8 Νοεμβρίου 2014

Δείτε ποιοι «σύμμαχοι» στην Ευρώπη στηρίζουν την Τουρκία.

Δείτε ποιοι «σύμμαχοι» στην Ευρώπη στηρίζουν την Τουρκία
Επειδή τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος βρίσκονται στην πιο κρίσιμη στιγμή με την τουρκική προκλητικότητα να έχει φτάσει σε πολεμικό επίπεδο πολύ πιο επικίνδυνο ακόμη και από το 1974 είναι καλό και πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ποιοι είναι σύμμαχοί μας και ποιοι όχι. 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Βρετανία όχι μόνο στάθηκαν προκλητικά στο πλευρό της Τουρκίας στο ζήτημα της ΑΟΖ αγκαλιάζοντας τα τουρκικά πλοία που έχουν μπει στον εθνικό χώρο μιας ευρωπαϊκής χώρας αλλά κάνει και lobbying στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μην στηρίζουν το μπλοκάρισμα της εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε από την Κύπρο. 

Ο Γαλλία επίσης «αγκάλιασε» την Τουρκία.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον Ολάντ, που καταρρέει από τα απίστευτα σεξουαλικά του σκάνδαλα αλλά και την βύθιση της οικονομίας της Γαλλίας, όπου βρήκε ευήκοα ώτα για να αλλάξει την ατζέντα της συμμαχίας από την Κομπάνι στο Χαλέπι επειδή ενδιαφέρει εξίσου την Γαλλία και την Τουρκία.

Η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας την ώρα που ο Ερντογάν αλώνιζε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τώρα ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το δίνει το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου της Κύπρου που παρουσιάζει την στάση των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δείτε λοιπόν ποια κόμματα υποστηρίζουν την ελληνικά συμφέροντα και ποιά στηρίζουν ξεκάθαρα την Τουρκία.

Ενόψει της συζήτησης και έκδοσης ψηφίσματος για την τουρκική προκλητικότητα, στις 12 και 13 Νοεμβρίου, στην ολομέλεια του Σώματος ο Φιλελεύθερος εξασφάλισε τα προσχέδια ψηφίσματος που κατέθεσαν όλες οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, με την Ενωτική Αριστερά και το Λαϊκό Κόμμα να κινούνται στη λογική «καθαρής καταδίκης» της Άγκυρας, διασυνδέοντας τη στάση της Τουρκίας με τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας.

Την καταδίκη της Τουρκίας ζητούν και οι άλλες πέντε πολιτικές ομάδες, με κάποιες ωστόσο «γκρίζες αναφορές».

Το πλέον «χτυπητό παράδειγμα» αποτελούν οι Πράσινοι, οι οποίοι επαναφέρουν μέσω του προσχεδίου τους θέμα απευθείας εμπορίου, ζητώντας από την Κομισιόν να υποβάλει νέα πρόταση κανονισμού.

Δείτε αναλυτικά τις θέσεις: 

Ενωτική Αριστερά
Ζητεί από την Άγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα προς την Τουρκία ότι «η ένταξή της, περιλαμβανομένου του ανοίγματος κεφαλαίων, παραμένει υπό την αίρεση της εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών της». 

Λαϊκό Κόμμα
Αφού σημειώνει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι «ασυμβίβαστες με τον διακηρυγμένο στόχο της ένταξης στην ΕΕ», υπογραμμίζει ότι η συνέχιση ή/και η επανάληψη των ενεργειών αυτών θα δυσχεράνει την πορεία προς την ΕΕ «και θα έχει επιπτώσεις στην προενταξιακή διαδικασία και στήριξη». 

Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας
Ζητά επίσης καθαρή καταδίκη της Τουρκίας και την απόσυρση όλων των πλοίων της από την περιοχή. Υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης, όλα τα μέρη θα πρέπει να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. 

Σοσιαλιστές
Αν και αναμφισβήτητα καταδικάζουν την Άγκυρα για «κλιμάκωση απειλών» και μονομερείς ενέργειες, αρκούνται να ζητήσουν απόσυρση των τουρκικών «πολεμικών πλοίων» από την κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνουν με λύπη ότι δεν εγκρίθηκαν τα ΜΟΕ της ε/κ πλευράς, στα οποία ως γνωστόν περιλαμβανόνταν η επιστροφή Βαρωσίων και το απευθείας εμπόριο. Το αρχικό προσχέδιο των Σοσιαλιστών βελτιώθηκε κατόπιν παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών της ομάδας Μαυρίδη (ΔΗΚΟ) και Παπαδάκη (ΕΔΕΚ). 

Πράσινοι
Καταδικάζουν την Τουρκία, αναγνωρίζοντας τα κυριαρχικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ καρμπόν, όπως και οι Σοσιαλιστές, αρκούνται να ζητήσουν απόσυρση των τουρκικών «πολεμικών πλοίων». Την ίδια ώρα εκφράζουν λύπη «για την αποτυχία της ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της» προς τους Τ/κ και ζητούν από την Κομισιόν «να προτείνει ένα νέο σχέδιο κανονισμού που να επιτρέπει το απευθείας εμπόριο μεταξύ του βόρειου τμήματος της νήσου και άλλων κρατών». 

Φιλελεύθεροι
Αν και ζητούν άμεση απόσυρση των τουρκικών πλοίων και επικρίνουν την Άγκυρα, υπογραμμίζουν ότι «η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα υποβοηθηθεί πολύ από μια λύση» στο Κυπριακό. 

Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές
Αφενός ζητούν άμεση απόσυρση των τουρκικών πλοίων. Αφετέρου διατυπώνουν ανησυχία για τις ασκήσεις Κύπρου, Ρωσίας, Ισραήλ και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περισσότερο την υφιστάμενη ένταση.

tribune.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.