30 Νοεμβρίου 2014

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ-ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ.

Γράφει ο Γιώργος Φλωράς

Παρότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Βασίλειο των καρτέλ, τα πράγματα δείχνουν ότι θα αλλάξουν, τουλάχιστον εντός της επόμενης διετίας. Και θα αλλάξουν όχι επειδή, φυσικά, το επιθυμεί η Ελληνική Πολιτεία αλλά επειδή το επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις αρχές Νοεμβρίου ψηφίστηκε η Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους κανόνες που διέπουν αγωγές αποζημίωσης κατά επιχειρήσεων που παραβιάζουν το Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Η Οδηγία θα πρέπει να γίνει νόμος κάθε Ευρωπαϊκού Κράτους έως τον Νοέμβριο του 2016.

ΛΙΓΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Όλα ξεκίνησαν το 2008 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβούλευση για να διαπιστωθεί γιατί ενώ τα καρτέλ συλλαμβάνονται, τελικά ελάχιστες αποζημιώσεις καταβάλουν σε αυτούς που πλήγωσαν (ανταγωνιστές, πελάτες, προμηθευτές, καταναλωτές). Στην διαβούλευση αυτή από την Ελλάδα υπήρξαν δυο συμμετοχές. Συμμετείχε ο υπογράφων το παρόν κείμενο και ο ΣΕΒ. Προφανώς ο ΣΕΒ ήταν (και παραμένει) αντίθετος ενώ εγώ ήμουν και είμαι υπέρμαχος.

Εκδόθηκε η Λευκή Βίβλος και ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία στα πλαίσια της ΕΕ ώστε να φτάσουμε στην Οδηγία. Κατά σύμπτωση (αποκλειστικά) επί ελληνικής προεδρίας ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε η Οδηγία. Η Ελληνική πλευρά όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν ενίσχυσε την σχετική προσπάθεια αλλά έθαψε και την μοναδική ενέργεια της Λούκα Κατσέλη να περάσει τον σχετικό νόμο το 2010.

Στα τέλη του 2013 κατατέθηκε σχέδιο νόμου στην Βουλή για τα καρτέλ και την αντιμετώπισή τους, σχέδιο νόμου που συνέταξα και το οποίο κατέθεσε ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Στο σχέδιο νόμου αυτό συμπεριλαμβάνεται άρθρο που αναφέρεται ουσιαστικά σε αυτήν την οδηγία (άρθρο 14), δηλαδή στην άμεση ενεργοποίηση της Λευκής Βίβλου. Φυσικά η ελληνική Κυβέρνηση ούτε που σκέφτηκε να εξετάσει το σχέδιο νόμου αλλά ευτυχώς αποφάσισε αντίθετα η Ευρώπη.

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ

Οι αλλαγές είναι αρκετές και ιδιαιτέρως σημαντικές. 

1. τα Κράτη Μέλη εξασφαλίζουν ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πληγώθηκε μπορεί να αξιώσει και να επιτύχει πλήρη αποζημίωση. Φανταστείτε σήμερα ότι η παρούσα Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει (προφανώς υπερασπιζόμενη τα καρτέλ) ότι για να καταθέσεις αγωγή κατά των εγκληματιών που ληστεύουν πρέπει να καταβάλεις δικαστικό ένσημο (για παράδειγμα σε αγωγή 1.000.000€πρέπει να καταβάλεις 10.000€!!). Αυτό τελειώνει. 

2. Τα Δικαστήρια μπορούν, κατόπιν αιτήματος του θύματος, να διατάξουν τις εταιρείες που εγκλημάτησαν να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα αποδείξουν την ζημιά του θύματος. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει το επιχειρηματικό απόρρητο αλλά καταρρίπτει ένα τεράστιο εμπόδιο που έχουν σήμερα τα θύματα των εγκληματικών οργανώσεων (των καρτέλ). Εάν οι εγκληματίες ισχυριστούν απώλεια ή καταστροφή στοιχείων τότε έχει δικαίωμα το δικαστήριο να θεωρήσει δεδομένο τον ισχυρισμό του θύματος. 

3. Το ανωτέρω αίτημα από το θύμα του καρτέλ για προσκόμιση στοιχείων δεν χρειάζεται να είναι λεπτομερές και αναλυτικό σε βαθμό που δεν δικαιολογείται. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πει το θύμα «φέρτε μου το τάδε τιμολόγιο, εκείνης της ημέρας, που πουλήσατε στον ΧΧ πελάτη σας». Σήμερα σε ανάλογα αιτήματα οι απορρίψεις από τα Δικαστήρια είναι σημαντικές λόγω «αοριστίας», παρέχοντας δίχτυ προστασίας στα καρτέλ. 

4. εφόσον η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμό καταστεί τελεσίδικη (Εφετείο) τότε θεωρείται ως δεδομένη για το Δικαστήριο. Σήμερα το Δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την απόφαση, δίνοντας λαβή στα καρτέλ να αμφισβητήσουν την εγκληματική τους συμπεριφορά. 

5. Οι προθεσμίες παραγραφής αλλάζουν. Η παραγραφή «τρέχει» από την παύση της παράβασης και αφού το θύμα λάβει γνώση ή μπορεί ευλόγως να γνωρίζει ότι η συμπεριφορά του καρτέλ είναι παράνομη, ότι έπαθε ζημιά και ότι ο παραβάτης είναι η τάδε ή η δείνα επιχείρηση. Η παραγραφή αναστέλλεται ή διακόπτεται όσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά 

6. σε ένα καρτέλ η ευθύνη βαρύνει όλα τα μέλη «εις ολόκληρον». Το θύμα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από οποιοδήποτε μέλος του καρτέλ (η αλλαγή αυτή έχει αρκετές προϋποθέσεις) 

7. δικαίωμα για αγωγή έχει ΌΛΟΙ, είτε είναι άμεσοι ή έμμεσοι αγοραστές. Με άλλα λόγια όποιος ζημιώθηκε μπορεί να απαιτήσει αποζημίωση (πελάτες, προμηθευτές, καταναλωτές κλπ). Οι εταιρείες που εγκλημάτησαν μπορούν να ζητήσουν από τους ενάγοντες να προσκομίσουν στοιχεία προς απόδειξη της ενδεχόμενης «μετακύλισης» των αυξημένων τιμών στην επόμενη βαθμίδα 

8. μπαίνουν κανόνες ως προς το σύνολο της αποζημίωσης που θα καταβληθεί, το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη όλες τις αγωγές που έχουν γίνει εναντίον των εγκληματικών οργανώσεων (καρτέλ). 

9. αναφορικά με την ποσοτικοποίηση της ζημιάς η Οδηγία ορίζει ότι δεν πρέπει ο απόλυτος ορισμός αυτής να αποτελεί στοιχείο αοριστίας τη αγωγής, όπως συμβαίνει ευρέως σήμερα). Με άλλα λόγια δεν μπορεί το θύμα να προσδιορίσει επακριβώς την ζημιά του, γεγονός που για να γίνει προϋποθέτει σημαντικούς πόρους (οικονομολόγους κλπ) και στοιχεία της αγοράς που δεν έχει διαθέσιμα το θύμα.

Οι αλλαγές είναι σημαντικές και σίγουρα διόλου επιθυμητές στα καρτέλ και στους προστάτες τους.

Ήδη, από όσο γνωρίζω, υπάρχουν υπηρεσίες από δικηγορικά γραφεία που παρέχουν πλήρη υποστήριξη σε θύματα των καρτέλ για να κινηθούν νομικά κατά των εγκληματιών. Ορισμένες συμφωνίες γίνονται με εργολαβικό όπου οι δικηγόροι (και οι συνεργαζόμενοι οικονομολόγοι) λαμβάνουν ποσοστό από το τελικό ύψος της αποζημίωσης.

Επισημαίνω ότι η Οδηγία αφορά αγωγές και παραβάσεις του Δικαίου που θα γίνουν μετά την τελειωτική της ψήφιση στα τέλη Νοεμβρίου 2014.

Η Οδηγία μπορεί να βρεθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο: 
http://ec.europa.eu/ 

Το σχέδιο Νόμου που έχει κατατεθεί στην Βουλή μπορεί να βρεθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο: 
http://www.hellenicparliament.gr/ 

Με εκτίμηση
Γιώργος Φλωράς
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας
Πρόεδρος στην Επιτροπή για Θέματα Ανταγωνισμού του ΕΕΑ
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα 
email: george.floras@floras.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.