24 Απριλίου 2014

Τιμόκλεια: Η γυναίκα που έφτυσε τον Μέγα Αλέξανδρο και έριξε σε πηγάδι έναν αξιωματικό του...

Η Τιμόκλεια ήταν μια Θηβαία αρχοντοπούλα, αδελφή του στρατηγού Θεαγένη, αρχηγού του στρατού της Θήβας στη μάχη της Χαιρώνειας, όπου οι Θηβαίοι κατακρεουργήθηκαν. Μετά τη νίκη του στρατηλάτη, η πόλη ισοπεδώθηκε, χιλιάδες σκοτώθηκαν και πουλήθηκαν ως δούλοι. Ο Αλέξανδρος διέταξε να μην καταστραφεί μόνο η οικία του ποιητή Πινδάρου. Ο Αλέξανδρος είχε παραδώσει ως τρόπαιο την τιμή και την περιουσία των Θηβαίων, στη διάθεση του στρατού του. 

Εισβολή στο σπίτι της Τιμόκλειας

Σώμα Θρακών οπλιτών με επικεφαλής έναν αξιωματικό μπήκε στο σπίτι της Τιμόκλειας, ένα αρχοντόσπιτο και «έκλεψε παρ’ αυτής ό,τι εις χρήμα και τιμήν είχε». Ο αξιωματικός αφού βίασε την Τιμόκλεια, την απειλούσε ότι θα τη σκότωνε αν δεν του έδινε όλα τα τιμαλφή της οικογένειας και όλα τα πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια που είχε το σπίτι του Θεαγένη. Η Τιμόκλεια δεν του αποκάλυψε τίποτα. Αποφάσισε όμως ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί απ αυτόν ήταν να τον σκοτώσει. Έτσι προσποιήθηκε ότι θα του έδινε όλα τα κοσμήματα και τα τιμαλφή του σπιτιού. 

Το κόλπο της Τιμόκλειας

Η Τιμόκλεια ισχυρίστηκε πως είχαν κρύψει τα πάντα στο πηγάδι της αυλής για ασφάλεια. Ο αξιωματικός ενθουσιάστηκε. Της ζήτησε να πάνε αμέσως να βγάλουν το θησαυρό χωρίς να υπολογίζει ούτε τον κίνδυνο, ούτε τη νύχτα και χωρίς να φαντάζεται τις προθέσεις της. Η Τιμόκλεια τον οδήγησε στην αυλή. Ο εισβολέας έσκυψε και κοίταγε το βαθύ πηγάδι και εκείνη του έφεγγε με το δαυλό. Τότε τον έσπρωξε και έπεσε στον πάτο του πηγαδιού. Η Θηβαία για να τον αποτελειώσει του πέταξε μεγάλες πέτρες και του φώναζε: Έτσι πεθαίνουν όσοι κλέβουν τους θησαυρούς που δεν τους ανήκουν». 

Η Τιμόκλεια συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Αλέξανδρο 

Το σώμα των Θρακών οπλιτών τη συνέλαβε και παραδόξως, αντί να τη σκοτώσουν επί τόπου, την οδήγησαν δέσμια μπροστά στον Αλέξανδρο για να την τιμωρήσει. Μπροστά στον νεαρό Αλέξανδρο στάθηκε με γενναιότητα. Ο Αλέξανδρος την ρώτησε, τι περίμενε να της συμβεί μετά από την πράξη της. Η Τιμόκλεια του απάντησε ότι αδερφός της ήταν ο στρατηγός Θεαγένης που έπεσε πολεμώντας γενναία, υπερασπιζόμενος την πόλη και την οικογένειά του. Το ίδιο είχαν κάνει σε προηγούμενες μάχες εναντίον του Φιλίππου, ο πατέρας της και ο άντρας της. Του είπε επίσης ότι αν δεν την κρατούσαν τα δεσμά της θα τον κατασπάρασσε με τα ίδια της τα νύχια, επειδή αυτός ευθύνεται για την καταστροφή της πόλης και τον θάνατο τόσων ανθρώπων. Του υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα παιδιά της γενναίους αετούς να κατασπαράξουν μια μέρα τον μεγάλο δράκοντα, που ευθύνεται για όλα. Γύρισε τότε στα παιδιά της και είπε «Παιδιά μου αυτός είναι ο φονιάς της πατρίδας μας». 

Η γυναίκα που έφτυσε τον Αλέξανδρο

Τότε γύρισε και έφτυσε το Αλέξανδρο δείχνοντάς του όλη την αηδία που ένιωθε. Οι στρατιώτες έπεσαν πάνω της, αλλά ο Αλέξανδρος τους διέταξε να την αφήσουν ελεύθερη. Εκτίμησε τη γενναιότητά της και είπε ότι αν ζούσε ο αξιωματικός που την πρόσβαλλε θα τον τιμωρούσε παραδειγματικά. Έδωσε εντολή να αφεθεί η Τιμόκλεια ελεύθερη και οι στρατιώτες του να την προστατεύσουν και να την οδηγήσουν με ασφάλεια στο σπίτι του Πινδάρου που ήταν το μοναδικό σπίτι που δεν είχε καταστραφεί. Η Τιμόκλεια δεν πήρε μέρος στη μάχη της Χαιρώνειας, η γενναιότητά της όμως ήταν αντάξια κάθε ηρωισμού, γι΄ αυτό και ο Αλέξανδρος τη σεβάστηκε και την τίμησε, αν και τον έφτυσε μπροστά στο στρατό του. Ο Αλέξανδρος όμως δεν ήταν ένας συμπλεγματικός ή προβλέψιμος στρατιωτικός, αλλά ένας μορφωμένος νέος που διάβαζε με το δικό του καλλιεργημένο τρόπο τις ανθρώπινες πράξεις.

πηγή




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.