10 Ιουλίου 2014

Κλιμακώνεται η διατλαντική οικονομική σύρραξη,

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Όσοι είχαν έστω και την παραμικρή αμφιβολία ότι η επιβολή προστίμου 8,9 δισ. δολ. στην γαλλική BNP Paribas και η απαγόρευση εκκαθάρισης συναλλαγών δολαρίου για έναν χρόνο από την εν λόγω τράπεζα από τις αμερικανικές αρχές δεν αποτελούσε παρά ένα επεισόδιο μόνον στην διατλαντική οικονομική σύρραξη που έχει ξεκινήσει, πρέπει να πείσθηκαν μετά την είδηση ότι στρέφονται τώρα κατά της γερμανικής Commerzbank. Πόσο μάλλον που το γερμανικό δημόσιο είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 17% στην γερμανική αυτή τράπεζα. Και αν και πιθανολογείται πως το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ μικρότερο οι αναλυτές επισημαίνουν πως εάν είναι υψηλότερο από 500 εκατομμύρια δολάρια θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση του εμβληματικού γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος.

Στην καρδιά των διώξεων αυτών της Ουάσιγκτον κατά των ευρωπαϊκών και προσεχώς ίσως των ρωσικών και κινεζικών τραπεζών κάποιοι, όπως οι Times της Νέας Υόρκης, διαβάζουν την πρόθεση των ΗΠΑ να δώσουν ένα μάθημα σε όσους αμφισβητούν την παντοδυναμία του δολαρίου και κατ΄ επέκταση την αμερικανική ηγεμονία επί της παγκόσμιας οικονομίας. Αιτία ή αφορμή των κυρώσεων η παραβίαση από κάποιες τράπεζες των διεθνών κυρώσεων κατά κρατών που βρίσκονται στην αμερικανική μαύρη λίστα όπως είναι η Κούβα, το Σουδάν ή το Ιράν. Και οι αμερικανικές αρχές έχουν ακόμα πολλούς στόχους. Για παρόμοιες υποθέσεις ερευνώνται και οι γαλλικές Credit Agricole και Societe Generale, η γερμανική Deutsche Bank και η ιταλική UniCredit.

Το Παρίσι σήκωσε το γάντι και δια στόματος υπουργού Οικονομικών αλλά και μεγάλων πολυεθνικών γαλλικών ομίλων όπως η Total καλεί την διεθνή κοινότητα, ούτε λίγο ούτε πολύ, να απεξαρτηθεί από το δολάριο. Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Michel Sapin ζήτησε από τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, να εξετάσουν τρόπους που θα ενθαρρύνουν την χρήση του ευρώ στο διεθνές εμπόριο, πρόταση που θα τεθεί προς συζήτηση στο επόμενο Eurogroup. Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο Christophe de Margerie, διευθύνοντας σύμβουλος της Total, ζήτησε ευρύτερη χρήση του ευρώ στις πετρελαϊκές συναλλαγές, προνομιακό παραδοσιακά χώρο του αμερικανικού νομίσματος. Στόχος να αποφεύγονται οι εκκαθαρίσεις των συναλλαγών στις ΗΠΑ. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως πολλές αγοραπωλησίες αργού πετρελαίου ήδη γίνονται σε άλλα νομίσματα.

Σε αυτό το περιβάλλον όμως δεν ήταν δυνατόν να παραμείνουν αλώβητες οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, τραπεζοβαρείς όπως είναι μάλιστα πολλές εξ’ αυτών. Η ανησυχία για την κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού αλλά και για τις επιπτώσεις των μεγάλων προστίμων σε τραπεζικά ιδρύματα έσπειρε, ακόμα και σε όσους θεωρούσαν την BNP μεμονωμένο γεγονός, βαθιά επιφυλακτικότητα. Η πτώση στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ήταν μεγαλύτερη του 1% η δε μετοχή της Commerzbank υποχώρησε περισσότερο από 5%.

Η Commerzbank φέρεται να κατηγορείται ότι έκανε συναλλαγές σε χώρες όπως το Ιράν, το Σουδάν, η Βόρειος Κορέα, η Μιανμάρ και η Κούβα και έτσι βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο 500 εκατ. δολ. Έτσι όμως, «εγείρονται ανησυχίες και αμφιβολίες για την υγεία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της παγκόσμιας οικονομίας εν γένει ενώ διαταράσσονται και οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. και ειδικότερα η συμφωνία μεταξύ τους για το διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις» επισημαίνει ο Ίων Κουφοπαντελής, επικεφαλής της Eurocorp ΑΕΠΕΥ και γνώστης του γαλλικού χρηματοοικονομικού συστήματος. Η όλη υπόθεση εκτιμάται ότι «μπορεί να οδηγήσει ευρωπαϊκές εταιρίες με τις ευλογίες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να σταματήσουν κατά το δυνατόν να χρησιμοποιούν δολάρια στις διεθνείς συναλλαγές και να στραφούν περισσότερο στο ευρώ». Να σημειωθεί ότι πάνω από 80% των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών χρησιμοποιούν ως νόμισμα το δολάριο, όπως παραδέχτηκε και ο διοικητής της Τράπεζα της Γαλλίας Christian Noyer μετά την υπόθεση της BNP Paribas. Και με αυτό δεδομένο χιλιάδες πολυεθνικοί όμιλοι είναι αναγκασμένοι να συμμορφώνονται ουσιαστικά με την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον όπως ανερυθρίαστα και κυνικά διεμήνυσαν οι Times της Νέας Υόρκης σε εκτενή ανάλυσή τους για τα τεκταινόμενα.

«Πιθανός σταδιακός περιορισμός της χρήσης του δολαρίου ως διεθνές νόμισμα συναλλαγής θα ευνοούσε το ευρώ αλλά και το κινέζικο γουάν και θα βελτίωνε τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, οι οποίες εμφανίζονται ανυπόμονες να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία σημειώνει ο Ι. Κουφοπαντελής. Ειδικά οι κυρώσεις που επιβάλλονται για πολιτικούς λόγους στην Ρωσία, «πιθανόν να οδηγήσουν και αυτές σε περιορισμό του δολαρίου για συμβόλαια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο των Ρώσων υπό το φόβο ότι θα επεκταθούν οι κυρώσεις που ακολούθησαν τα γεγονότα στην Κριμαία και την Ουκρανία εν γένει και στις χρηματοοικονομικές και εμπορικές συναλλαγές» προσθέτει. Το ευρώ πάντως βρίσκεται σε πτώση το τελευταίο δίμηνο κυρίως υπο την πίεση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της προοπτικής σύσφιξης αυτή της US FED.

Στις έρευνες των αμερικανικών αρχών, που έχουν προσλάβει όπως έγινε ξεκάθαρο παραπάνω τη μορφή μαζικών διώξεων, συμμετέχουν η εισαγγελία της Νέας Υόρκης, το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης, οι τραπεζικές εποπτικές αρχές της Πολιτείας και η Federal Reserve. Μένει λοιπόν μικρή μόνον αμφιβολία για το κατά πόσον το θέμα της BNP και τώρα της Commerzbank εξελίσσεται εν αγνοία του Λευκού Οίκου. Πολλοί δε εντάσσουν στα πλαίσια της Αμερικανό-ευρωπαϊκής κόντρας και την υπόθεση της αρχικής άρνησης της κυβέρνησης του Francois Hollande να δεχθεί την προσφορά της General Electric για την εξαγορά του γαλλικού ομίλου Alstom, ο οποίος κατασκευάζει πυρηνικές εγκαταστάσεις, τουρμπίνες παραγωγής ενέργειας αλλά και τρένα υψηλής ταχύτητας, επικαλούμενη λόγους κρατικής ασφαλείας. Και μιλούν για εν δυνάμει αφευρωπαϊσμό του επιχειρείν της Γηραιάς με δεδομένα τα προβλήματα των οικονομιών και των τραπεζών και των επιχειρήσεων μετά την κρίση των τελευταίων ετών.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στις συνομιλίες με την Ευρώπη για το διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις (Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership ή ΤΤΙΤ). Πρόκειται ουσιαστικά για την προσπάθεια απελευθέρωσης του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δυο πλευρών υπο ένα νέο ξεκάθαρο πλαίσιο που θα άρει προστατευτικά εμπόδια που έχει de facto εγείρει ή συντηρήσει η ευρωπαϊκή πλευρά. Για την ώρα όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταφέρνουν να μιλούν με μια φωνή κάνοντας τους απαραίτητους προς τούτο συμβιβασμούς ενώ εμφανίζονται απρόθυμες να κάνουν υποχωρήσεις έναντι των ΗΠΑ. Άγνωστο βέβαια παραμένει για την ώρα εάν θα γίνουν περισσότερο πρόθυμες μετά το «πυρηνικό χτύπημα» κατά της BNP Paribas και την στοχοποίηση αρκετών άλλων τραπεζικών ομίλων της Γηραιάς.

Για την ώρα πάντως οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δείχνουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το δε Βερολίνο εμφανίζεται ακόμα επιεικώς μουδιασμένο να ηγηθεί στην όλη διαπάλη παρά το ότι αξιώνει τέτοιο ρόλο έναντι των ασθενέστερων εταίρων του.


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.