20 Οκτωβρίου 2014

Προ του ανοίγματος του 4ου θαλάμου στην Αμφίπολη και του ανοίγματος της ΑΟΖ Ελλάδος - Κύπρου.


Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Το ανεπανάληπτο ψηφιδωτό στην Αμφίπολη υποδεικνύει και κάτι άλλο το γνωστό ¨ματαίοτης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης¨ και για τους γείτονες που πιστεύουν στο ¨κισμέτ¨ μιλάει και λέει¨ το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον¨.

Τίποτε δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό. Λες και ένα αόρατο χέρι κατευθύνει τα πράγματα μέσα στην ιστορία και όχι μόνο τα κατευθύνει αλλά ¨κτίζει¨ και το ψηφιδωτό των εξελίξεων τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή την στιγμή στην υψηλότερη θέση της παγκόσμιας επικαιρότητας με την ανασκαφή της Αμφίπολης πάνω σε ένα θέμα που ξεδιψάει την πολιτισμική λειψυδρία των ημερών του σύγχρονου ανθρώπου και οσονούπω ετοιμάζεται να απασχολήσει την ίδια επικαιρότητα με μια άλλη  ενεργειακή ¨ανασκαφή¨ που ακούει στην λέξη Ονασαγόρας και σχετίζεται με τα οικόπεδα της Μεσογειακής Λεκάνης  πέριξ της Κύπρου.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ 

Τι περιμένουμε να δούμε στον τρίτο θάλαμο της Αμφίπολης, αλλά και στην εξέλιξη της ανασκαφικής διαδικασίας  προς το τέταρτο θάλαμο  πίσω από το θύρωμα; 

Πολλές οι εκδοχές  αλλά και τα νεόφερτα στοιχεία με τις Αττικές Καρυάτιδες και το ψηφιδωτό  δάπεδο προκαλούν παγκόσμια ανατριχίλα.

«Είναι πιθανό στον επόμενο θάλαμο να έχουμε ένα ακόμα ψηφιδωτό, αυτή τη φορά με παράσταση που να αντανακλά τη ζωή του ίδιου του νεκρού» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ανασκαφέας της Βεργίνας, Παναγιώτης Φάκλαρης. 

¨Καθώς οι μέχρι στιγμής ερευνηθέντες χώροι του τάφου της Αμφίπολης έχουν ψηφιδωτά δάπεδα ή μαρμαροθέτημα, θα περιμέναμε να υπάρχει παράσταση με ψηφιδωτό στον κυρίως θάλαμο. Ευχής έργον θα ήταν να απεικονίζεται ο νεκρός.¨  προσθέτει ο κ. Φάκλαρης. 

Ο κ. Φάκλαρης στέκεται ακόμη στη «θεατρικότητα της διάταξης, όπως συμβαίνει με τους συμβολισμούς του ψηφιδωτού» και πρόκειται για μια διαδικασία που, κατά τον ίδιο, «θα κορυφωθεί στον τέταρτο θάλαμο». 
ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΟΡΥΦΩΘΕΙ;
ΟΝΑΣΑΓΟΡΑΣ ( ενεργειακό υποθαλάσσιο οικόπεδο-αναπόσπαστο κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ) 

¨Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ τόνισε ότι μέσα από τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στο Μιλάνο με ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών  καταδεικνύεται ότι οι τουρκικές ενέργειες έχουν προκαλέσει την αντίδραση σημαντικού αριθμού κρατών.( Βλ. Ρωσία) 

Ευελπιστούμε, είπε, ότι η Τουρκία δεν θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπέδειξε ωστόσο, ότι σε περίπτωση κατά την οποία η Άγκυρα, ενεργοποιήσει την οδηγία προς ναυτιλλόμενους, τότε η Κύπρος θα προχωρήσει σε κλιμάκωση της αντίδρασής της.¨ http://infognomonpolitics.blogspot.gr/ 

¨Στις επόμενες τουρκικές κινήσεις στην περιοχή νοτίως της Κύπρου είναι στραμμένη η προσοχή όλων, καθώς από αύριο Δευτέρα και μέχρι την 30η Δεκεμβρίου, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχές για σεισμικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του νησιού. 

¨Το γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς παίκτες, προς τους οποίους η Λευκωσία έχει απευθυνθεί σημειώνουν πως «ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος μετατρέποντας την Τουρκίας σε ένα αστάθμητο παράγοντα», δημιουργεί εκ των πραγμάτων εύλογες ανησυχίες στη Λευκωσία. Ακόμη και χώρες που έχουν μόνιμο κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία, δεν είναι σε θέση να προβλέψουν πως θα ενεργήσει σε σχέση με τις εξαγγελίες της. Είναι, ωστόσο, προφανές πως Ερντογάν και Νταβούτογλου δεν φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προθέσεων τους και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των σχεδιασμών τους. Το ερώτημα είναι πότε θα πράξουν τούτο.¨

¨Αυτό που φοβάται η Ελλάδα είναι μια κρίση όπως αυτή που βίωσαν Αθήνα και Άγκυρα, το Μάρτιο του 1987, με την έξοδο του Σισμίκ για έρευνες στο Αιγαίο. Η κρίση που έφερε πολύ κοντά σε πόλεμο τις δυο χώρες εκτονώθηκε, μέσα ωστόσο από την τακτική που ακολούθησε ο τότε Πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου. Επιστρατεύοντας την προσέγγιση του ελεγχόμενου ρίσκου, έπαιξε μέχρι τέλους το χαρτί των ενόπλων δυνάμεων, τις οποίες κινητοποίησε. Το μήνυμα εντός ( προς τη στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος) και προς την Τουρκία, ήταν πώς το Σισμίκ θα εμποδιζόταν εάν επιχειρούσε έρευνα στην υφαλοκρηπίδα, «με ή χωρίς τη χρήση βίας». Η σύγκρουση αποφεύχθηκε και η κρίση εκτονώθηκε.¨ Κώστα Βενιζέλου mignatiou.com 
ΠΗΓΗ: http://WWW.PHILENEWS.COM 

Τελικά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απ ότι τα φανταζόμαστε, ακριβώς γιατί υπάρχει ένας ¨διεθνής κύκλος χωρών¨ που εκνευρίζει την Τουρκία αφάνταστα  ποντάροντας στο ψυχολογικό αστάθμητο παράγοντα του μεγαλοϊδεατισμού  του κ. Ερντογάν .

Φάνηκε πρόσφατα όταν η Τουρκία απέτυχε να ψηφιστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, στην ψηφοφορία της 16ης Οκτωβρίου. 

Κατόρθωσαν έτσι για μια ακόμη φορά να εκνευρίσουν τον Σουλτάνο ο οποίος χαρακτηρίζει  απαράδεκτες  τις απευθείας συνομιλίες που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ τελικά  ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ο εκνευρισμένος  Χαλίφης;
Το ξέρουν ακόμα και τα ψάρια του Αιγαίου.

Από μέρα σε μέρα ετοιμάζονται να ανοίξουν και οι υπόλοιποι ταφικοί θάλαμοι  στον λόφο της Κάστα στην Αμφίπολη και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο θα πρέπει να διαχειριστούν μείζονα Εθνικά θέματα από την εποχή της Κυπριακής Τραγωδίας.

Όμως  έχουν ανοίξει   και οι ¨γεωπολιτικοί ταφικοί θάλαμοι¨ για την γειτονική χώρα. Οι διεθνείς ανασκαφείς (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ) μέσα σε αυτούς θα βρούνε μόνο ¨ κομμένα κεφάλια, χέρια, πόδια, βασανισμένα κορμιά αθώων ανθρώπων που ξεψύχησαν στα χέρια των μακελλάρηδων της παγκόσμιας ιστορίας¨.

Το μέλλον της Τουρκίας είναι προδιαγεγραμμένο ¨όποιος άνοιξε τον λάκκο του άλλου  (και μάλιστα του γείτονα του) πέφτει ό ίδιος μέσα¨ 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.