29 Απριλίου 2014

ΤΑ «ΒΡΙΣΚΟΥΝ» ΞΑΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΠΟΥΣΑ.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Φαίνεται πως οι αυταπάτες τέλειωσαν και όσοι αφελείς πίστευαν πως η μια κατοχική και «άφωνη» διεθνώς Ελλάδα θα μπορούσε να στηριχτεί στο Ισραήλ στις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στην αντιπαράθεση της με την Τουρκία στο τεράστιο ζήτημα των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου, μάλλον θα πρέπει να προσγειωθούν ανώμαλα στην πραγματικότητα. 

Ούτε οι συνεχείς επισκέψεις του κ Σαμαρά και του υπουργού Άμυνας κ Αβραμόπουλου στο Ισραήλ, ούτε οι αμέτρητοι «τεμενάδες» του μνημονιακού πρωθυπουργού στα διάφορα σιωνιστικά κέντρα, ούτε οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και η προώθηση των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, δεν επηρέασαν την πορεία της επαναπροσέγγισης Τουρκίας Ισραήλ που δημιουργεί νέα δεδομένα, ίσως καθοριστικά, για πολλές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η τραγική έλλειψη μιας μόνιμης εθνικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα και η χαρακτηριστική δουλικότητα της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής μας, θα φέρνουν συνεχή οδυνηρά «χαστούκια» στην χώρα μας που βυθίζεται συνεχώς από ένα προδοτικό πολιτικό κατεστημένο.

Σύμφωνα λοιπόν με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας –επιθεώρησης, Aydınlık, οι παρασκηνιακές συνομιλίες που διεξάγουν εδώ και καιρό οι Τούρκοι με τους Ισραηλινούς, με εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης τον γενικό σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Ferıdun Sinirlioğlu, έχουν καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα και σύντομα αναμένεται να υπογραφούν νέες συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών. Σαν πρώτο δε βήμα θα είναι η άμεση αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και η αποστολή νέων πρεσβευτών στις πρωτεύουσες των δυο χωρών επισφραγίζοντας έτσι την νέα περίοδο που ανοίγει στις σχέσεις Τουρκιάς Ισραήλ. Στο φλέγον ζήτημα της αποζημίωση των θυμάτων του Mavi Marmara, ήδη έχει υπάρξει συμβιβαστική λύση που είναι αφ’ ενός η επίσημη συγγνώμη από το Ισραήλ και αφ’ ετέρου η αποζημίωση στα θύματα ύψους 23 εκατομμύριων δολαρίων.

Η απόφαση να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δυο χωρών θα επισφραγιστεί από σχετικό ψήφισμα της τουρκικής βουλής με το οποίο και επίσημα η Τουρκία θα αποδεχτεί την ισραηλινή συγνώμη και θα σταματήσει να ασκεί βέτο στην συμμετοχή του Ισραήλ στις συσκέψεις του ΝΑΤΟ. Εκείνο όμως που θα είναι το επόμενο βήμα με τεράστια γεωστρατηγική σημασία και που άπτεται άμεσα των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων, θα είναι η επιβεβαίωση της θέλησης των δυο χωρών να προωθηθούν τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ισραήλ και γενικότερα της ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας προς την Δύση. Συγκεκριμένα θα ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδίου της κατασκευής ενός ενεργειακού αγωγού από το ισραηλινό οικόπεδο του Λεβιάθαν προς το τουρκικό λιμάνι του Τζεϊχάν, όπου ήδη καταλήγει ο ενεργειακός αγωγός Μπακού -Τζεϊχάν μεταφέροντας πετρέλαιο από την Κασπία προς την Μεσόγειο.

Το στοιχείο που βάρυνε περισσότερο στην απόφαση της Τουρκίας να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δυο χωρών, είναι κυρίως το εκρηκτικό τοπίο αποσταθεροποίησης που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι πιέσεις εκ μέρους των Αμερικανών προς τον Ερντογάν να σταματήσει την αντίισραηλινή ρητορική του με πιθανό «δέλεαρ», (;;), να πάψουν, (όπως αναφέρεται στο πολιτικό παρασκήνιο της Άγκυρας), να βγαίνουν στην δημοσιότητα υποκλαπέντες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον γιο του και άλλους στενούς συνεργάτες του προκαλώντας νέα σκάνδαλα σε βάρος του την περίοδο μάλιστα που φιλοδόξει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας.

Το ερώτημα που γεννιέται με όλα αυτά είναι πως θα επηρεάσει η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση Τουρκίας Ισραήλ, το τεράστιο ζήτημα της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ και κυρίως την θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας στο Αιγαίο. Όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται πως ανατρέπονται με αρνητικό τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ η προοπτική αύξησης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο σε επικίνδυνο και εκρηκτικό βαθμό είναι περισσότερο από ορατή. Και όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο ζοφερά αν αναλογιστεί κανείς το ποιοι πραγματικά κυβερνούν σήμερα την χώρα μας. 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.