10 Νοεμβρίου 2014

Αυτοί είναι οι κανόνες εμπλοκής που παραδόθηκαν στο τουρκικό Ναυτικό για "έναρξη πυρών"! Η αντίδραση της Ελλάδας.

Η απελευθέρωση από τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου των κανόνων εμπλοκής του τουρκικού Ναυτικού με εχθρικές δυνάμεις είναι το τελικό στάδιο πριν την έναρξη εχθροπραξιών.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι εγκριθηκαν πριν από το τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας και κατ' αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται πλέον να ληφθεί κάποια περαιτέρω άδεια ή έγκριση για να ανοιξει "πυρ" κατά το δοκούν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο ή υποβρύχιο αν κρίνει ο κυβερνήτης του ή ο τοπικός διοικητής ότι απαιτείται εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής. 

Το defencenet.gr έλαβε γνώση του τουρκικού σήματος που καθορίζει τους κανόνες εμπλοκής και τους παρουσιάζει εν συνεχεία, αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι διαφέρουν σημαντικά από τους κανόνες εμπλοκής που εφαρμόζονται με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων, χωρίς να απαιτείται ειδική εξουσιοδότηση. 

Με βάση το συγκεκριμένο σήμα στα τουρκικά πλοία με αφορμή την άσκηση "Γαλάζια Φάλαινα" αλλά και σε ότι αφορά την αντιμετώπιση τη τακτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα
  1. Τουρκική Μονάδα δεν θα πρέπει να υποχωρεί προ οιασδήποτε ενέργειας, η οποία αποβλέπει στον περιορισμό ή παρεμπόδιση των κινήσεών της όπως επίσης και αντίστοιχων κινήσεων που αποβλέπουν στον περιορισμό των κινήσεων πλοίων της τουρκικής δημοκρατίας (σ.σ.: εννοεί το "Barbaros")
  2. Ο κυβερνήτης πολεμικού πλοίου ή αεροσκάφους έχει το φυσικό δικαίωμα, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, να αμυνθεί χρησιμοποιώντας τα όπλα του, σε όση έκταση είναι αναγκαίο, με μοναδικό σκοπό να προστατεύσει τη Μονάδα του, τη ζωή των ανδρών του και το υλικό της Μονάδας του. Η αρχή αυτή αναφέρεται ως «αρχή αυτοπροστασίας».
  3. Σε εφαρμογή της παραπάνω αρχής της άμυνας, άλλες φίλιες δυνάμεις, που βρίσκονται στην περιοχή του επεισοδίου, έχουν υποχρέωση να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στη Μονάδα, πλοίο ή αεροσκάφος που δέχθηκε την επίθεση, με τον πλέον πρόσφορα τρόπο.
  4. Τουρκικό Πλοίο ή Ομάδα Πλοίων, Αεροσκάφος, Ε/Π ή Σχηματισμός Αφών ή Ε/Π του Ναυτικού εφόσον παρενοχληθεί από εχθρική δύναμη θα πρέπει, να φροντίσει για την εξουδετέρωση της παρενόχλησης και εν συνεχεία να συνεχίσει τις ασκήσεις ή δραστηριότητες με αυξημένο βαθμό ετοιμότητας.
  5. Παραμένει ως υποχρέωση και αναφαίρετο δικαίωμα του Κυβερνήτου ενός πλοίου ή α/φους, να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε κάθε περίπτωση, για να εξασφαλίσει τη ζωή των ανδρών του και την ασφάλεια της Μονάδας του με την έναρξη πυρών, ανεξάρτητα από την εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής. 
Πρόκειται για ωμή επίδειξη αποφασιστικότητας να κάνουν χρήση της τεράστιας ισχύος που συγκέντρωναν τόσα χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο Ναυτικό της Α.Μεσογείου, όταν το ελληνικό ΠΝ, με την καθοδήγηση ύποπτων αποφάσεων των ελληνικών πολιτικών ηγεσιών, προχωρούσε σε "άγονους" και πανάκριβους εκσυγχρονισμούς των φρεγατών "S", αφήνοντάς τες όμως με τα ίδια όπλα που είχαν από την δεκαετία του '80, ενώ τα υποβρύχια "βούλιαζαν"μέσα σσε θάλασσα μιζών, τα ΑΦΝΣ αποσύρονταν από την ενεργό δράση χωρίς να αντικαθιστούνται, οι νέες ΤΠΚ κλάσης Ρουσσέν, "ξώκειλαν" ως πρόγραμμα ενώ έχουν προπληρωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κλπ κλπ. 

Την απάντηση σε όλα αυτά την έδωσε ο Τούρκος Α/ΓΕΝ σήμερα: "Το τουρκικό Ναυτικό προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους, με 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό". 
"Και τα σκυλιά δεμένα"...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Η αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με αποδέσμευση των κανόνων εμπλοκής απαντά και η Ελλάδα στις απειλές πολέμου της Άγκυρας και στρέφει την προσοχή της στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στο Καστελόριζο δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή αποπλέουν πολεμικά πλοία της Τουρκίας από τη ναυτική βάση του Ακσάζ προκειμένου να διεξάγουν με ΝΑΤΟική συμμετοχή την άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» στη δυνητική ελληνική ΑΟΖ και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ανώτατη πηγή του Πενταγώνου ανέφερε προ ολίγου πώς στα σκάφη που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις τόσο στη UNIFIL όσο και στην Active Endeavour, πρόκειται για την ΤΠΚ «Καβαλούδης» και το υποβρύχιο «Πρωτεύς», έχουν δοθεί συγκεκριμένες εντολές και μέσα σε αυτές είναι και η αποδέσμευση των κανόνων εμπλοκής. 

Άλλωστε, όπως επισήμανε η ίδια πηγή, κατά την αποστολή επιχειρήσεων εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων υπάρχουν κανόνες εμπλοκής. «Απλά τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα», αφήνοντας να εννοηθεί πώς έχει αυξηθεί το level σε περίπτωση που τα ελληνικά πλοία δεχθούν κάποια παρενόχληση από τα τουρκικά τα οποία είναι βέβαιο πώς θα μπουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Οι δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού Ναυτικού ναυάρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου ότι με εντολή του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν απελευθερωθεί οι κανόνες εμπλοκές για τα τουρκικά πλοία και θα γίνει χρήση τους αν βρεθούν αντιμέτωπα με ελληνικά ή άλλα πολεμικά πλοία έχουν ανεβάσει το «θερμόμετρο» στα ύψη.

Από ελληνικής πλευράς γίνεται μία προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, καθώς εκτιμάται πώς η τουρκική αντίδραση έρχεται σε συνέχεια της τριμερούς σύσκεψης στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου με θετικά αποτελέσματα για τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 

«Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια όμως σε περίπτωση που προκληθούμε εντός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», ήταν απάντηση ανώτατου αξιωματικού από το ελληνικό Πεντάγωνο, ο οποίος πρόσθεσε με νόημα «έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής». Οι κανόνες εμπλοκής σημειώνεται πώς έχουν μια διαβάθμιση και μπορεί να είναι από επίπεδο κυβερνήτη πολεμικού πλοίου μέχρι του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του ΚΥΣΕΑ. 

«Ασφαλώς περιμένουμε αντίδραση και έχουμε εξετάσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια ακόμη αυτό της πρόκλησης θερμού επεισοδίου, παρότι το θεωρούμε ακραίο και εκτιμούμε ότι η Τουρκία δεν θα φθάσει μέχρι εκεί υπακούοντας τα δικά της συμφέροντα», ανέφερε κυβερνητική πηγή, εκφράζοντας σαφώς την ανησυχία της.

Το όλο θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής εντός της ημέρας, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξημένη ετοιμότητα όσο διαρκεί η άσκηση των Τούρκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με την επωνυμία «Γαλάζια Φάλαινα». 

Μάλιστα, οι Τούρκοι έχουν δώσει ρόλο ναυαρχίδας για τη συγκεκριμένη άσκηση στην κορβέτα «Buyukada», η οποία πριν μερικές ημέρες είχε παραβιάσει επτά φορές τα ελληνικά χωρικά ύδατα κάνοντας βόλτες στο Αιγαίο. Από τη «Buyukada» θα παρακολουθήσει τη «Γαλάζια Φάλαινα» ο αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.