5 Απριλίου 2014

Τσουνάμι εξώσεων – Στο δρόμο οι Έλληνες για λίγα ευρώ.

Την ώρα που στην κυβέρνηση αλληλοσπαράζονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις πολιτικές εξελίξεις, η κοινωνία βασανίζεται να σωθεί από τα χρέη της, αγωνιά να κρατήσει έστω ένα σανίδι πάνω από το κεφάλι της. Και δεν εννοούμε μόνον τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι βαριανασαίνουν από τα χαράτσια τα οποία στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να πληρώσουν με συνέπεια, αλλά στους ενοικιαστές ακινήτων οι οποίοι οδηγούνται σε έξωση. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Προστασίας Ενοικιαστών «στο δρόμο βρίσκονται όλο και περισσότερες οικογένειες που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους, έστω κι αν αυτό είναι 150 ή 200 ευρώ το μήνα. Άνθρωποι που βιώνουν με το χειρότερο τρόπο την οικονομική κρίση αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια που νοικιάζουν και βλέπουν τα υπάρχοντά τους να μεταφέρονται στα πεζοδρόμια». Οι εξώσεις έχουν λάβει τη μορφή τσουνάμι!

«Οι εξώσεις είναι πολλαπλάσιες τον τελευταίο χρόνο, σε σχέση με την περίοδο προ της οικονομικής κρίσης κατά οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους. Οι ιδιοκτήτες βλέποντας τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται εξασκούν εις βάρος των ενοικιαστών όλα τα ένδικα μέσα χωρίς κανένα έλεος. Σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου μας οι αγωγές εξώσεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Ενοικιαστών.

Από την άλλη πλευρά, από στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων διαφαίνεται ότι κοντά στο 50% των ενοικιαστών αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, αφήνοντας αρκετές φορές χρέη που φτάνουν και τα 4.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην Πάτρα το ποσοστό των ανθρώπων που αναζητούν στέγη –μετά από έξωση- έχει αυξηθεί κατά 25%, σύμφωνα με επίσημα στοιχείων τοπικών φορέων.

Αλλά και στην Κρήτη, όμως, επικρατεί ανάλογη κατάσταση. Ειδικά για το Ηράκλειο, ο αριθμός των εξωστικών αποφάσεων φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 50%.

Το φαινόμενο των εξώσεων και η «παραγωγή» όλο και περισσότερων αστέγων δεν είναι ένα θέμα που ταλανίζει μόνον την ελληνική κοινωνία. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε έντεκα εκατομμύρια τα «άδεια σπίτια». Στην Ισπανία οι εξώσεις έχουν λάβει δραματικό χαρακτήρα και όχι μόνον.

Ο δείκτης των εξώσεων έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια. Οι άνεργοι αγγίζουν το 1,6 εκατομμύρια στη χώρα μας και η Ευρώπη μελετά τη λύση της «κοινωνικής κατοικίας». Ηδη μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση έχει αναλάβει το εναρκτήριο project.

Από την Ε.Ε., ήδη αφιερώνεται το 20% από χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην αντιμετώπιση των αστέγων. Όμως και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης αναμένεται μετά τις Ευρωεκλογές να δοθούν χρήματα για κρατικές στεγαστικές επενδύσεις με στόχο τους «νεοάστεγους» λόγω εξώσεων.

Αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση για καθαρά πολιτικούς λόγους δεν το προτάσσει στην ατζέντα. Αν το έκανε, αυτόματα θα έπρεπε να αναγνωρίσει και το μέγεθος της οικονομικής ένδειας που έχει οδηγηθεί η κοινωνία εξαιτίας των Μνημονίων.

Τι σημαίνουν με απλά λόγοι οι «κοινωνικές κατοικίες»; Σπίτια που θα τα διαχειρίζεται το κράτος και θα τα νοικιάζει φθηνά στους άστεγους. Πόσοι είναι οι άστεγοι αυτήν την στιγμή στη χώρα μας; Φαίνεται να ξεπερνούν τους 70.000 ανθρώπους.

Πάντως, σε αρκετούς ο όρος «κοινωνική κατοικία» παραπέμπει στη δεκαετία του '20 και του '30 τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος δημιούργησε τις προσφυγικές πολυκατοικίες για τους κυνηγημένους της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η κατάσταση στην κοινωνία είναι δραματική. Οι ιστορίες που περιγράφονται πίσω από τους αριθμούς και τα αυξανόμενα ποσοστά των εξώσεων είναι δραματικές.

Πριν από μερικές μέρες μία νεαρή μητέρα με ένα ανήλικο παιδί στην Καλαμάτα αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της-κραυγή υπό τον φόβο να βρεθεί στο δρόμο. Ένα χρέος στο ενοίκιο 400 ευρώ την έφεραν αντιμέτωπη με την έξωση. Μία πολύ σκληρή ιστορία αφορά και σε μία 47χρονη γυναίκα από το Ηράκλειο της Κρήτης η οποία τώρα πια δε βρίσκεται στη ζωή. Η γυναίκα έπασχε από ανίατη ασθένεια και βρισκόταν στο νοσοκομείο. Χρωστούσε ενοίκια δέκα μηνών, χρήματα δεν υπήρχαν άλλα και ο ιδιοκτήτης ενώ η γυναίκα χαροπάλευε στο νοσοκομείο της θυροκόλλησε στο σπίτι την έξωση.

Ενας 74χρονος από τα Χανιά αυτοπυροβολήθηκε λίγη ώρα αφ' ότου δύο δικαστικές επιμελήτριες του χτύπησαν την πόρτα και του επέδωσαν την έξωση.

Πόσο πιο σκληρή θα γίνει η ζωή;

newsbomb.gr 
το είδαμε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.