19 Απριλίου 2014

Απορρίπτουν την συμφωνία της Γενεύης οι φιλορώσοι διαδήλωτες.

Φιλορώσοι διαδηλωτές στο Ντόνετσκ απέρριψαν τη συμφωνία της Γενεύης, λέγοντας ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει.

Εκπρόσωπος των διαδηλωτών δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι «παράνομη» και τόνισε ότι οι διαδηλωτές δεν θα φύγουν μέχρι να παραιτηθεί.

Ο Αλεξάντερ Γνκεζντίλοφ, εκπρόσωπος της αυτο-αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είπε ότι η ομάδα του δεν θα εγκαταλείψει τα κυβερνητικά κτίρια στην πόλη, μέχρι να εγκαταλείψει η «παράνομη» -όπως τη χαρακτήρισε- κυβέρνηση του Κιέβου το Κοινοβούλιο και την προεδρική κατοικία.

Μάλιστα, ο ηγέτης των διαδηλωτών δήλωσε ότι δεν τον δεσμεύει η συμφωνία της Γενεύης. «Ο Λαβρόφ δεν υπέγραψε τίποτε εξ ονόματός μας, υπέγραψε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας» δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζει την προετοιμασία για ένα δημοψήφισμα στις 11 Μαΐου για περισσότερη αυτονομία από το Κίεβο.

Η συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία στη Γενεύη ορίζει ότι όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα, ότι οι καταληψίες διαδηλωτές θα πρέπει να αδειάσουν κτίρια, πλατείες και δημόσιους χώρους. Ως αντάλλαγμα, το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.

Ωστόσο, η αδιάλλακτη στάση των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε τουλάχιστον εννέα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας απειλεί τη συμφωνία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών στο Ντόνετσκ είπε ότι δεν θα φύγουν, εάν δεν αδειάσει πρώτα η πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο.

Την εφαρμογή της συμφωνίας δεν διευκολύνει ούτε η ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας ότι θα συνεχιστεί η επιχείρηση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται και το πόσο θα συνεχιστεί [ακόμη] εξαρτάται από το πόσο οι τρομοκράτες θα παραμείνουν στη χώρα μας» δήλωσε σε δημοσιογράφους η Μαρίνα Οσταπένκο, εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο την έναρξη μιας υποστηριζόμενης από το στρατό επιχείρησης προκειμένου να εκδιώξει φιλορώσους αντάρτες που έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια περιλαμβανομένων αστυνομικών τμημάτων στην περιοχή του Ντονμπάς. Η επιχείρηση υπέστη σοβαρό πλήγμα όταν φιλορωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τεθωρακισμένα οχήματα.

Επιφυλακτικός για το εάν θα εφαρμοστεί η συμφωνία για την επίλυση της κρίσης εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το εάν η Ρωσία θα τηρήσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας.

Την ώρα που η διπλωματική προσπάθεια βρισκόταν σε εξέλιξη στην Ελβετία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια τηλεοπτική επίδειξη δύναμης σε συνέντευξή του. Στη διάρκεια της συνέντευξης ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το «δικαίωμά» του να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Πούτιν ήρθαν μετά τις συγκρούσεις στη Μαριούπολη που άφησαν τρεις νεκρούς, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, όταν εκατοντάδες φιλο-ρώσοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση.

Επιφυλακτικός ο Ομπάμα για τη συμφωνία στη Γενεύη

Τη συμφωνία στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία χαιρέτισε ο αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο Μπ.Ομπάμα δήλωσε επιφυλακτικός σχετικά με το εάν η Ρωσία θα τηρήσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ελπίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε βήματα εφαρμογής της συμφωνίας, «αλλά, δεν πιστεύω, δεδομένης της συμπεριφοράς του παρελθόντος, ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτό».

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να απαντήσουμε σε αυτό που εξακολουθεί να αποτελεί προσπάθεια παρέμβασης στην ανατολική και νότια Ουκρανία» δήλωσε.

Τη Μεγάλη Πέμπτη Ρωσία, ΗΠΑ, Ουκρανία και ΕΕ συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση, μετά από πολύωρες συνομιλίες στη Γενεύη.

Οι όροι της συμφωνίας είναι οι εξής:

Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα.

Οι καταληψίες διαδηλωτές πρέπει να φύγουν όλα τα κτίρια που έχουν καταληφθεί παράνομα.
Θα πρέπει να αδειάσουν οι πλατείες, οι δρόμοι, οι δημόσιοι χώροι που έχουν καταληφθεί.

Το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) που βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία θα αναλάβει προεξάρχοντα ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την αποστολή και να παρέχουν παρατηρητές, δήλωσε ο Κέρι.

Θα ξεκινήσει άμεσα ευρύς διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και των πολιτικών ομάδων.
Όλες πλευρές είναι έτοιμες για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω.

Μετά τις συνομιλίες, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «μία καλή ημέρα δουλειάς», αλλά τόνισε ότι τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις.

Τόσο ο Κέρι, όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησαν τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Έχουμε εκπονήσει σχέδιο για πρόσθετες συνέπειες για τους Ρώσους, εάν δεν δούμε πραγματική βελτίωση της κατάστασης στο έδαφος» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ενθαρρυμένος από το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Γενεύη και είπε ότι περιμένει από όλες τις πλευρές «να δείξουν τις σοβαρές προθέσεις τους» για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Την ώρα που η διπλωματική προσπάθεια βρισκόταν σε εξέλιξη στην Ελβετία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια τηλεοπτική επίδειξη δύναμης σε συνέντευξή του. Στη διάρκεια της συνέντευξης ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το «δικαίωμά» του να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 40.000 ρώσοι στρατιώτες. Η Δύση ζητά την αποχώρησή τους.

Οι δηλώσεις του Πούτιν ήρθαν μετά τις συγκρούσεις στη Μαριούπολη που άφησαν τρεις νεκρούς, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, όταν εκατοντάδες φιλο-ρώσοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση.

Το στοίχημα τώρα είναι εάν οι φιλο-ρώσοι διαδηλωτές θα δεχθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Ερωτηθείς για τη συμφωνία, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών στο Ντονέτσκ είπε ότι δεν θα φύγουν, εάν δεν αδειάσει πρώτα η πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο.

Πηγή: in.gr
Geopolitics & Daily News



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.