27 Σεπτεμβρίου 2014

Π.Καρύκας : “Ο μύθος περί Δωριέων”.

Του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com

Οι περισσότεροι από εμάς διδαχτήκαμε τον μύθο της περί των Δωριέων καθόδου. Οι Δωριείς, αήττητοι και «αιμοδιψείς» πολεμιστές, οπλισμένοι με σιδηρά όπλα, με ευκολία επικράτησαν των άμοιρων Αχαιών και τους μετέβαλαν εις σκλάβους των. Επρόκειτο δε περί επυλίδων, ινδοευρωπαϊκής – τι άλλο – προέλευσης, οι οποίοι ήρθαν από τον Βορρά. Άγριοι, σχεδόν βάρβαροι, εκπολιτίστηκαν σταδιακά υπό των κατεκτημένων. Στην πραγματικότητα όμως η σχετική με τους Δωριείς ιστορική πραγματικότητα μπορεί να συνοψιστεί σε 10 σημεία:

1) Οι Δωριείς ήσαν νομάδες, πρόγονοι των σημερινών Σαρακατσάνων, οι οποίοι διαβιούσαν ως ποιμένες στις περιοχές της Ηπείρου, της βορείου Θεσσαλίας και της νοτίου Μακεδονίας. Πήραν δε το όνομά τους από τη δωρίδα, ένα μονόστομο, θλαστικό, μαχαίρι, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στην κοπίδα.

2) Σύμφωνα με τον μύθο, γενάρχης τους ήταν ο Δώρος, ο γιός του Έλληνα, γιού, με τη σειρά του, του Δευκαλίωνα. Άρα οι Δωριείς ήσαν επίσης γηγενείς.

3) Κατοικούσαν σε εδάφη όπου ζούσαν και Αχαιοί, με τους οποίους συνυπήρχαν ειρηνικά, μέχρι και μετά τα τρωικά.

4) Από πολύ νωρίς συνδέθηκαν με τον Ηρακλή και τους απογόνους του, τους Ηρακλειδείς και ενεπλάκησαν στις δυναστικές διαμάχες μεταξύ των αχαϊκών δυναστικών οίκων, ως σύμμαχοι των Αχαιών Ηρακλειδών.

5) Σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με την εισαγωγή του σιδήρου στην Ελλάδα, η κατεργασία του οποίου πραγματοποιείτο ήδη από τα μέσα του 15ου π.Χ. αιώνος. Έχουν βρεθεί σιδηρά αντικείμενα χρονολογούμενα από την εποχή των Μινωιτών.

6) Ελάχιστα συνδέονται με την καταστροφή των μυκηναϊκών κέντρων στην Πελοπόννησο, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα έπεσαν θύματα των Λαών της Θαλάσσης, αλλά και κυρίως εμφύλιων, δυναστικών συγκρούσεων, μετά την αναταραχή που προκάλεσε ο μακροχρόνιος πόλεμος της Τροίας. Ενδεικτικός είναι ο μύθος της δολοφονίας του Αγαμέμνονα από τον εξάδερφό του Αίγισθο και την σύζυγό του, για την κατοχή του θρόνου.

7) Σε καμία περίπτωση, οι Δωριείς, δεν διέθεταν ούτε τον πληθυσμιακό όγκο, ούτε ήσαν γνώστες της πολεμικής τέχνης, σε βαθμό να μπορούν να πνίξουν την Πελοπόννησο στο αίμα. Οι Δωριείς Σπαρτιάτες, για παράδειγμα, χρειάστηκαν 300 χρόνια για να σχηματίσουν ένα άξιο λόγου κράτος στη Λακωνία, ηττούμενοι συνεχώς από τους Δωριείς Αργείους.

8) Με εξαίρεση μια μάχη που έδωσαν, ως σύμμαχοι των Ηρακλειδών κατά των Μυκηναίων και των συμμάχων τους, δεν αναφέρονται συγκρούσεις τους με τους Αχαιούς κατοίκους της Πελοποννήσου.

9) Δεν συνδέονται με τους Μεσσηνιακούς πολέμους, οι οποίοι συνέβησαν τρεις σχεδόν αιώνες αργότερα από την κάθοδο των Ηρακλειδών στην Πελοπόννησο. Και οι Σπαρτιάτες και οι Μεσσήνιοι ήσαν Δωριείς.

10) Δεν συνδέονται όσο πιστεύεται με τους λεγομένους Σκοτεινούς Αιώνες (11ος – 8ος αι. π.Χ.), οι οποίοι δεν ήταν και τόσο σκοτεινοί, τελικά. 

hellasforce.com
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.