21 Ιουλίου 2014

Κύπρος: Ο μύθος των Τ/Κ και ο ιστορικός αναθεωρητισμός…

Τελικά εμείς οι Έλληνες, σε Ελλάδα και Κύπρο, είμαστε όπως όλα δείχνουν, πολύ κακά παιδιά. Τόσο κακά που θυμόμαστε ακόμα και διδάσκουμε και στα σχολεία μας – παρά τις αντιδράσεις των εγχώριων… πεφωτισμένων τύπου Ρεπούση – κάτι «μικροζημιές» που μας έκαναν αυτοί οι καλοί άνθρωποι και γείτονες, οι Τούρκοι. 

Του Παντελή Καρύκα 

Και, οποία ανακολουθία, έναντι της ειρήνης των λαών, στην Κύπρο τα ελληνόπουλα, 40 χρόνια μετά, εξακολουθούν να διδάσκονται ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν και διχοτόμησαν το νησί τους. Είναι δυνατόν μετά από αυτή την αποκάλυψη να μην συγχυστούν, να μην θυμώσουν δικαιολογημένα οι γείτονες; Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕΚ-ΤΟ!!! 

Συμμεριζόμενοι την οργή των αδερφών Τούρκων (όσων πλέον οργίζονται, διότι στο ευρωπαϊκό κομμάτι της χώρας πολλοί έχουν ξυπνήσει και βάζουν στο στόχαστρο άλλους), εξιστάμεθα από την εμμονή των Κυπρίων αδερφών να θυμούνται ακόμα τους 3.000 νεκρούς, τους τριπλάσιους, τουλάχιστον, τραυματίες και τους 1.619 αγνοούμενους που άφησαν πίσω τους, ή πήραν μαζί τους, οι «ειρηνευτές» Τούρκοι, των οποίων τον αλτρουισμό, είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε.

«Δύο διαφορετικές εκδοχές. Αυτό αποτυπώνεται στα ιστορικά βιβλία των δύο πλευρών», ανέφερε στην τουρκική Χουριέτ, ο πρόεδρος του συλλόγου Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών Ταχίρ Γκεκτσεμπέλ. «Οι δύο κοινότητες έζησαν μαζί για 500-600 χρόνια», είπε ο Τούρκος καθηγητής, ο οποίος κατήγγειλε την «εθνοκεντρική» άποψη της ιστορίας και τα στερεότυπα που διδάσκονται οι Ελληνοκύπριοι μαθητές, βάσει των οποίων θεωρούν τους Τούρκους βάρβαρους. 

Ωστόσο, ο Τουρκοκύπριος καθηγητής όφειλε να γνωρίζει, ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν υπήρχαν στο νησί. Ήταν δημιούργημα της τουρκικής κατάκτησής του, το 1570. Οι Τουρκοκύπριοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι απόγονοι εξισλαμισμένων Ελλήνων και Λατίνων που ζούσαν στο νησί. Όπως και οι Τουρκοκρητικοί, αργότερα, οι Τουρκοκύπριοι, νεοφώτιστοι όντας στο Ισλάμ, επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο στην καταπίεση των πρώην ομοθρήσκων και ομοφύλων τους, διότι, όπως σωστά το έθετε τότε ο σοφός λαός, όποιος άλλαζε την πίστη του «τούρκευε» και στο φρόνημα, με τις ελάχιστες περί του αντιθέτου εξαιρέσεις, απλώς να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. 

Έλληνες και Τούρκοι ουδέποτε έζησαν αγαπημένα και μονιασμένα στην Κύπρο, όπως και στη υπόλοιπη Ελλάδα, σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Οι Έλληνες της Κύπρου πολλάκις επαναστάτησαν, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους και την ένωση με την πατρίδα, όπως επιθυμούσαν και για την οποία αγωνίστηκαν και το 1955-59. 

Προφανώς και τα ελληνικά σχολικά βιβλία Ιστορίας περιέχουν ανακρίβειες και καθαγιάζουν σε πολλές περιπτώσεις πρόσωπα και καταστάσεις. Ωστόσο, από το σημείο αυτό μέχρι την τουρκική ιστορική προσέγγιση η απόσταση είναι τεράστια. 

Δικαίως λοιπόν οι Ελληνοκύπριοι γιορτάζουν τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και δικαίως θυμούνται και τιμούν τους νεώτερους ήρωες του Ελληνισμού. Οι εκδηλώσεις τιμής όμως δεν αρκούν. Βασικός σκοπός των ιστορικών επετείων, είναι η μνήμη και η αποφυγή των ίδιων σφαλμάτων. Επ’ αυτού όμως, μάλλον πάσχουμε. Σοβαρά.





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.