31 Ιουλίου 2014

Αργεντινή: άκαρπες επαφές στη Νέα Υόρκη. Οδηγείται σε χρεωκοπία;

Δίχως αποτέλεσμα διακόπηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αργεντινής και των «απρόθυμων» πιστωτών της που αρνήθηκαν να λάβουν οικειοθελώς μέρος στις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής να βρίσκεται πλέον ένα 24ωρο μακριά από την δεύτερη χρεοκοπία σε 12 χρόνια. Η χώρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς τεχνικής πτώχευσης από τα τέλη Ιουνίου.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επί 12 ώρες στο γραφείο του δικαστικά ορισμένου διαμεσολαβητή στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιοι απτό αποτέλεσμα.

Υπήρξε μία ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και ανησυχιών. Τα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές παραμένουν άλυτα», σημείωσε σε γραπτή δήλωσή του ο διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ.

Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν εντός της ημέρας, χωρίς όμως να έχει οριστεί ακόμα το πότε.

«Κάνουμε ένα διάλειμμα. Δεδομένου ότι πρόκειται για μία συνεχιζόμενη συνάντηση, δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της», σχολίασε από την πλευρά του ο αργεντίνος υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Κίτσιλοφ, ο οποίος ηγείται της αποστολής του Μπουένος Άιρες.

Τον προηγούμενο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε το Μπουένος Άιρες να καταβάλει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους «απρόθυμους», ήτοι $1,33 δισ. σε κεφάλαιο και 170 εκατομμύρια σε τόκους. Σημειώνεται πως παλαιότερα η λατινοαμερικανική χώρα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως δεν είχε καμία πρόθεση να αποζημιώσει τους «απρόθυμους».

Μετά την ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Αργεντινή προσπάθησε να καταβάλει το οφειλόμενο «κουπόνι» μόνο στους δανειστές που συμμετείχαν οικειοθελώς στα «κουρέματα», όμως δικαστήριο της Νέας Υόρκης «μπλόκαρε» την πληρωμή, αποσαφηνίζοντας στο Μπουένος Άιρες πως είναι υποχρεωμένο να πληρώσει ταυτόχρονα και τις δύο ομάδες πιστωτών.

Η Αργεντινή διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους σχεδόν 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, το πραγματικά διαθέσιμο απόθεμα, (αν αφαιρεθούν στοιχεία που δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμα) είναι $16 δισ.

Το βασικό κώλυμα όμως δεν είναι απαραίτητα το ποσό, όσο το ότι η καταβολή του 1,5 δισ. στους «απρόθυμους» θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα επέτρεπε και σε άλλους δανειστές της να ζητήσουν πλήρη αποζημίωση. Το Μπουένος Άιρες εκτιμά πως το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα ανερχόταν σε 15 δισ. δολάρια.

Το 93% των πιστωτών έλαβε οικειοθελώς μέρος στις ανταλλαγές ομολόγων του 2005 και του 2010.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισιλόφ ταξίδεψε επειγόντως στη Νέα Υόρκη, όπου είχε την πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση με τους εκπροσώπους των κερδοσκοπικών funds. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται λύση; Κανείς δεν είναι βέβαιος, καθώς οι επαφές θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή. Κυριολεκτικά.

Κανείς δεν επιθυμεί τη στάση πληρωμών, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ούτε καν τα κερδοσκοπικά funds, τα οποία ήδη περιμένουν χρόνια για να εισπράξουν αυτό το 1,5 δισ. δολάρια από τα ομόλογα που δεν δέχθηκαν να «κουρέψουν».

Ούτε όμως και το Μπουένος Αϊρες, όσο και αν η κατάσταση στην χώρα δεν έχει καμία σχέση με τα χρόνια της χρεοκοπίας του 2001.

'Οπως χαρακτηριστικά παρατηρεί ο απεσταλμένος της ισπανικής εφημερίδας El Pais, πάντα υπάρχει η απειλή του να γνωρίζεις πώς είναι όταν μπαίνεις σε στάση πληρωμών, αλλά να μην γνωρίζεις πώς θα βγεις από αυτήν.

«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με όλη τη σοβαρότητα που απαιτεί το ζήτημα» δήλωσε ο Κισιλόφ στους δημοσιογράφους τα ξημερώματα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των αμερικανικών funds.

Πάντως, ο δικηγόρος-μεσολαβητής που όρισε ο αμερικανός δικαστής δήλωσε ότι παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο μερών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Αργεντινής, το νεότερο στοιχείο στην υπόθεση έχει να κάνει με την παρέμβαση που έκανε στο Μπουένος Αϊρες η Ένωση Ιδιωτικών Τραπεζών (Adeba): οι τραπεζίτες δέχονται να χορηγήσουν 250 εκατ. δολάρια ως εγγύηση στα funds, προκειμένου αυτά με τη σειρά τους να ζητήσουν από τον αμερικανό δικαστή που τους δικαίωσε να «παγώσει» την υπόθεση μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα ικανοποιούσε και τα δύο μέρη: καταρχήν τα funds θα εισέπρατταν 250 εκατ. δολάρια από το 1,5 δισ. που αναμένουν εδώ και χρόνια.

Αλλά και η κυβέρνηση θα γλίτωνε με αυτό τον τρόπο το χειρότερο σενάριο: την ενεργοποίηση της ρήτρας RUFO (Rights Upon Future Offers), η οποία ισχύει για τους ομολογιούχους που δέχθηκαν το «κούρεμα» το 2005 και το 2010.

Η Αργεντινή οδηγήθηκε σε στάση πληρωμών το 2002, καθώς ήταν αδύνατον να εξυπηρετήσει ένα χρέος της τάξης των 61 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του τότε προέδρου Νέστορ Κίρσνερ πλήρωσε εφάπαξ το ΔΝΤ για να φύγει από τη χώρα και πρότεινε στους πιστωτές «κούρεμα»-μαμούθ της τάξης του 65,6%.

Σχεδόν όλοι -το 93%- δέχθηκαν την προσφορά, αφού αυτή συνοδευόταν από τη ρήτρα RUFO. Τι προβλέπει αυτή; Αν μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 η κυβέρνηση έρθει σε συμφωνία με άλλους πιστωτές υπό καλύτερες συνθήκες, τότε και όσοι αποδέχθηκαν το «κούρεμα» θα αποκτήσουν δικαίωμα στην ίδια καλύτερη συμφωνία.

Βέβαια, τα funds (που δεν δέχθηκαν το «κούρεμα») έχουν διαφορετική άποψη: θεωρούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ενεργοποίησης της συγκεκριμένης ρήτρας, αφού η κυβέρνηση δεν προχωρά σε νέα προσφορά προς τους πιστωτές, απλώς αναγκάζεται να τους πληρώσει βάσει δικαστικής απόφασης.

Πάντως, ο Κισιλόφ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την παρέμβαση των ιδιωτικών τραπεζών της χώρας του.

Η υπόθεση των κερδοσκοπικών funds (ή hold outs, όπως τα αποκαλούν άλλοι) έχει βελτιώσει την εικόνα της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες, η θητεία της οποίας λήγει σε έναν χρόνο.

Η ίδια δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει ότι η χώρα της τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς τους πιστωτές της. «Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία, γιατί χρεοκοπεί όποιος δεν πληρώνει. Και εμείς πληρώνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η Αργεντινή πληρώνει κανονικά το 93% των ομολογιούχων που δέχθηκαν το «κούρεμα», ενώ πρόσφατα συμφώνησε να πληρώσει και τους πιστωτές της λεγόμενης «Λέσχης του Παρισιού», πληρώνοντας σε βάθος 5ετίας 9,7 δισ. δολάρια.

Τα 9,7 δισ. αφορούν κατά τα 2/3 σε χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας του 1976-1983.

Ακόμα και από την Αντιπολίτευση ακούστηκαν φωνές υπέρ της άποψης ότι η χώρα δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το 7% όσων δεν δέχθηκαν το «κούρεμα».

Μάλιστα, η τέως πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής Μερσέδες Μαρκό ντελ Ποντ δήλωσε στην εφημερίδα Pagina12 ότι «στις 31 Ιουλίου δεν θα συμβεί ούτε τσουνάμι ούτε τυφώνας».

Υπάρχουν όμως και άλλες φωνές. Ο οικονομικός αναλυτής Ντάντε Σίκα επισημαίνει ότι από τη στιγμή που μια χώρα δέχεται να πάει στο δικαστήριο, πρέπει και να αποδεχθεί την απόφαση του δικαστή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φερνάντο Γκονσάλες, διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας El Cronista:

«Αν η επιλογή είναι το default, οι συνέπειες θα είναι χειρότερες γιατί θα ξαναβάλουν τη χώρα στο κλαμπ εκείνων που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.» 

Πηγή: skai.gr, in.gr, ΑΠΕ
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.