24 Μαρτίου 2014

BYZANTIO KAI ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ (ΠΗΓΕΣ).

BYZANTIO KAI ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ (ΠΗΓΕΣ) 

Γράφει ο Χρήστος Βούλγαρης

α) Μεσαιωνικές πήγες
1) Ο Abu Uthman Jahiz [9ος αιώνας] επαινεί τη βυζαντινή αυτοκρατορία διότι είχε φιλοσόφους, ιατρούς, αστρονόμους, μουσικούς, βιβλιόφιλους, καλλιτέχνες.

2) Τον 11ο αιώνα, ο al Mubash-Shir [γεννηθείς Fatik] , εξυμνεί τους Έλληνες αυτοκράτορες για τα μεγάλα τους έργα όπως τους δρόμους, τις γέφυρες, τα τείχη, τα υδραγωγεία, τα εγγειοβελτικά έργα, τη φροντίδα τους για την καλή διοίκηση της Αυτοκρατορίας, τις επιστήμες και την ιατρική.

3) Ο Ισπανοεβραΐος Βενιαμίν από την Τουδέλα κατά τον 12ο αιώνα ταξίδευσε στην Ανατολή και επισκέφθηκε πολλές πόλεις της Αυτοκρατορίας. Για τον Βενιαμίν ολόκληρη η Βαλκανική χερσόνησος και η Μικρά Ασία ονομάζονται Γραικία.Η Κωνσταντινούπολη για τον Βενιαμίν είναι πρωτεύουσα της Γιαβάν, η οποία ονομάζεται Γραικία. Οι Γραικοί περιγράφονται ως «πολύ πλούσιοι, κάτοχοι χρυσού και πολύτιμων λίθων, καλοντυμένοι και με πλούσια αγαθά άρτου, κρέατος και οίνου. Ο πλούτος της Κωνσταντινουπόλεως δεν ευρίσκεται στον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ ευρίσκονται άνθρωποι που έχουν μελετήσει όλα τα βιβλία των Γραικών».

4) Το Ρωσικό Χρονικό του Νέστορος αποκαλεί τον Βυζαντινό Ιεραπόστολο που είχε ταξιδεύσει στην Αυλή του Βλαδίμηρου του Κίεβου “Ελληνα Φιλόσοφο”

5) Ο Καβάσιλας (1290-1371], έγραφε για τη Θεσσαλονίκη: «νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας από τους σύγχρονους Έλληνες παντού σε όλη τη χώρα μας, που να μην τιμά την πόλη μας σαν πρόγονο, θεωρώντας την μητέρα της παιδείας…Τέτοιος είναι ο χαρακτήρας της πόλης μας και με τέτοια ακρίβεια σε κάθε τι που γινόταν διαφύλαξε τους νόμους των αρχαίων Ελλήνων. Η σχέση της μαζί τους δεν περιορίστηκε μονάχα στο όνομα.

Παραλείπω την φιλοσοφία κι όσους ασχολήθηκαν εδώ μ’ αυτήν, επειδή είναι τόσοι πολλοί, που ούτε σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχουν τόσοι”.

β) Επιστημονικές μελέτες

1) Ε. Αρβελέρ, ιστορικός: Γράφει για τον 10 αι. ότι «Η αυτοκρατορία με την ποικιλία των λαών και των εθνών που περιελάμβανε προηγούμενα το Βυζάντιο, παραχώρησε τη θέση της σε μια ελληνορθόδοξη Αυτοκρατορία, με μια ενιαία παιδεία» (Η πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, σ. 60).

2) Β. Τατάκης, φιλόλογος:. «Η βυζαντινή εποχή αποτελεί κατά κύριο λόγο μία περίοδο της ιστορίας του ελληνικού λαού» (Η Βυζαντινή Φιλοσοφία, σ. 22). «Η βυζαντινή φιλοσοφία αποτελεί αδιάσπαστη συνέχεια της περιόδου που προηγείται (…) Η βυζαντινή φιλοσοφία αποτελεί μία μορφή της ελληνικής φιλοσοφίας, του ελληνικού λόγου και της ελληνικής ψυχής» (Η Βυζαντινή Φιλοσοφία, σ. 22).

3) H. Baynes-H.St.L.B. Moss, ιστορικοί: Γιατί οι Βυζαντινοί είναι χριστιανοί Αλεξανδρινοί. Στην τέχνη ακολουθούν τα ελληνιστικά πρότυπα κληρονομούν τη ρητορική παράδοση, την φιλομάθεια, το θαυμασμό για το μεγάλο αιώνα της κλασσικής Ελλάδος, χαρακτηριστικά που διέκριναν τους μελετητές της εποχής του βασιλείου των Πτολεμαίων.

Εκείνοι που θα ζητούσαν να επιβάλλουν τη γνώμη ότι σε κάποια εποχή στην ιστορία του Βυζαντίου υπάρχει κάποιο ρήγμα και ότι στη συνέχεια κάτι το εντελώς νέο εμφανίστηκε, οφείλουν τουλάχιστο να παραδεχτούν ότι ο πολιτισμός της αυτοκρατορίας δεν εγνώρισε τέτοια διακοπή. Διατηρήθηκε επίμονα ως το τέλος της αυτοκρατορίας» (Βυζάντιο εισαγωγή στον Βυζαντινό πολιτισμό, σ. 23)

4) H. Bengtson Ιστορικός “Εκτός τούτου όμως πρέπει ν’ αναγνωρισθεί εν αδιαφιλονίκητο γεγονός: εφ’ όσον και καθ’ όσον οι διάφοροι λαοί ελάμβαναν συνείδησις εαυτών, αποχωρίζονταν βαθμηδόν του κράτους.Η ενίσχυσις της εθνικής συνειδήσεως, συνοδεύετε με οπισθοδρόμησιν του ελληνισμού και κυρίως της ελληνικής παιδείας”»

5). Lars Brownworth Ιστορικός Lost to the West: The Forgotten Byzantine Empire That Rescued Western Civilization: “Ενώ η Δύση έχει καταντήσει ουσιαστικά αναλφάβητη, στο Βυζάντιο υπήρχε βασική εκπαίδευση για τα παιδιά και των δύο φύλων. Οι σπουδαστές οργανώνουν συζητήσεις σ΄οτι αφορά την φιλοσοφική αξία των θέσεων του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και συνεχώς απομνημόνευαν την Ομήρου Ιλιάδα“.

β) Ήταν το Βυζάντιο το οποίο διαφύλαξε για εμάς τα μεγάλα πνευματικά έργα του Κλασσικού Κόσμου. Από τα 55.000 Αρχαία Ελληνικά κείμενα που υπάρχουν σήμερα, γύρω στα 40.000 έφτασαν σε μας, χάρη στους Βυζαντινούς αντιγραφείς”

6) J.M Hussey: “The Byzanine Word”: To περιεχόμενο της Βυζαντινής παιδείας δείχνει την κλασσική της καταγωγή . Η βασική εκπαίδευση βασίζονταν στην εκμάθηση της γραφής, στην ανάγνωση και την μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας. Ένας στίχος από τον Όμηρο ήταν εξίσου εύκολα αναγνώσιμος στους Βυζαντινούς όπως ένας στίχος του Σαίξπηρ παλαιότερα για τους Βρετανούς”.

ΠΗΓΕΣ
1. Μ. Γ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ. http://bluebig.wordpress.com
2. J.M. Hassy “The Hussey Word” Huntchinston Uninersity Librairy London, 1967

ΣΧΟΛΙΟ olympia: Αυτοί που αναμασούν τα ναζιστικα παραμυθάκια για το μη – ελληνικό Βυζάντιο, δεν ειναι απαραίτητα πληρωμένα καθάρματα. Μπορεί απλώς να ειναι γερμανοδουλοι “εθνικιστες” απο το ΙΕΚ Σημιτη.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Εχουμε κάνει πλήθος αναρτήσεων που αποδεικνύουν με αδιάσειστα στοιχεία την ελληνικότητα των Βυζαντινών προγόνων μας άσχετα με το ότι δεν χρησιμοποιούσαν για εκατοντάδες έτη την λέξη "Ελλην".... 

Αυτό φυσικά είχε να κάνει με τό ότι με τον όρο "Ελλην" εννοούσαν τους εθνικούς (ειδωλολάτρες). Γνωρίζουμε όμως πλέον πάρα πολύ καλά ότι είχαν ελληνικά ήθη κι έθιμα, ελληνική γλώσσα, ελληνική εκπαίδευση και προπάντως εθνική συνείδηση με βαθιά πίστη στην έννοια του Γένους...

Ετσι δεν άργησε η ώρα που αντιλήφθηκαν ότι ήταν περιττό να μπερδεύουν την εθνική Ελληνική τους καταγωγή και συνείδηση με την θρησκεία των αρχαίων προγόνων τους...
Κι έκτοτε ξαναγύρισαν στον ορθότερο ιστορικώς όρο Ελλην... 

Οι Ελληνες στην πορεία της ιστορίας μας έχουμε χρησιμοποιήσει για να υποδηλώσουμε το Γένος μας πλήθος ονομάτων (Ελληνες, Γραικοί, Ρωμαίοι, Ρωμιοί κλπ) γι αυτό τον λόγο και οι ξένοι λαοί μας γνωρίζουν με διαφορετικά ονόματα...
Οι λατινογενείς μας ονομάζουν Γραικούς (Greece, Grecia, Grece, Griechenland κ.α)
Οι Ασιάτες μας ονομάζουν Γιουνάν από τους Ιωνες...
Οι Τούρκοι Ρουμ από το Ρωμιοί... κλπ
Ολες ομως αυτές οι ονομασίες σημαίνουν ένα και το αυτό πράγμα την Ελλάδα και τους Ελληνες.


Η πιο δυνατή όμως μαρτυρία για το τι ακριβώς θεωρούνταν οι πρόγονοί μας Βυζαντινοί προέρχεται από τους σύγχρονούς τους Μεσαιωνικούς Ευρωπαίους που αποκαλούσαν την αυτοκρατορία "Ιmperium Graecorum" δηλαδή "αυτοκρατορία των Ελλήνων".

Δείτε και παλιότερες αναρτήσεις μας. 

Ο Κωστής Παλαμάς, το Βυζάντιο και η Εποποιία 1912-13.

ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ - ΑΡΒΕΛΕΡ Είμαστε όλοι ''Βυζαντινοί''.

Sir Steven Runciman: Το Βυζάντιο κι εμείς.

ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ, ΛΟΓΙΟΙ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ.  

Μια καταπληκτική έρευνα μας δείχνει τα οικοσημα, τα φλάμπουρα και τις σημαίες των Ελλήνων Βυζαντινών προγόνων μας.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.