28 Απριλίου 2014

Μεγάλος κίνδυνος για τον μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά  μνημεία του Χριστιανισμού αλλά και του παγκόσμιου Πολιτισμού, η Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, η οποία έχει  στοχοποιηθεί από αιγύπτιους εθνικιστές και φανατικούς ισλαμιστές που δρουν σχεδόν ανενόχλητοι στην Χερσόνησο του Σινά.

Την περασμένη εβδομάδα παραμονές εορτασμού του Πάσχα επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες ότι  η διαρκής προσπάθεια αιγύπτιων εθνικιστών επιδιώκουν να βάλουν στο στόχαστρο την Ιερά Μονή, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου, σε μεγάλη επιχείρηση του αιγυπτιακού Στρατού εξαρθρώθηκε ισλαμική ένοπλη ομάδα  μουζαχεντίν  στο Βόρειο Σινά, η οποία προετοίμαζε επιθέσεις  εναντίον χριστιανικών στόχων και της ίδιας της Μονής.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά  οι ένοπλοι ανήκαν στην τρομοκρατική ισλαμική οργάνωση Ansar  Beit  Al-Magdis διέθεταν βαρύ οπλισμό και σχεδίαζαν επιθέσεις και με ρουκέτες εναντίον και αυτού ακόμη του ιστορικού ναού της Μονής, ενώ στο κρησφύγετο τους βρεθήκαν αναλυτικοί χάρτες όλων των χριστιανικών μνημείων της περιοχής αλλά και οι κατάλογοι των χριστιανών ορθοδόξων και κοπτών, σε μονές του Σινά.

Η εκστρατεία εναντίον της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, έχει ξεκινήσει από έναν απόστρατο στρατηγό τον Αχμέτ Ραγκάι ο οποίος το 1978 είχε οργανώσει το Σώμα των ειδικών δυνάμεων του αιγυπτιακού στρατού. Ο αιγύπτιος απόστρατος έχει αναπτύξει την θεωρία ότι η Ελλάδα (μέσω των … 36 μοναχών που βρίσκονται  στην Ιερά Μονή)  επιχειρεί να κυριαρχήσει στην Χερσόνησο του Σινά, και κατόπιν να διαμοιράσει την Χερσόνησο με το Ισραήλ.

Ο κ. Ραγκάι υποστηρίζει ακόμη οι μοναχοί επιχειρούν να αγοράσουν κι άλλες εκτάσεις πέραν αυτών που ανήκουν στην Μονή, ότι αλλάζουν τοπωνύμια(εννοώντας προφανώς την αναφορά σε βιβλικές ονομασίες) και έχουν επιχειρήσει να αποκρύψουν και την πολύτιμη για την περιοχή «πηγή του Μωυσή». Ο ίδιος μάλιστα επικαλείται ως αποδεικτικό στοιχειό της προσπάθειας των μοναχών να …. υφαρπάξουν την Χερσόνησο από την αιγυπτιακή κυριαρχία το γεγονός ότι στην είσοδο της Μονής αναρτάται και η ελληνική σημαία.

Η συκοφαντική αυτή εκστρατεία εναντίον της Ιεράς Μονής θα ήταν στα όρια του γραφικού, εάν ο κ. Ραγκάι δεν έβρισκε ευήκοα ωτα σε πολλά ΜΜΕ της Αιγύπτου που είναι πολύ ευαίσθητα σε θεωρίες συνομωσίας του είδους αυτού, κι αν δεν έδινε με τον θόρυβο που προκαλεί το άλλοθι και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους αλλά και σε ακραίους τζιχαντιστες το κίνητρο για να στραφούν εναντίον της Ιεράς Μονής.

Ο κ. Ραγκάι με την βοήθεια των Αδελφών Μουσουλμάνων απέσπασε από τις τοπικές αρχές 71 αποφάσεις για την κατεδάφιση πολλών εκκλησιών που έχουν κτιστεί πέριξ της Μονής ακόμη και εκείνης που είναι στην κορυφή του Όρους Σινά και  σκήτες των μοναχών που μετρούν αιώνες ιστορίας …

Οι έλληνες μοναχοί σε συνέντευξη τύπου απέρριψαν κατηγορηματικά τους παράλογους ισχυρισμούς του αιγύπτιου απόστρατου  ενώ ο δικηγόρος της Μονής εξήγησε με δηλώσεις του και στην Αλ Αχραμ ότι η Μονή που είναι το «αρχαιότερο με αδιάκοπη λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι με ιστορία 17 αιώνων, είναι υπό  την επίβλεψη της Αιγύπτου και της ΟΥΝΕΣΚΟ και οι μοναχοί δεν έχουν δικαίωμα ακόμη και να βάψουν έναν τοίχο χωρίς την άδεια των αρμόδιων αιγυπτιακών αρχών.

Λόγω της χαοτικής κατάστασης στην Αίγυπτο  και εδικά στην Χερσόνησο του Σινά οι μοναδικοί προστάτες αυτή την στιγμή της Ιεράς Μονής είναι η φυλή των Βεδουίνων Jebeliya, που έχει αναλάβει αυτή την αποστολή εδώ και 1400 χρόνια. Ο αρχηγός της φυλής μάλιστα  που δέχθηκε τις επιθέσεις του κ.Ραγκάι απάντησε ότι η φυλή του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να βλάψει την Μονή, καθώς η ειρηνική συμβίωση  των μοναχών με τους Βεδουίνους στην διάρκεια των αιώνων είναι  το σημαντικότερο έμβλημα της ειρήνης…

Η υπόθεση έχει πάρει ιδιαίτερη δημοσιότητα στην Αίγυπτο και οι Κόπτες της Αιγύπτου έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους στην Ιερά Μονή και στους έλληνες μοναχούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και η ημιεπίσημη ιστοσελίδα των κοπτών της Αιγύπτου  φιλοξενεί δηλώσεις του Δρ Ρεφαατ Ελ Σαεεντ στελέχους αριστερού κόμματος της Αιγύπτου  που προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της Ιεράς Μονής και χαρακτηρίζει απαράδεκτη την προσπάθεια ορισμένων κύκλων να  στρέψουν την αιγυπτιακή κοινή  γνώμη εναντίον της Ελλάδας  που όπως λέει ο ίδιος είναι φίλη χώρα και έχει συμπαρασταθεί στην Αίγυπτο. Ο Αλ Σαεεντ υποστηρίζει επίσης ότι οι τρομοκράτες στρέφονται εναντίον της Ιεράς Μονής επειδή ακριβώς για αιώνες επιβεβαιώνει την μετριοπάθεια του Ισλάμ και την ειρηνική συνύπαρξη  που επικρατούσε επί αιώνες στην Αίγυπτο».

Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης  του Σινά κτίστηκε στην περιοχή που υπήρχε  κατά την παράδοση η φλεγόμενη βάτος ,εκεί που ο Μωυσής άκουσε τον Θεό να του ορίζει να οδηγήσει τον λαό του, τους ισραηλίτες έξω από την Αίγυπτο.

Η Μονή κτίστηκε μεταξύ του 548-565  και πήρε το όνομα του από την Ιερομάρτυρα Αικατερίνη που σύμφωνα με την παράδοση μετέφεραν στο Σινά  Άγγελοι όταν αποκεφαλίστηκε(περίπου το 307μ.χ. ) και το λείψανο της βρέθηκε από έναν ασκητή μερικούς αιώνες  αργότερα και μεταφέρθηκε στον χώρο που αναγέρθηκε τελικά η Μονή από τον Ιουστινιανό..

Από το 649 μ.Χ. φιλοξενεί την έδρα της τοπικής Αρχιεπισκοπής που λογω της ιστορικότητας της μονής έγινε αυτοκέφαλη. Οι Αιγύπτιοι από την περίοδο των Φατιμίδων μέχρι και την εποχή των Μαμελουκων αναγνώριζαν προνόμια για την Μονή, ενώ ο σουλτάνος Σαλαντιν προσέφερε πλούσιο εισόδημα στην Μονή όταν την επισκεφθηκε  για να επιβραβεύσει την άρνηση των μοναχών να φιλοξενήσουν τον σταυροφόρο Βασιλιά της Ιερουσαλήμ Βαλδουίνο Α΄το 1116 όταν εκστράτευσε στο Σινά. Στην βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής φιλοξενείται μια από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίων κείμενων, αλλά και μια μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο συλλογή εικόνων, μια και η εικονομαχία, δεν εφθασε στο Σινά, ενώ ανεκτίμητης αξίας είναι και  η συλλογή παλίμψηστων κωδίκων.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Στο ελληνικό μοναστήρι κυματίζει περήφανα η ελληνική σημαία εδώ και αιώνες.
Αν το αιγυπτιακό κράτος δεν μπορεί να το προστατέψει τότε πρέπει η ελληνικη κυβέρνηση να ζητήσει από την φίλη χώρα να στείλει μια ελληνική μοίρα καταδρομών. 
Αυτή η προστασία θα αρκεί για να αισθάνονται μοναχοί και επισκέπτες ασφαλείς, για όσο διάστημα υπάρχουν οι απειλές.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.