22 Μαρτίου 2014

Πείτε μας την αλήθεια για τους υδρογονάνθρακες πριν τρελαθούμε εντελώς.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Πως «διαχειριζόμαστε» εμείς εδώ στην Ελλάδα, ως επίσημο κράτος, ως επιστήμονες, ως κυβέρνηση, ως ειδικοί «φορείς» την όλη υπόθεση του ζητήματος των υδρογονανθράκων που υπάρχουν, εκεί όπου τέλος πάντων υπάρχουν;

Προτιμώ να μην πω ούτε εγώ την άποψή μου – ως μη επιστήμων άλλωστε- ούτε να αναφέρω τι πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου που χρόνια ολόκληρα ακούει για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο δεν βλέπει.

Δανείζομαι την άποψη του καθ. δρ. Γιώργου Ζουγανέλη, πολύ έμπειρου επιστήμονα που ζεί στο Τόκιο και ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη Σχεδίαση Καινοτομιών, το R&D εταιρειών και τη Μεταφορά Τεχνολογίας.

Σας παραθέτω τις απόψεις του, γιατί μεταφέρει την εμπειρία μιας προηγμένης χώρας και επειδή έχει περάσει απο ερευνητικά κέντρα όπως το Δημόκριτο, το μεγαλύτερο Εθνικό εργαστήριο της Ιαπωνίας το ΕTL, το πανεπιστήμιο του Cambridre, το Kansas State University και πολλά άλλα.

Και στην Ελλάδα όμως πρίν φύγει, εδώ και 16 χρόνια, γιατί όπως λέει «δεν έβρισκε κάτι χρήσιμο να κάνει», είχε φτιάξει τον πρώτο Ελληνικό σκληρό μαγνήτη ένα θέμα όχι αιχμής μεν για τα επίπεδα της Ιαπωνίας αλλά καλό για να ξεκινήσει την ανάπτυξη η Ελλάδα την εποχή που δεν υπήρχε τίποτα...

Είναι Φυσικός με διδακτορικό και Ψηφιακός Ηλεκτρονικός μηχανικός-σχεδιαστής με Mάστερ , expert σε πάνω απο 180 πειραματικές τεχνικές, σχεδιάζει υλικά και ηλεκτρονικά, είναι εμπειρότατος προγραμματιστής και έχει δουλέψει σε πολλά διαφορετικά projects.

Δεν τον απασχολεί η βασική έρευνα ή η συγγραφή ανακοινώσεων (κάτι που γίνεται μεν καλά στην Ελλάδα αλλά δεν προσφέρει κάτι στην οικονομία της) αλλά η εφαρμοσμένη έρευνα, τα projects και οι καινοτομίες. Επιπλέον είναι βαθύς γνώστης και αναλυτής του Χρηματιστηρίου, οι δε προβλέψεις του για την Ελληνική οικονομία έχουν πολλές φορές επαληθευθεί.

Είναι στη πραγματικότητα ένας διεπιστήμονας, απο τους λίγους που υπάρχουν στον κόσμο και μπορεί να προσεγγίζει ένα θέμα απο πολλές πλευρές. Κάτι που στην Ελλλάδα θα προκαλέσει αντιδράσεις αφού ο καθένας θέλει να είναι το αφεντικό στο "μαγαζί" του.

Οι απόψεις του λοιπόν ενώ θα έπρεπε να αποτελούν… Ευαγγέλιο φαίνεται ότι αγνοούνται. Ο ίδιος λέει, ότι οι ανάγκες θα φέρουν τις λύσεις και τους ανθρώπους τους κατάλληλους που θα αξίζουν να ηγηθούν της χώρας και ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι με το ζόρι για πολύ χρόνο.

Στο χάρτη που μου έστειλε φαίνονται οι μετρήσεις ΜΑD (Magnetic Anomaly Detection) απο αεροπλάνα που έχουν σκανάρει την Ελλάδα κατά διάφορες περιόδους. Τον συνέθεσε απο δεδομένα που βρήκε στη βιβλιογραφία. Στις θέσεις με το κόκκινο χρώμα είναι οι περιοχές στις οποίες υπάρχει η μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν υδρογονάνθρακες.

Δεν αρκεί αυτό για να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα υδρογοναθράκων αλλά ότι χρειάζονται να γίνουν και άλλες μετρήσεις, όπως οι σεισμικές. Μου μίλησε και για ηλεκτρομαγνητικές μετρήσεις ανίχνευσης κοιτασμάτων στη θέση των σεισμικών, κάτι που δεν έχω ξανακούσει.

Είμαστε πίσω.

Στη συζήτηση που είχαμε, μου επέστησε τη προσοχή στο πόσο αργά προχωρά την έρευνα το ΥΠΕΚΑ.

Θεώρησα αναγκαίο να τον ρωτήσω, γιατί προχωράει τόσο αργά το θέμα. Μου είπε ότι πιθανόν δεν γίνεται σωστός καταμερισμός εργασίας. Είπε ότι θα μπορούσε να διπλασιαστεί ο αριθμός των αναλυτών στο ΥΠΕΚΑ για να ολοκληρωθεί η ανάλυση στο μισό χρόνο! Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει ένα χρόνο για να αναλυθούν τα αποτελέσματα.

Όπως μου είπε προσφέρθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς στις αναλύσεις αλλά μέχρι στιγμής το ΥΠΕΚΑ δεν έχει απαντήσει στη προσφορά του. Του κανει επίσης εντύπωση όπως είπε, γιατί κρύβονται πολλά μεγάλα κοιτάσματα, για τα οποία υπάρχει γεωλογική εκτίμηση ότι είναι μεγάλα (αυτό γίνεται με σύγκριση δομών και κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί σε άλλες χώρες) όπως αυτά στα Νότια και στα Ανατολικά της Κρήτης.

Δεν θα έπρεπε είπε να γίνονται σεισμικές έρευνες και απο άλλες εταιρείες; Γιατί μόνο από μία; Αυτό δεν εγείρει πρόβλημα αξιοπιστίας και για την PGS και για το ίδιο το ΥΠΕΚΑ;

Τον ρώτησα και για το άν θεωρεί ότι οι σεισμικές μετρήσεις δημιουργούν προβλήματα.

Μου απάντησε ότι όταν 100 ριπές απο ένα πολυβόλο σεισμικών ερευνών δίνουν μια ισοδύναμη σεισμική δόνηση της τάξης του 0.1-0.3 Ρίχτερ και στη διάρκεια μια συλλογής μετρήσεων γίνονται χιλιάδες απο αυτές, καθώς το πλοίο σκανάρει το Αιγαίο, τότε σε κάποια ρήγματα μπορεί να συσσωρεύεται ενέργεια η οποία πιθανά θα αυξήσει την σεισμικότητα μιας περιοχής για κάποια περίοδο. Φυσικά, τα σεισμικά επηρεάζουν και τη κίνηση των αλιευμάτων. Αυτά θέλουν έρευνα αλλά αν υποθέσουμε ότι κατι τέτοιο συμβαίνει, μπορουν να συνεχιστουν οι έρευνες ή να σταματήσουν; Μου απάντησε ότι μπορούν αρκεί να κατανεμηθούν σωστά.

Τι τον ανησυχεί περισσότερο; Η αδιαφορία, η συντεχνία, η έλλειψη ευαισθησίας και εμπιστοσύνης, η αγάπη προς το άχρηστο και το ανούσιο, το χάσιμο του χρόνου σε θέματα που δεν προσφέρουν σε τίποτα, η επιμονή του να σπαταλάται χρόνος στη συγκάλυψη ενός λάθους αντί στην επιλυσή του.

Kλείνοντας μου είπε, ότι το θέμα των υδρογονανθράκων είναι πολυσύνθετο και ότι δεν θεωρεί σωστό να ηγείται της Επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες μια επιστήμονας που δεν πίστευε, όπως ο ίδια έλεγε, ότι υπάρχουν πολλοί υδρογονάνθρακες στη χώρα, κάτι που στη συνέχεια διέψευσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η εκτίμηση του είναι ότι η έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι σε καλά χέρια και ότι για το λόγο αυτό δεν βλέπει να προχωράει κάτι ή αν γίνει κάτι και ψάξει κανείς τις συμβάσεις κλπ θα προκύψουν νέα θέματα.

Ανθρώπους που δίνουν λύσεις και μας πληροφορούν τους θέλουμε;
Τα συμπεράσματα δικά σας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.