2 Ιουλίου 2014

Η μαγκιά, το νταηλίκι, ο λαϊκός ήρωας!

Γράφει ο Αρίσταρχος 

Δεν ξέρω και ούτε μπορώ να καταλάβω την ανθρώπινη φύση. Άλλοι γίνονται βίαιοι, άλλοι ήσυχοι, άλλοι απλά σε κατάσταση αναμονής και άλλοι αυτό που είναι βαθιά ριζωμένο στα μόριά τους και δεν αλλάζει ούτε και σε ακραίες καταστάσεις όπου γίνονται αναγκαστικές αναστολές σε κάποια εκ πεποιθήσεως πράγματα. 

Για παράδειγμα, σε μια έκτακτη κατάσταση επιβίωσης δέκα άτομα κλείνονται σε ένα χώρο. Μπορεί να είναι ευυπόληπτοι άνθρωποι με κοινωνικές ανησυχίες και θέσεις σε νευραλγικά και ευαίσθητα πόστα που ασχολούνται με την ευμάρεια των πολιτών. Μπορεί μάλιστα να είναι και στενοί συγγενείς μεταξύ τους. Όσο θα προχωράει ο καιρός και θα στενεύουν τα περιθώρια της επιβίωσης τόσο οι σχέσεις θα γίνονται πιο τεταμένες και ο καθένας θα βγάζει το βίαιο του χαρακτήρα που υποκρύπτονταν επιμελώς γιατί θα θέλει να πιάσει καλύτερη θέση για περισσότερη ζωή.

Ποιοι είναι τελικά αυτοί που θα επιδείξουν τον μέγιστο αλτρουισμό όταν τα πράγματα γίνουν οριακά και διαζευκτικά πάνω σε ζωή και θάνατο; Μόνο αυτοί που το στοιχείο αυτό της αγάπης για τον πλησίον πέρασε στα μόριά του πάνω από αυτό της επιβίωσης. Όταν με λίγα λόγια πάνω από τον υλικό του κόσμο αυτό το άτομο πέρασε το πνεύμα του. Ίσως εκεί τελικά να βρίσκεται και το μυστικό της ζωής. Αυτό που τόσο δονητικά περνούσε ο Ιησούς στους πιστούς που τον άκουγαν. Αγαπάτε αλλήλους, κι αυτή η αγάπη τόσο δυνατή ώστε να ξεπερνάει ακόμη και τον εαυτό του.

Κάποτε στον γέροντα Παίσιο πήγε ένας άντρας και τον εκλιπαρούσε για την γυναίκα του που έπασχε από ανίατη ασθένεια. Χαμογελώντας ο άγιος γέροντας του είπε ”έ, τότε να τον πάρουμε μισό εγώ μισό εσύ να ξαλαφρώσει η γυναίκα”  Ο άνθρωπος αφού το σκέφτηκε λίγο είπε “έ, όχι και να πεθάνουμε εμείς!” Γέλασε καλοκάγαθα ο γέροντας και απάντησε “καλά, καλά ας τον πάρω τον καρκίνο της όλον εγώ!” Και τον πήρε. Αν αυτός δεν είναι αλτρουισμός. Αν αυτό δεν είναι υπέρβαση του υλικού του φθαρτού με πνευματική υπεροχή.

Τέτοια άτομα ψάχνει η κοινωνία να τα αναδείξει σε λαϊκούς ήρωες. Προστάτες της ζωής τους, εγγυητές της ευμάρειάς τους, της ησυχίας τους και την διαιώνισης του αυτονόητού τους. Υπάρχουν πολλών ειδών ήρωες. Μπορεί νάναι μικρός και αδύναμος το δέμας αλλά πνευματικά νάναι δυνατός.

Μπορεί νάναι σωματικά πανίσχυρος και πάνω απ’ τους κακούς αλλά με το μέρος των καλών.  Ένα τέτοιο όμως άτομο θα πρέπει νάναι πρώτα και πάνω από όλα μάγκας. Αν δεν είναι, πως θα αντιμετωπίσει τις εξω-κοινωνικές μαγκιές. Πρέπει νάναι τσαμπουκάς ή επί το Τουρκικότερον νταής.

Γιατί αυτοί που επιβουλεύονται την ευτυχία σου είναι και μάγκες και τσαμπουκάδες και… κακοί! Άρα πρέπει νάναι καλός με τους καλούς και κακός με τους κακούς. Δυνατός με τους δυνατούς και προστατευτικός με τους αδυνάτους. Πρέπει νάναι το ίνδαλμα. Σπάνιο πράγμα, γι αυτό και σπανίζουν τέτοιοι άνθρωποι. Βέβαια η σωματική δύναμη δίνει αυτοπεποίθηση, μαγκιά και νταηλίκι, κατά κανόνα. Κι αν εξυπηρετήσει και το καλό των αδυνάτων… έ, νάτος ο λαϊκός ήρωας. Μόνο που θέλει μεγάλη προσοχή μήπως η καπατσοσύνη των άλλων που είναι απέναντι τον μετατρέψει σε λαϊκό εχθρό. Τόσο μικρή η απόσταση. 

Συνεχίζεται… με μια σελίδα τη φορά. Όπως εκεί στα 70’s; Χάσαμε το χρόνο πια… 

Σημείωση. Φανταστική ιστορία με φανταστικά πρόσωπα και τόπους. 

Αιέν Αριστεύειν



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.