23 Ιουλίου 2014

Δίχως ανάσα..οι Ευρωπαίοι;

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Φώτο από  attikanea.blogspot.gr/ 
Ποιος ζει  και  ποιος πεθαίνει; μέχρι το φθινόπωρο… έτσι που κατάντησαν το Θεόσταλτο Δώρο της  ανθρώπινης ζωής σε όλο τον πλανήτη.

Ούτε αυτό το Ελληνικό καλοκαίρι μπορούμε να το χαρούμε ¨ξένοιαστα¨ γιατί ήδη από τους προηγούμενους χειμώνες μας έκοψαν τις αναπνοές επιβίωσης και από φθινόπωρο ετοιμάζουν να μας κλείσουν και την ¨συσκευή τεχνητής αναπνοής¨ γιατί κοστίζει στις τσέπες τους.

Άραγε  οι Ευρωπαίοι αναπνέουν η νομίζουν ότι ανασαίνουν;

Αντιμέτωπες με υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο αλλά και με έλλειψη ποσοτήτων μπορεί να βρεθούν οι χώρες της κεντρικής και νότιοανατολικής Ευρώπης τον χειμώνα αν κλιμακωθεί η κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ ήδη η Ε.Ε. σχεδιάζει στρες τεστ για το ενδεχόμενο να διακοπεί ή να μειωθεί η προμήθεια αερίου.

Εάν κλείσει η ρωσική στρόφιγγα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και κυρίως στις χώρες εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής προμήθειας.

Οι περισσότεροι αγωγοί αερίου της Ευρώπης είναι σχεδιασμένοι για ροή προς μία κατεύθυνση, δηλαδή από τα κοιτάσματα αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Οι προηγούμενες εμπειρίες από ανάλογες κρίσεις, το 2006 και το 2009, οδήγησαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναστροφή της ροής στους αγωγούς από τα δυτικά προς τα ανατολικά ή από τον νότο προς τον βορρά..

Από το 2011 εξάλλου, η Γερμανία εφοδιάζεται με αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream, o οποίος το μεταφέρει απ' ευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας πλήρως την Ουκρανία. Στοιχεία του οργανισμού Υποδομές Αερίου της Ευρώπης δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις 28 χώρες -μέλη της Ε.Ε. είναι σήμερα γεμάτες κατά 71%, σε σχέση με το 34% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Τα αποθέματα αερίου της Ε.Ε. υπολογίζονται σε περίπου 60 δισ. κ.μ. από τα 80 δισ. κ.μ. που είναι η συνολική δυναμικότητα των αποθηκευτικών χώρων και η οποία θεωρείται ικανή να καλύψει τη ζήτηση αερίου για περίπου τρεις μήνες. Μανταλένα Πίου http://www.imerisia.gr/  19 Ιουλίου 2014 

Είναι όμως δυνατόν κάποιος να επιβάλλει κυρώσεις στον κατ εξοχήν ενεργειακό προμηθευτή του;
Και όμως είναι… 
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton, δήλωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζεται να θεσπίσει κυρώσεις για περισσότερα  πρόσωπα και οργανώσεις της Ρωσίας για να τιμωρήσει τη Μόσχα  που υποστηρίζει του αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Και εξ αιτίας των δραματικών γεγονότων της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροπλάνου. Μάλιστα οι Δυτικοί ηγέτες κατηγορούν άμεσα την Ρωσία ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές και ζητήθηκε άμεσα ή έμμεσα αυτοί να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. http://www.bbc.co.uk/news/ 22 Ιουλίου 2014 

Το επόμενο συμπέρασμα είναι ότι οι Δυτικοί βρήκαν άλλον προμηθευτή ενέργειας για να παίρνουν αυτό το ρίσκο!!!
Άραγε βρήκαν ή ρίχνουν στον αέρα; 

Τα εναλλακτικά σχέδια των Ευρωπαίων για το πιθανό σενάριο διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία προσανατολίζονται  στην αγορά LNG και  στους δύο βασικούς προμηθευτές την Νορβηγία και την Αλγερία.

Τον καιρό και τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες του χειμώνα τις ρώτησαν;

Όταν μάλιστα οι τιμές για παραδόσεις εν μέσω χειμώνα είναι πάντα υψηλότερες και η ζήτηση μεγαλύτερη.

Άραγε εκείνο το ¨ποθούμενο¨ υγροποιημένο φυσικό αέριο της Κύπρου πότε θα βγει για να ξεκινήσει  η μεταφορά του με τα ειδικά τάνκερ από την λεκάνη της Αν. Μεσογείου προς την Ευρώπη;

Και εκείνες οι πλωτές εξέδρες – εργοστάσια αποαεριοποίησης του LNG που ετοιμάζονται να στήσουν στην ευαίσθητη ακτογραμμή της Αν. Μακεδονίας,¨Νέα Καρβάλη και Αλεξανδρούπολη¨ θα βοηθήσουν να καλυφθούν ενεργειακά κενά;

Ρωτήσανε τον Τούρκο αν θέλει να βάλει διόδια μεταφοράς LNG δια μέσω του Αιγαίου όπως κάνει στον Βόσπορο;

Για το σχιστολιθικό αέριο της Αμερικής και τον Πολωνέζικο λιθάνθρακα δεν το συζητάμε;
ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ…….

Γιατί όταν θα τελειώνει ο Ελληνικός Τρύγος θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να κρατάνε τις αναπνοές τους για να τις χρησιμοποιήσουν τον χειμώνα  και να ζεσταθούν.

Όμως με τις αναπνοές τους δεν θα μπορούν να κινήσουν την βαριά βιομηχανία.

Και τότε από φθινόπωρο θα αρχίσουν να γίνονται καινούργιες οικονομοτεχνικές μελέτες ,να φέρονται στο προσκήνιο νέα μοντέλα ανάπτυξης και να ¨στρώνονται  γεω-στρατηγικά¨ νέοι δρόμοι μεταφοράς ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται και να έχουμε συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για να βρεθούν λύσεις του εδώ και τώρα … και στο τέλος τι;

Οι Αμερικάνοι από μόνοι τους τα περιέγραψαν σήμερα..

Οι συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις μπορεί να διαλύσουν την ΕΕ που δείχνει πλέον να έχει φτάσει στα όριά της αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε σημερινό της άρθρο. 

Ο αρθρογράφος της WSJ, Σάιμον Νίξον, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ουκρανική κρίση, αλλά και τις ταραχές στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει ότι ο προκλήσεις εντός της ΕΕ είναι πλέον γεωπολιτικές. 

¨Οι κίνδυνοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν έως τώρα εσωτερικοί, αντίθετα οι πιο πιεστικές απειλές για την ευρωπαϊκή σταθερότητα είναι σήμερα εξωτερικές. Εάν αποδειχθεί ρωσική εμπλοκή στην πτώση του μαλαισιανού αεροπλάνου, τότε θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ έναντι της Ρωσίας.¨ 

¨η αστάθεια στα σύνορα της ΕΕ προκαλεί αστάθεια και στο εσωτερικό της. ¨ 
¨οι γεωπολιτικοί αυτοί κίνδυνοι μπορούν να απειλήσουν το ίδιο τη συνοχή και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης και όπως στην κρίση του ευρώ, η λύση είναι ενδεχομένως η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση¨. 

Γράφει χαρακτηριστικά ότι «Στην Ελλάδα και την Ιταλία, η πρόκληση της διαχείρισης μιας τεράστιας εισροής μεταναστών αποτελεί φλέγον ζήτημα» http://www.to-radar.gr/  22nd Ιούλιος, 2014 

Αφού οι Αμερικάνοι βλέπουν σαν μόνη λύση την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση θα πρέπει να βάλουν οι Ευρωπαίοι βαθιά το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσουν τον ασταθή Νότο.

Μη γένοιτο όμως την στιγμή που κάποιοι από αυτούς βάζουν το χέρι τους σε ξένες τσέπες και όχι μόνο.

Είναι πολύ πιθανόν μετά από όλα αυτά και όταν οι κυρώσεις προς την Ρωσία αποκορυφώνονται εν μέσω φθινοπώρου μόλις κλείσει ή μειωθεί  η στρόφιγγα των ενεργειακών ροών της προς την Ευρώπη  να δούμε την Ευρώπη να κλείνει ¨στην αρχή να μειώνει δραματικά¨ τις  χρηματικές ροές προς τις χώρες μέλη της με συνέπειες που τώρα δεν μπορούν να συνεκτιμηθούν. Αλλά και ενδεχόμενα ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης στην ΕΕ ή τύπωμα νέου χρήματος πάλι θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Έφτασε η στιγμή του χρόνου που όλοι οι Ευρωπαίοι θα κρατάνε την ανάσα τους και θα μας κάνουν παρέα γιατί τα τελευταία χρόνια μας έκαναν ¨αναστενάρηδες¨;

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.