Τελευταίες αναρτήσεις

26 Απριλίου 2014

Η καραμέλα του συστήματος που εξομοιώνει τους πάντες… προς τα κάτω.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Μου «τράβηξε το μάτι» τις προάλλες ένας τίτλος ανάρτησης της ιστοσελίδας http://techit.gr/ που έλεγε :«Η ιστοσελίδα που «φοβίζει» τους πολιτικούς. Ελέγχει τα όσα λένε και εντοπίζει τις ανακρίβειες».

Και η απαραίτητη επεξήγηση είναι ότι πρόκειται για ένα «Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των πολιτών προκειμένου να ελέγχουν την ακρίβεια των όσων λένε οι πολιτικοί». Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φιλοδοξεί να γίνει αυτή η ιστοσελίδα, το FactcheckEU, το οποίο ενόψει ευρωεκλογών θα ελέγχει συστηματικά τα λεγόμενα των πολιτικών, προκειμένου να εντοπίζει ανακρίβειες, καλώντας έτσι τους υποψηφίους να ενημερώνονται σωστά προτού απευθυνθούν στους ευρωπαίους πολίτες.

Σκέφτηκα ότι «Επιτέλους! Να ένα – διαδικτυακό έστω- Μ.Μ.Ε. που θα προσπαθήσει να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών, των «θυμάτων» συνήθως κάθε προεκλογικής περιόδου». Οι πολίτες / ψηφοφόροι πέφτουν κυρίως προεκλογικά, εθιμικά πλέον, στα «δίχτυα» των Μ.Μ.Ε. που παρουσιάζουν μονομερώς την πραγματικότητα ενώ οι ίδιοι, δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο, δεν έχουν την εμπειρία, δεν δέχονται καμία καθοδήγηση για να «ξεσκαρτάρουν» την πληροφορία και να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα, την ευκρίνεια από τη «θολούρα», την ειλικρίνεια από την… μπαγαποντιά.

Όπως διάβασα λοιπόν, «χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η λανθασμένη αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, για το ύψος των απωλειών στην Ευρώπη από τη φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα, ο πολιτικός ανέφερε σε συνέντευξή του στην τσεχική τηλεόραση ότι «χάνονται 2 τρισεκ. ευρώ», λόγω της φοροδιαφυγής σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1 τρισεκ. ευρώ, όπως σημειώνει σχετικό άρθρο στον ιστότοπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv.com.

Ο συνιδρυτής του FactcheckEU, Πιέτρο Κουράτολο, δήλωσε στη Euractiv ότι το «αληθόμετρο» θα συγκεντρώνει τις ομιλίες και τις δηλώσεις των πολιτικών με στόχο να τους καταστήσει υπόλογους για όσα λένε.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι, όταν οι πολιτικοί μιλούν, δεν ξεστομίζουν απλά αριθμούς», σημείωσε. Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε αναλάβει ο ίδιος στην Ιταλία όπου «οι πολιτικοί λένε συχνά ανοησίες. Θέλαμε να δούμε αν όσα έλεγαν οι πολιτικοί ήταν πραγματικά» είπε. Και μένει να αποδειχτεί - και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα- εάν και αυτή η δραστηριότητα που φαντάζει όμορφη και αληθοφανής, είναι πραγματικά ακέραιη, ειλικρινής , αδέσμευτη και ουσιαστική ή αν ανήκει κι αυτή σε κάποιο σύστημα χειραγώγησης του πολίτη.

Στην Ελλάδα; Ποιον να πιστέψεις; Πως; Και γιατί; Τι έχει «κερδίσει» ο όποιος πολιτικός έχει πει αλήθειες εκτός από το μίσος των πολιτικών του αντιπάλων, τον πόλεμο από τα «αντίθετα συμφέροντα» - όσο αντίθετα είναι δυνατόν να είναι κάποια συμφέροντα στην αλήθεια- και τη δυσπιστία μέρος του εκλογικού σώματος που έχει πεισθεί πλέον ότι «όλοι το ίδιο είσαστε»; Τη γνωστή καραμέλα του συστήματος που εξομοιώνει –προς τα κάτω βέβαια- τους πάντες έτσι ώστε να μην αναδειχθούν οι όποιοι ΔΕΝ είναι όμοιοι με τους άλλους. Έτσι ώστε όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική σε όλα τα επίπεδα, να αποτελούν έναν ομοειδή «χυλό» που βράζει μέσα στο ίδιο καζάνι, έχει τις ίδιες ευθύνες και δεν δικαιούται να διαφοροποιηθεί. Γιατί αν διαφοροποιηθεί… κάηκε. Το σύστημα έχει τους τρόπους.

Σκεφτείτε και πέστε μου: Ποιος ευφυής , ειλικρινής , σωστός πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ – και υπάρχουν σίγουρα πάρα πολλοί- δεν ένοιωσε τις τελευταίες μέρες, με όλα όσα συνέβησαν – και συμβαίνουν- με τους υποψήφιους του κόμματος στη Θράκη ένα περίεργο συναίσθημα ανασφάλειας; Ποιος ΔΕΝ κατάλαβε ότι «κάτι» δεν πάει καλά; Ποιος δεν έμεινε έκπληκτος με την ασυνεννοησία, τις επιλογές υποψηφίων που τελικά αποδοκιμάζονται από αυτούς τους ίδιους που τους επέλεξαν, τις τεράστιες διαφορές απόψεων «εντός των τειχών», διαφορές που τουλάχιστον στα Εθνικά Θέματα είναι πολύ επικίνδυνες; Ποιος απ΄ αυτούς δεν έκανε τη σκέψη ότι « αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη περιοχή της Θράκης, τότε πώς θα κυβερνήσουν την Ελλάδα όπως επιδιώκουν και περιμένουν;»

Σκεφτείτε και πέστε μου: Ποιος ευφυής, ειλικρινής, σωστός Αθηναίος ψηφοφόρος του κ. Καμίνη το 2010 – και υπάρχουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ- δεν έχει καταλάβει ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος ζούσε και ζει στο «δικό» του κόσμο, στη «δική» του Αθήνα και μιλάει για το «έργο» του το οποίο ωστόσο ο ίδιος ο ψηφοφόρος, τριάμισυ χρόνια τώρα, ΔΕΝ το έχει δει;

Ποιος θεωρεί ότι ο σημερινός απερχόμενος Δήμαρχος δικαιούται να ξαναπροσπαθήσει τη στιγμή που ο ίδιος ψηφοφόρος ΔΕΝ έδωσε αυτό το δικαίωμα στον περασμένο απερχόμενο Δήμαρχο, τον οποίο «τιμώρησε»;

Σκεφτείτε και πέστε μου: Ποιος ψηφοφόρος – και υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες- έχει «συγχωρέσει» ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς για όσα έκαναν ή δεν έκαναν τα τελευταία δύσκολα, πιεστικά, «αιματηρά» για τους Έλληνες χρόνια αλλά συνεχίζει να «τιμωρεί» τον Καρατζαφέρη θεωρώντας λάθος του ότι είπε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους, ξεστομίζοντας τις αλήθειες που δεν άντεχε να κρατήσει μέσα του;

Η Ελλάδα χρειάζεται σίγουρα ένα «αληθόμετρο». Αλλά το μέγα ερώτημα – και πρόβλημα ταυτόχρονα- είναι: Ποιος θα το πιστέψει όταν εδώ και πολλά πολλά χρόνια έχει σταματήσει να προσπαθεί να ξεχωρίσει την αλήθεια;Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.