25 Απριλίου 2014

ΕΠΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ!!!

Του Μιχάλη Τζανάκη

Η λέξη «έπος» αρχικά σήμαινε «λόγος» και τα κατά καιρούς ρηθέντα απ’ τον μεγαλοφυή και πληθωρικό (σωματικά μόνο) Θ. Πάγκαλο θα μπορούσαν να συρραφούν και ν’ αποτελέσουν «σπουδαία» έπη.

Τα τελευταία «αποφθέγματά» του είχαν στο στόχαστρο το νησί μας καθότι κατά τον «πασοκόλιθο» Πάγκαλο το 1821 δεν επαναστάτησε αντιστοίχως με την παλαιά Ελλάδα.

Μάλιστα υπήρξαν-κακώς- και αντιδράσεις λόγω της προκλητικότητας των
δηλώσεων, πράγμα «ασυνήθιστο» για τον «γίγαντα με το μυαλό νάνου», για να θυμηθώ ένα άλλο «ρητό» του.


Μα βέβαια έχει «δίκιο» ο Πάγκαλος, οι Κρητικοί «κώλωσαν» και το 1821 και το 1840 και το 1866 και το 1897. χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε παγκρήτια σύσκεψη των οπλαρχηγών Μ. Κουρμούλη, Μ. Κόρακα, Ν. Μαλικούτης, Ι. Ξωπατέρας, Χατζημιχάλης και εκατοντάδες άλλοι Κρητικοί στην εν λόγω περίοδο συσκέπτονταν υπό την καθοδήγηση του… Πρετεντέρη, ως επίτιμοι προσκεκλημένοι του.

Πολλοί απ’ αυτούς μάλιστα παρέδωσαν στην τότε ελληνική πρεσβεία μιας Αφρικανικής χώρας τον εχθρό του Κιουταχή, ως ένδειξη καλής θέλησης.

Επιπλέον προς επίρρωση της άποψης του διαπρεπούς πολιτικού, ο Σπύρος Κιαγιαλεδάκης στις 9 Φεβρουαρίου 1897, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού από τους «συμμάχους» διέταξε τον αέρα να πάρει την ελληνική σημαία, για να μην προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο, ενώ ο «αγέρωχος» Πάγκαλος την ίδια εποχή μετά από 99 χρόνια στα Ίμια πρόταξε το ευσταλές κορμί του και το έκανε ιστό για να κρατηθεί όρθια η ελληνική σημαία.

Δεν γνωρίζω βέβαια, αν για τις «ιστορικές» γνώσεις του ανδρός θα μπορούσε να βοηθήσει η σύζυγός του – η τελευταία- που αν δεν κάνω λάθος είναι Κρητικιά. Επίσης δεν ξέρω αν οι περίφημες ιστορικές του απόψεις περί συμβολής της Κρήτης στην ελληνική επανάσταση θα μπορούσαν να διατυπωθούν πριν μερικά χρόνια που οι «αφελείς» Κρητικοί έδιναν κάτι ποσοστά απόλυτα στο κόμμα του Πάγκαλου.

Επίσης θα ήθελα να υπομνήσω στον «πολύ» Πάγκαλο πως αν τον ακούσει ο χωριανός μου ο Μιχάλης Κόρακας θα σηκωθεί απ’ τον τάφο του, έξω απ’ τον Άη Γιώργη στην Πόμπια ή απ’ τη Χανιώπορτα που στέκει και τηρεί και θα του κάνει ότι έκανε στον Αλήκο το 1815. Μάχη της Ακρόπολης, του Φαλήρου, Εξαμήλι στην Κόρινθο, Ναύπλιο, μέρη που ο Πάγκαλος φωτογραφιζόταν με τον … Άκη και μιλούσαν για τη «δημοκρατική» παράταξη.

istor.tzanakis@gmail.com
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.