1 Μαρτίου 2014

Το τηλεσκόπιο Kepler ανακάλυψε 715 νέους πλανήτες.

Ο γαλαξίας μας μοιάζει πλέον πολύ πιο πυκνοκατοικημένος μετά την ανακάλυψη 715 νέων πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά άλλων αστέρων από τον δικό μας Ηλιο. Τέσσερις από αυτούς βρίσκονται σε «κατοικήσιμη ζώνη», εκεί δηλαδή που δεν κάνει ούτε πολύ κρύο, ούτε πολλή ζέστη. 

Τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πλανητών στην ιστορία της ανακοίνωσε η NASA, καθώς ο «κυνηγός Πλανητών», το τηλεσκόπιο Kepler, εντόπισε 715 νέους πλανήτες, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον σε κάτι λιγότερο από 1.700.

Γράφει η Χρυσούλα Κατσαρού

Σε τέσσερις από αυτούς, οι επικρατούσες συνθήκες είναι πιθανό να ευνοούν την ανάπτυξη ζωής. Πρόκειται για εξωπλανήτες που βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» του πλανητικού τους συστήματος, είναι δηλαδή πιθανό να διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής.

Οι νέοι πλανήτες έχουν σε ποσοστό 95% μέγεθος δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο από εκείνο της Γης και χαρακτηρίζονται ως «Υπερ-Γαίες». Ενας απ' αυτούς μάλιστα περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι στο μισό μέγεθος του Ηλιου σε έναν κύκλο 30 ημερών.

Οι τροχιές των πλανητών είναι σχεδόν κυκλικές και στο ίδιο επίπεδο, έτσι τα πλανητικά συστήματα έχουν τη μορφή δίσκου, όπως το δικό μας, αλλά σε μικρότερες σχετικές αποστάσεις από το κεντρικό άστρο.

«Σχεδόν διπλασιάσαμε σε μια μέρα τον αριθμό των πλανητών που είναι γνωστός στην ανθρωπότητα», δήλωσε για την ανακάλυψη στους δημοσιογράφους ο αστρονόμος Ντάγκλας Χέτζινς, επικεφαλής του γραφείου της NASA στην Ουάσιγκτον.

Οι επιστήμονες της NASA χρησιμοποίησαν μία νέα τεχνική που ονομάζεται «επαλήθευση μέσω πολλαπλότητας» και βασίζεται κατά ένα μέρος στη λογική των πιθανοτήτων. Αντί να ψάχνει στα τυφλά, η ομάδα εστιάζει σε αστέρες, οι οποίοι έχουν πιθανώς περισσότερους από έναν πλανήτη στην τροχιά τους.

Το Κέπλερ παρατήρησε 150.000 άστρα, ανακαλύπτοντας μερικές χιλιάδες εξ αυτών να φιλοξενούν υποψήφιους πλανήτες. Εάν οι υποψήφιοι πλανήτες ήταν τυχαία κατανεμημένοι ανάμεσα στα άστρα που παρατηρήθηκαν, τότε λίγα μόνο άστρα θα είχαν πάνω από έναν υποψήφιο πλανήτη. Ομως το Κέπλερ βρήκε χιλιάδες άστρων με πολλαπλούς υποψήφιους πλανήτες. Μέσω προσεκτικής ανάλυσης αυτού του δείγματος, επιβεβαιώθηκαν οι 715 νέοι πλανήτες σε τροχιά γύρω από 305 άστρα.

«Εχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε τον δρόμο για την πρόσβαση του μητρικού κοιτάσματος και να σας δίνουμε περισσότερο από 20 φορές τόσο πολλούς πλανήτες όσους δεν έχουν βρεθεί και ανακοινωθεί άλλη φορά», δήλωσε ο επιστήμονας του ερευνητικού κέντρου Ames της NASA στην Καλιφόρνια.

Μέχρι σήμερα το Kepler είχε εντοπίσει 246 πλανήτες, ενώ επίσης έχει υποδείξει την ύπαρξη περίπου 3,5 χιλιάδων. «Κυριολεκτικά», δήλωσε η αστρονόμος Σάρα Σίγκερ από το MIT, «όποτε το Κέπλερ μπορεί να δει τους πλανήτες, τότε τους βρίσκει κιόλας». «Γι' αυτόν τον λόγο είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν πλανήτες σαν τη Γη σε άλλα σημεία», επισημαίνει.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τους 715 πλανήτες θα γνωστοποιηθούν σε δύο δημοσιεύσεις που θα γίνουν στο προσεχές τεύχος της επιθεώρησης «The Astrophysical Journal».

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.