27 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές 2014: Δείτε τη νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να «ενωθούν», μετά τη σημαντική άνοδο των ευρωφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στις ευρωεκλογές οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες.

Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες «εκπροσωπούνται στους κόλπους της Επιτροπής», δηλαδή οι συντηρητικοί, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, «κέρδισαν συνολικά εκ νέου» τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι μια «ισχυρή πλειοψηφία είναι εφικτή» στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ισπανία


Τα δύο μεγάλα κόμματα της Ισπανίας, το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό (PSOE), καταγράφουν εντυπωσιακή πτώση των ποσοστών τους στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα, σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

Από τις 54 έδρες που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το PP καταλαμβάνει τις 16 ενώ μέχρι σήμερα είχε 24. Το PSOE εκλέγει 14 ευρωβουλευτές ενώ στην απερχόμενη ευρωβουλή είχε 23.

Ουγγαρία

Το κυβερνητικό συντηρητικό κόμμα Φίντες (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κερδίζει στις ευρωεκλογές στην Ουγγαρία, ενώ το ακροδεξιό Γιόμπικ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία, το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Έντα Κένι αναμένεται να βρεθεί στη δεύτερη θέση, ένα αποτέλεσμα το οποίο χαρακτηρίζεται έκπληξη. 

Ιταλία

Προς μια ιστορική νίκη μοιάζει να οδεύει το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Βάσει προβολών οι οποίες βασίζονται σε επεξεργασία ενός δείγματος ψήφων -και όχι σε έξιτ πολ-, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 41,4% των ψήφων, ενώ δεύτερο κόμμα, σε απροσδόκητα μεγάλη απόσταση, είναι με 22,4% το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Δανία

Στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) έγινε το πρώτο κόμμα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας ποσοστό 26,7%, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κέρδισε τις 4 από τις 13 έδρες που διαθέτει η Δανία στο ευρωκοινοβούλιο.

Γαλλία

Στη Γαλλία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν "πάγωσε" την πολιτική ελίτ της Γαλλίας καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, αφήνοντας τρίτους τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Είναι η πρώτη φορά που το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα κερδίζει εκλογές σε εθνικό επίπεδο στα 40 χρόνια της ύπαρξής του. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, μπορεί να εκλέξει 25 ευρωβουλευτές ? τους οκταπλάσιους από τους τρεις που κατάφερε να εκλέξει το 2009.

Η συντηρητική αντιπολίτευση, το κόμμα UMP, έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,66%. Οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ πέφτουν στο 13,88%, χαμηλότερα δηλαδή και από το 14,5% που είχαν λάβει το 1994.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας του Ολλανδού ευρωσκεπτικιστή Χέερτ Βίλντερς θα εκπροσωπηθεί μόνο με τέσσερις ευρωβουλευτές στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού διαψεύστηκαν οι ελπίδες του για μεγάλη άνοδο του ποσοστού του στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 13,2% και έρχεται στην τρίτη θέση, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και το φιλελεύθερο D66. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν αύξησε τη δύναμή του, αλλά αντιθέτως έχασε 3,5 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.

Βρετανία

Στη Βρετανία, το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, ξεπερνώντας τα ποσοστά των τριών παραδοσιακών κομμάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στις 8 από τις 12 περιφέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά απόψε.

Σε αυτό το στάδιο το UKIP συγκεντρώνει ποσοστό 29%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό, και καταλαμβάνει 18 έδρες, μπροστά από τους Συντηρητικούς, που εξασφαλίζουν 13 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού έλαβαν το 23,9% των ψήφων. Οι Εργατικοί περιορίζονται επίσης σε 13 έδρες αφού συγκέντρωσαν ένα 23,8% των ψήφων.

Έκτακτη σύσκεψη στη γαλλική Προεδρία

Σε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, έχουν κληθεί σήμερα το πρωΐ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς και στελέχη της κυβέρνησης, με στόχο την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Γεωργίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ και ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ. Πρόκειται για τους σημαντικότερους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και τους πλέον φιλικά προσκείμενους στον πρόεδρο Ολάντ.

Μετά το ιστορικά υψηλό ποσοστό της Μαρίν Λεπέν (24,7%) και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό των Σοσιαλιστών (14,3%), ο Φρανσουά Ολάντ ευρίσκεται εκ νέου σε αδιέξοδο και, κατά την άποψη των πολιτικών αναλυτών, είναι εκ νέου υποχρεωμένος να απευθυνθεί στον γαλλικό λαό. Η δυσκολία όμως αυτή τη φορά είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια κινήσεων, έχοντας ήδη αλλάξει τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό, μόλις πριν προ διμήνου, μετά τις δημοτικές εκλογές. Ήλπιζε ότι ο Μανουέλ Βαλς, που ήταν μονίμως ψηλά στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων. Το «φαινόμενο Βάλς όμως δεν έπιασε» και η χθεσινή ήττα θεωρείται και ήττα του πρωθυπουργού. 

Με το στενό του επιτελείο σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να προετοιμασθεί για τα επόμενα βήματα και πρώτ' απ' όλα για την αυριανή άτυπη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, στο δείπνο με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Εκτιμάται ότι στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει, ιδιαίτερα την καγκελάριο Α. Μέρκελ, για μια «χαλάρωση» της οικονομικής γραμμής της Ευρώπης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εξηγήσει στους Γάλλους τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να κρατήσει τις υποσχέσεις του για «αλλαγές στην Ευρώπη» και να τους πείσει ότι οι αλλαγές αυτές είναι ακόμα δυνατές, χωρίς τη ρήξη με την ΕΕ.

Πηγή: Express.gr
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.