Τελευταίες αναρτήσεις

30 Νοεμβρίου 2014

Αόρατη ασπίδα προστατεύει τη Γη από επίθεση ηλεκτρονίων.

Μια αόρατη ασπίδα ανακάλυψαν οι επιστήμονες πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης και σε απόσταση περίπου 11.500 χιλιομέτρων παρομοιάζοντάς την με τα «δυναμικά πεδία στο Star Trek». 

Σύμφωνα με το «Front Line Desk», η ασπίδα ανακαλύφθηκε στις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen, δύο δακτυλίων που βρίσκονται πάνω από τη Γη και είναι γεμάτα με υψηλής ενέργειας ηλεκτρόνια και πρωτόνια. Οι ζώνες ακτινοβολίας Van Allen, που συγκρατούνται στη θέση τους από το μαγνητικό πεδίο της Γης, διογκώνονται και συρρικνώνονται απαντώντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην εισερχόμενη ενέργεια από τον ήλιο. 

Οι ζώνες αυτές ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1958. Εντούτοις, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μόνο την ύπαρξη αυτών των ζύο ζωνών, μιας εσωτερικής και μιας εξωτερικής που εκτείνονται σε απόσταση μέχρι και 40.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. 

Ωστόσο, πέρυσι, ο καθηγητής Ντάνιελ Μπέικερ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και η ομάδα του χρησιμοποίησαν τις ζώνες Van Allen για να ανακαλύψουν ένα τρίτο, παροδικό «δαχτυλίδι αποθήκευσης». Σύμφωνα με την έρευνά τους, η τρίτη ζώνη βρίσκεται μεταξύ των ήδη γνωστών ζωνών ακτινοβολίας Van Allen και είναι διαφορετική σε σχέση με τις άλλες δύο ανάλογα με την αλλαγή του καιρού στο διάστημα. 

Ο σκοπός της ασπίδας αυτής, ήταν αρκετά σαφής στους ερευνητές – ο δακτύλιος χρησιμοποιείται για να εμποδίζει τα δολοφονικά ηλεκτρόνια από την είσοδό τους βαθύτερα στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτά τα ηλεκτρόνια μπορεί να είναι εξαιρετικά καταστροφικά καθώς κινούνται με ταχύτητα κοντά σε αυτήν του φωτός και είναι γνωστό πως απειλούν αστροναύτες, δορυφόρους και διαστημικά συστήματα. 

Η ιστοσελίδα «Beta Wired» σημειώνει πως ο Μπέικερ παρομοίασε την αόρατη ασπίδα με τα δυναμικά πεδία του Star Trek. Το μαγνητικό πεδίο της Γης κρατά στη θέση τους τις ζώνες, αλλά σύμφωνα με τον Μπέικερ, τα ηλεκτρόνια σε αυτές – που ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός – εμποδίζονται από κάποια αόρατη δύναμη που του θύμισε το είδος των ασπίδων που χρησιμοποιούνται στις τηλεοπτικές σειρές, όπως το Star Trek, για να εμποδίσουν τα όπλα των εξωγήινων εχθρών από την καταστροφή των διαστημοπλοίων. 

Ωστόσο, στην περίπτωση της Γης, η αόρατη ασπίδα χρησιμοποιείται για να εμποδίσει τα δολοφονικά ηλεκτρόνια από την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα. Πριν από την ανακάλυψη της αόρατης ασπίδας, οι επιστήμονες υπέθεταν πως τα ηλεκτρόνια κατά την προσπάθειά τους για την είσοδο στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη, διασπείρονταν από τα μόρια του αέρα, αλλά όπως αποδεικνύεται αυτά δεν έφταναν τόσο κοντά στη Γη χάρη στην αόρατη ασπίδα. Η επόμενη κίνηση των επιστημόνων είναι να καθορίσουν το πώς σχηματίστηκε και την ακριβή λειτουργία της. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.