Τελευταίες αναρτήσεις

30 Μαΐου 2014

Η Πόλις εάλω... η Ελλάδα;

Το ιστορικό της πτώσης του Βυζαντίου το διδασκόμασταν στο σχολείο πως έγινε απο τους Τούρκους το 1453 από τους Τούρκους. Περνώντας στα ανώτερα ιδρύμματα διδάσκεται πως η Πόλη αλλώθηκε κατά ουσία το 1204 στην Δ' σταυροφορία, από την λεηλασία των σταυροφόρων και την επιβουλή του Βατικανό. 

Και μολις τελειώνεις από το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τότε ή πηγαίνεις με αυτή την εντύπωση ή μαθαίνεις την αλήθεια μόνος σου. Εκεί δηλαδή που μαθαίνεις πως η φορολογία εξαθλίωνε την μάζα και είχε δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις. Εκεί που πολύ νωρίτερα το Βυζάντιο είχε σπευσει να πάρει δάνεια απο τους "Φραγκολεβαντίνους" για να στηρίξει το κράτος που ήδη είχε χάσει πολλά με την πρώτη ήττα από τους Σελτζούκους στο Μάτζικερτ το 1071.

Μια αυτοκρατορία βουτηγμένη στην διαπλοκή, με έντονες κοινωνικές διαφορές, με απαξίωση σε κάθε τι εκτός συνόρων του αν δεν ήταν κατακτημένο ή ομόθρησκο, είχε πλέον χρεωθεί βαριά, .... είχε χάσει την στρατιωτική του ισχύ και είχε πρόβλημα ηγεσίας σε αξιωματούχους. 

Παρόλα αυτά κατάφερε επί εκατοντάδες χρόνια να λειτουργήσει ώς ισχυρό ανάχωμα απέναντι στις Ασιατικές ορδές προς την Δύση απο διάφορα φύλα. Λειτούργησε ώς φαροφύλακας συνόρων και έδωσε το δικαίωμα στην Δύση να αποκτήσει συνοχή , βασιλιάδες και στο τέλος να γίνει τροφοδότης της αναγέννησης με τα όσα κείμενα και λάφυρα έφυγαν να στολίσουν τις ξένες βιβλιοθήκες.

Μια αυτοκρατορία πολύ μεγάλη που της πήρε περίπου 300 χρόνια για να καταρρεύσει. Μια Πόλη που στις δύσκολες στιγμές δεν είχε ποτέ συνοχή και ο κόσμος της , αντί να πράξει, προσευχόταν σε τείχη και σε ναούς ακόμα και την ώρα της άλωσης.

Και επειδή η ιστορία κάνει κύκλους... Η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι αυτοκρατορία, αλλά δεν μπορώ να μην δώ τα ίδια σημάδια.

Με την Ελλάδα καταχρεωμένη και ενα λαό εξαθλιωμένο και χωρίς συνοχή (καθείς για την πάρτη του.) Ενα λαό που περιμένει τον σωτήρα για να σωθεί. Με ήττες σε διπλωματικά και στρατιωτικά πεδία του σήμερα ("αλώνισμα" των Τούρκων στα σύνορα). Με  μια εισβολή τελευταία απο ορδές λαθρομεταναστών που έπαιξαν τον ρόλο των μοντέρνων σταυροφόρων. Μια Ελλάδα ανάχωμα για τις ορδές αλλά και ώς πειραματάζωο οικονομικής φύσης.

 Για μένα όπως τα διακρίνω η Ελλάδα βρίσκεται στο αντίστοιχο διάστημα μεταξύ του 1207 και 1453. Οι συνθήκες θυμίζουν τις ίδιες καταστάσεις και μόνο επειδή ζούμε σε άλλες εποχές δεν έχει συρρικνωθεί ακόμα (αν και γίνονται προσπάθειες). Οπότε  αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, θα έρθει και η χαριστική βολή. 

Geopolitics & Daily NewsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.