυχολογίας, σε αντιληψεις μου "του συρμου" :
Γιατι οι γυναίκες δυσφορουν για το φυλο τους ενω οι ανδρες δεν δυσφορουν για το δικό τους;
Γιατι οι γυναίκες, π.χ., πέταξαν τις φουστες και χαιρονται τα παντελονια που φορουν;
Γιατι οι γυναίκες , π.χ., ενθουσιαζονται όταν "κατακτουν ανδρικά επαγγελματα" και συχνα γινεται "θεμα τηλεοπτικης εκπομπης (προπαγανδας;;)...
... ενω οι ανδρες ελαχιστα ενθουσιαζονται για την "κατακτηση γυναικείου επαγγελματος", που ποτέ δεν "διαδιδεται / προπαγανδιζεται";
Γιατι η πολιτεία ΠΟΤΈ δεν ενδιαφερθηκε να διαδώσει / προπαγανδισει / καταξιώσει το "επαγγελμα ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΑ"... τουναντίων το αφησε να καθιερωθει ώς ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΗ / ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ασχολία...;;
Και για να κλεισω τον σχολιασμό μου :
Αν ειμαι καλα πληροφορημένος (;;), σε καθε ανθρωπο ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ τα δυο φυλα. Συνηθως δε, καποιο κυριαρχει και ειναι -συνηθεστατα- εκεινο το φυλο που γεννηθηκε.
Αντιθετες περιπτωσεις η ψυχολογια τις οριζει "ανωμαλίες" (disorders) πχ
"Gender dysphoria" or "Gender identity disorder" http://en.wikipedia.org/wiki/Gender_identity_disorder
...και για ακραιες περιπτωσεις ... "gender asphyxia".
Αρα, η όποια προπαγανδα για "δια-φυλικη αντιπαλοτητα" βρισκει παντα στο υποσυνειδητό (;;) μας την ΑΝΟΧΗ που χρειαζεται για να διαστρευλωσει/υποβαθμισει τον ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΝΟΝΑ, και να ΕΞΑΡΕΙ τις ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ !!!
... για να πετυχει "ΤΙ" αραγε;; Μια ματια γυρω μας δινει απαντησεις, ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ.

Ναστε καλα, και σας ευχαριστω για την ακρως ενδιαφέρουσα συζητηση.
καλημερα

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.