17 Ιουλίου 2014

Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο...

Γη της λεμονιάς, της ελιάς
Γη της αγκαλιάς, της χαράς
Γη του πεύκου, του κυπαρισσιού
των παλικαριών και της αγάπης
Γη του ξεραμένου λιβαδιού
Γη της πικραμένης Παναγιάς
Γη του λίβα, τ’ άδικου χαμού
τ’ άγριου καιρού, των ηφαιστείων
Γη των κοριτσιών που γελούν
Γη των αγοριών που μεθούν
Γη του Μύρου του Χαιρετισμού
Κύπρος της αγάπης και του ονείρου


«Ροές της θάλασσας και σεις των άστρων μακρινές επιρροές παρασταθείτε
μου» μας συστήνει ο ποιητής.


Τις λέξεις του ποιητή, δανείστηκε η μικρή Κύπρος για να απευθυνθεί στις φυσικές και πλανητικές δυνάμεις, για να της συμπαρασταθούν και την βγάλουν από το «τρίγωνο των Βερμούδων» (Δ.Ν.Τ, Ευρωπαϊκή ένωση και δανειστές) που την έριξαν οι καπετάνιοι της.

Ο καλός καραβοκύρης στη φουρτούνα φαίνεται. Η κρίση θέλει Ηγέτη.
Πάει καιρός τώρα, που τρομαχτικοί αγέρηδες, πελώρια κύματα και αστραπές αυλακώνουν το σκαρί του χρυσοπράσινου φύλλου, που είναι ριγμένο στο πέλαγος της Ανατολικής Μεσογείου. Το πλοίο βολοδέρνει, μπάζει νερά, γέρνει και οι επιβάτες φοβισμένοι, πανικόβλητοι, κοιτούν το πλήρωμα που δεν κάνει κάτι να σώσει το καράβι.

– «Δεν έχουμε εντολή να κάνουμε κάτι. Να περιμένουμε μας λέει ο καπετάνιος»
Και ο καπετάνιος, που παραχώρησε την κυριαρχία του καραβιού σε ξένους πλοιοκτήτες, ασφαλής μέσα στην καμπίνα του, συνομιλεί μαζί τους, έχοντας την διαβεβαίωση πως, αν τελικά το καράβι θα βουλιάξει, έχουν έτοιμο το μέσο που θα τον παραλάβει μαζί με τους συνεργάτες του! Διάλεξε και αποφάσισε. Καλύτερος ο πάτος της φυγής και της ντροπής, από τον πάτο της θάλασσας! Εκεί που πάνε καθημερινά απλοί επιβάτες, αρπαγμένοι από τα κύματα και τους αγέρηδες κι άλλοι που από πανικό και απελπισία πηδάνε από το καράβι και τους καταβροχθίζουν τα αρπαχτικά του ωκεανού.

- Αν με αφήνανε… αν με αφήνανε… μονολογεί η Κύπριδα νήσος.
- Ποιος να σε αφήσει κόρη των ιδεών και του πνεύματος; Την ρωτάει ο ποιητής.
- Αυτοί που δεν αφήνουν τίποτα… απαντά η κόρη και κλείνεται στην σιωπή της…

Και ο ποιητής συνεχίζει να την παρηγορεί και να της υπενθυμίζει:

- Μεγάλωσες τα παιδιά σου μαθαίνοντας τα ότι οι ατίθασοι Έλληνες αρνούνται πεισματικά να προσαρμοστούν και όχι μόνο αρνούνται, αλλά δίνουν αγώνες για τη διατήρηση και τη συνέχειά τους… Πεισματικά εδώ και χιλιάδες χρόνια μια χούφτα ανθρώπων πορεύεται μέσα από τα βάθη της Ιστορίας και συνεχίζουν να δημιουργούν, να αντέχουν και να ακολουθούν το ταξίδι προς την Ιθάκη. πολλοί ξένοι καπετάνιοι απείλησαν ότι όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει… Φαίνεται ότι δε γνώριζαν ή δεν γνωρίζουν Ιστορία ή δεν την αντιλαμβάνονται…

Δεν αντιλαμβάνεται ότι τα παιδιά σου πεθαίνουν, αρνούμενοι το Θάνατο… Και όποιος «χάνεται»… στρατοί οι γιοι σου και τα εγγόνια σου για να σε αναστήσουν.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, δίλημμα «προσαρμογή ή θάνατος»

Υπάρχει ένας μόνο δρόμος, ο μονόδρομος της ζωής. Δύσβατος, με παγίδες, αλλά σε αυτόν βάδισαν και βαδίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και με το παράδειγμά τους φωτίζονται και οι άλλοι λαοί.

Και εμείς τα παιδιά σου απαντούμε:
- Λίγοι είμαστε και αλίμονο στη γης, αν ξοφληθεί η γενιά μας…

Αλλά και αυτός ο καπετάνιος δεν πρόκειται να πεθάνει, όπως δεν πέθανε και ο Εφιάλτης, ο Ιούδας και τόσοι άλλοι..

Θα τον κρατάμε και αυτόν ζωντανό για να θυμόμαστε τι σημαίνει προδοσία και να εξηγούμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, γιατί ΔΕΝ πρέπει να … προσαρμόζονται...

Περιμένοντας τις ροές της θάλασσας και των άστρων τις μακρινές επιρροές… Να αρπάξουν το πηδάλιο από τους σατανάδες και να οδηγήσουν το σκάφος σε ασφαλή νερά, πριν πέσει στα βράχια και διαβολοτσακιστεί….

- Ή θα παλεύεις διαρκώς κατά των Μήδων όπως ετάχθη Ή θα ριζώνουν οι Μήδοι μέσα σου και θα σε εξουσιάζουν…

Ντίνος Ορφανός Τριμίκλινη

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.