30 Δεκεμβρίου 2014

Υπεστάλει οριστικά η σημαία του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν.

Η μάχιμη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (Isaf, Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια) υπέστειλε προχθές τη σημαία της σηματοδοτώντας την οριστική αποχώρησή της από τη χώρα, όπου η εξέγερση των Ταλιμπάν δεν φαίνεται να εξασθενεί έπειτα από 13 χρόνια στρατιωτικής επέμβασης της Ατλαντικής Συμμαχίας. 

Ο διοικητής της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αμερικανός στρατηγός Τζον Κάμπελ έκανε έναν θετικό απολογισμό της στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ στη χώρα. «Μαζί ... βγάλαμε τους Αφγανούς από τα σκοτάδια και την απελπισία και τους δώσαμε ελπίδα για το μέλλον», δήλωσε.

Το ΝΑΤΟ δεν γνωστοποίησε τις λεπτομέρειες αυτής της τελετής παρά μόνο σήμερα την τελευταία στιγμή λόγω της απειλής επιθέσεων εκ μέρους των Ταλιμπάν, στόχος των οποίων υπήρξε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια η αφγανική πρωτεύουσα.

Την 1η Ιανουαρίου θα πάρει τη σκυτάλη από την ISAF η αποστολή «Αποφασιστική Υποστήριξη», τα 12.500 μέλη της οποίας θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού. Η ISAF έχασε από το 2001 3.485 στρατιωτικούς.

«Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε παραμένει δύσκολος, αλλά θα θριαμβεύσουμε», τόνισε ο στρατηγός Κάμπελ.

Μολονότι η σημαία της ISAF υπεστάλη προχθές στην Καμπούλ, οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους δεν παραδίδουν τα όπλα.

«Τα 13 χρόνια της αποστολής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ήταν μια απόλυτη αποτυχία στο Αφγανιστάν. Η σημερινή τελετή είναι η αποτυχία τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης τους όρους που τίθενται από τους Ταλιμπάν για να υπάρξει οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση. «Δεν θα πραγματοποιήσουμε ειρηνευτικές συνομιλίες εφόσον είναι παρόντα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν», τόνισε.

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες αριθμούν περίπου 350.000 άνδρες, εγγυώνται πλέον μόνες τους την ασφάλεια έναντι των Ταλιμπάν, που κυβέρνησαν τη χώρα από το 1996 ως το 2001.
Η ISAF είχε μέχρι και 130.000 στρατιώτες από περίπου 50 χώρες το 2011, κατά την κορύφωση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

Ο αμερικανός στρατηγός Τζον Κάμπελ, διοικητής της ISAF, ηγήθηκε της τελετής μέσα στον οχυρωμένο περίβολο του γενικού επιτελείου της δύναμης στην Καμπούλ. Καμιά άλλη λεπτομέρεια δεν δημοσιοποιήθηκε προχθές το πρωί για λόγους ασφαλείας.

«Μέσα σε μερικές ημέρες, η μάχιμη αποστολή μας στο Αφγανιστάν θα έχει τερματισθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του. «Ο πιο μακροχρόνιος πόλεμός μας θα λάβει τέλος με υπεύθυνο τρόπο», πρόσθεσε.

Ωστόσο οι πρόσφατες βιαιότητες, ιδιαίτερα στην Καμπούλ, υπογράμμισαν την αδυναμία της διεθνούς δύναμης να βάλει τέλος στην εξέγερση των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι νεκροί μεταξύ των αμάχων αυξήθηκαν κατά 19% το 2014 και 3.188 νεκροί είχαν καταμετρηθεί στο τέλος Νοεμβρίου. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.