15 Απριλίου 2014

Στάχτη στα μάτια της Ελλάδος τέτοιες κρίσιμες μέρες.

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

¨Πιστεύω λοιπόν ότι στο Αιγαίο τα πράγματα θα παραμείνουν ήρεμα¨!! (ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ντουίσμπεργκ-Έσσεν Χανς-Γιούργκεν Αξτ) 

Το μέλλον της Τουρκίας, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις δημοτικές εκλογές ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην DW που διοργάνωσε η Γερμανοτουρκική Εταιρεία και η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στους συμμετέχοντες ήταν ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ντουίσμπεργκ-Έσσεν Χανς-Γιούργκεν Αξτ, ο Σουλεϊμάν Μπαγκ, διευθυντής σύνταξης της τουρκικής εφημερίδας Ζαμάν στο Βερολίνο καθώς και τούρκοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην Τουρκία και τη Γερμανία.

Οι διαμάχες στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν ή του Ερντογάν με τους στρατιωτικούς, αλλά κυρίως η πρόσφατη κατάρριψη ενός μαχητικού της Συρίας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο μεταφοράς της κρίσης σε κάποια από τις όμορες χώρες. Με άλλα λόγια, υπάρχει το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίου στο Αιγαίο, ρωτήσαμε τον καθηγητή Χανς-Γιούργκεν Αξτ: ¨Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο. Πρώτον γιατί τα κοιτάσματα πετρελαίου είναι, όπως φαίνεται, πολύ λιγότερα από ότι είχε εκτιμηθεί τη δεκαετία του ΄70.

Δεύτερον η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί λιγότερες διενέξεις στα σύνορά της και όχι περισσότερες. Υπάρχουν ήδη αρκετές: με τη Συρία, το Ισραήλ και την Αρμενία. Δεν ωφελεί την Τουρκία μια νέα αντιπαράθεση με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Πιστεύω λοιπόν ότι στο Αιγαίο τα πράγματα θα παραμείνουν ήρεμα¨. ΠΗΓΗ: DW
onalert.gr
http://triklopodia.gr/14 Απριλίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην πρώτη διαπίστωση ότι ¨τα κοιτάσματα πετρελαίου είναι, όπως φαίνεται, πολύ λιγότερα από ότι είχε εκτιμηθεί τη δεκαετία του ΄70¨.

Πολλά και ενδιαφέροντα ειπώθηκαν σε ημερίδα που έλαβε χώρα στις 10 Απριλίου στο Ίδρυμα Νομικών Μελετών Καθηγητή Ηλία Κρίσπη και Αναστασίας-Σαμαρά Κρίσπη σε συνεργασία με τη Σχολή Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με τις ποσότητες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την συνολική τους αξίας. 

Το θέμα της ημερίδας ήταν «Η Ενεργειακή και Στρατηγική ΑΟΖ στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, Νομικές και Γεωπολιτικές Θεωρήσεις» μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Ομότιμος Καθηγητής Αντώνιος Φώσκολος. 

Αναφορικά με την ουσία του θέματος, δηλαδή με το κατά πόσο υπάρχουν κοιτάσματα τα οποία είναι οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα ο καθηγητής υπογράμμισε πως: 

Πρώτον, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός ΥΠΕΚΑ μιλάνε για «κοιτάσματα που θα αφήσουν στο ελληνικό δημόσιο 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 25 ετών» αναφέρονται «στο μερίδιο της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται στο 20%». Με απλά μαθηματικάη αξία των κοιτασμάτων ανέρχεται στα «στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1 τρισ. δολάρια» και συνέχισε λέγοντας, ότι «εάν διαιρέσουμε την αξία των κοιτασμάτων με την αξία ενός βαρελιού που είναι 100 δολάρια ανά βαρέλι, βγάζουμε την ποσότητα των εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων του Ιονίου», το οποίο κατά τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Μανιάτη διαθέτει το ισοδύναμο των 10 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

Σε τελικά ανάλυση, δεν έχει από εδώ και πέρα σημασία το εάν τα αποθέματά και τα κοιτάσματα είναι της τάξεως των 500 δισεκατομμυρίων ή των 5 τρισεκατομμυρίων, αφού ό,τι και να υπάρχει αυτό θα καταστεί εκμεταλλεύσιμο σταδιακά, μαζί με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας. Σημασία έχει η χώρα να καταφέρει για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της να ΠΑΡΑΞΕΙ κάτι, του οποίου η σημαντική οικονομική και στρατηγική αξία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει με καλύτερους όρους από ότι λειτούργησε στο παρελθόν, τουλάχιστον το πρόσφατο. http://www.defence-point.gr/news/

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην δεύτερη διαπίστωση¨ Δεν ωφελεί την Τουρκία μια νέα αντιπαράθεση με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Πιστεύω λοιπόν ότι στο Αιγαίο τα πράγματα θα παραμείνουν ήρεμα¨.

Μεγάλος αριθμός τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα  δύο τουρκικά ΑΦΝΣ  CN-235 κινούμενα από το βορά προς νότο το ‘ένα και με αντίθετη κατεύθυνση το άλλο πραγματοποίησαν σήμερα 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 16 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Και αυτά έγιναν λίγες ώρες πριν και μετά  αφ ότου μίλησε ο εν λόγω Γερμανός καθηγητής.

Ποιοι θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια της Ελλάδος τέτοιες κρίσιμες στιγμές και για ποιους λόγους;

Ποιοι επιθυμούν να απαξιώσουν τα ενεργειακά κοιτάσματα της πατρίδας μας;
Ποιοι υποτιμούν τον κίνδυνο εξ ανατολών;

H Γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία φαίνεται να αλλάζει άρδην τα πλάνα και τις λεπτές ισορροπίες συμφερόντων στην Μεσογειακή Ενεργειακή Λεκάνη.

Κάποιοι φοβούνται ότι  θα ξεπαγώσουν  τον επόμενο χρόνο.

Σε αυτούς έχουμε να πούμε ότι παρόλο την Ελλάδα την καταντήσανε άθλια και  μνημονιακή ¨παλιόψαθα¨ εδώ εξακολουθεί να ζεσταίνει τις καρδιές  των ανθρώπων όχι μόνο το άπλετο του γαλάζιου ουρανού αλλά και ο νοητός  ΗΛΙΟΣ της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.