24 Ιουνίου 2014

Βόμβα του Ελεγκτικού: Παράνομες οι περικοπές στους δικαστικούς! Δεν είναι καθαρίστριες οι δικαστικοί....

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αναδρομικές, από 1η Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους δικαστές υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο έως τώρα να γνωρίζει κανείς δημόσιος φορέας το ακριβές ύψος και παρά το γεγονός ότι κάποιος βουλευτής αναφέρεται σε συγκεκριμένα νούμερα.

Και αυτό γιατί οι συντάξεις των δικαστών κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό που κατείχαν, την οικογενειακή τους κατάσταση, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την προηγούμενη ασφάλισή τους σε άλλα Ταμεία, κ.λπ.

Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποτελέσει «πυξίδα» για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών Πανεπιστημίων, κ.λπ.

Δικαστές που γνωρίζουν καλά τα πράγματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο έλεγαν στο Πρώτο ΘΕΜΑ, ότι το «δια ταύτα» της σημερινής διάσκεψης του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποτελεί πρόκριμα για τις υπόλοιπες εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων των άλλων παρόμοιων και συναφών κλάδων, όπως είναι ενστόλων, κ.λπ.

Ήδη με αποφάσεις του Μισθοδικείου κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των εν ενεργεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με αποτέλεσμα να πρέπει οι αποδοχές τους να επανέλθουν στο ύψος προ του δεύτερου Μνημονίου (Ιούλιος 2012).

Ακολούθησε πριν από λίγες μέρες (13.6.2014) η δημοσίευση σειράς αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν σχεδόν ομόφωνα ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄ επιταγή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα.

Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών των ενστόλων ανατρέχει και αυτών (όπως των δικαστών) αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012 τόσο για τους εν ενεργεία όσο και για τους συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία έγιναν περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών όλων των βαθμών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) και των ένστολων.

Μάλιστα, ο νόμος 4093/2012 και υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ΄ επιταγήν του εν λόγω νόμου προέβλεπαν την υποχρέωση επιστροφής των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε δικαστές και στρατιωτικούς αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012. Ο νομοθέτης χαρακτήρισε την αναδρομική αυτή επιστροφή από 1η Αυγούστου 2012 και μετά, ως «αχρεωστήρως καταβληθείσες» αποδοχές.

Τώρα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε ότι οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστών, εισαγγελέων και μελών του ΝΣΚ που έγιναν στο πλαίσιο του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στον συνταγματικά κατοχυρωμένο κανόνα της ισότητας.

Επίσης, προσκρούει ευθέως στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις.
Βασικά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε ότι οι περικοπές του επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε από τους Συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση των συντάξεων δικαστικών (όπως και των αποδοχών τους) όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος. 

Διετής και όχι πενταετής η παραγραφή 

Επίσης, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ισχυρή μειοψηφία, έκανε στροφή 180 μοιρών στην νομολογία της και αποφάσισε ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής.

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο με παλαιότερες αποφάσεις του είχε κρίνει ότι η παραγραφή είναι πενταετής. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών είχε ασκήσει αναίρεση επικαλούμενο απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι η παραγραφή είναι διετής.

Έτσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών και παράλληλα προέβη στην μεταστροφή της νομολογίας στο θέμα του χρόνου παραγραφής.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Α, χα, χα, χα, χα......
Ρε παιδιά πριν μερικές μέρες οι δικαστές δεν τσάκισαν τις καθαρίστριες κι έβγαλαν συνταγματική την απόλυσή τους;
Τώρα αφορά τους ίδιους τους δικαστές η απόφαση... και φυσικά δικαίωσαν εαυτούς και αλλήλους...
 
Βρε τι άλλο θα δούμε με τους ξεπουλημένους....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.