3 Μαρτίου 2014

Ρωσία - Ουκρανία στην κόψη του ξυραφιού. (τελευταίες εξελίξεις)

Από το βράδυ του Σαββάτου η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο.

Ένα βήμα πριν τον πόλεμο βρίσκονται Ρωσία και Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν έλαβε την έγκριση από την Άνω Βουλή να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία, ενώ η Ουκρανία έθεσε σε κατάσταση μάχης τα στρατεύματά της, λέγοντας πως η όποια επέμβαση θα σημάνει πόλεμο. Η διεθνής κοινότητα κάνει εκκλήσεις για την αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή και το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες. 

Σε κατάσταση μάχης τα ουκρανικά στρατεύματα

Από το βράδυ του Σαββάτου η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κατήγγειλε τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της χώρας του, ενώ ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι προειδοποίησε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακαλέσει στη βάση της Κριμαία.

"Παράνομη" χαρακτήρισε την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και κάλεσε τη Ρωσία να τα αποσύρει. 

Ο Γιατσενιούκ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες. 

«Ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα συνιστούσε την έναρξη του πολέμου και τον τερματισμό οποιασδήποτε μορφής σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» δήλωσε ο Γιατσένιουκ.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων. 

Ουκρανική έκκληση για βοήθεια 

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλα κράτη μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ να βοηθήσουν προκειμένου να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το Reuters ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να συσκεφθεί με τους επιτελείς της εθνικής ασφαλείας της χώρας προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και να συζητήσει πιθανές πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει. 

Στο κόκκινο και οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας 

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία. 

Η δήλωση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα η Άνω Βουλή της Ρωσίας ναζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ. 

Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε τον ρωσικό λαό» όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει κόστος για τη Μόσχα.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν.

Ετοιμη η Μόσχα να στείλει στρατεύματα στη Κριμαία 

Είχε προηγηθεί,έπειτα από αίτημα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η ομόφωνη απόφαση του Συμβούλιου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) για χρήση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο έδαφος της Ουκρανίας. 

Η απόφαση αιτιολογήθηκε με το σκεπτικό ότι πρέπει να προστατευθούν τα συμφέροντα ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος, που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά προβλέπεται η άδεια χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία. 

Αδιευκρίνιστο πότε θα σταλούν τα στρατεύματα 

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει διευκρινίσει πότε θα σταλούν τα στρατεύματα στην Κριμαία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν υπάρχει ακόμη  καμία απόφαση για κάτι τέτοιο και είναι κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο.

Επίσης δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ελπίζει πάντα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί. 

Πολεμικά πλοία στα ανοιχτά των Ουκρανικών ακτών 

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπως μετέδιδε το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο Ιντερφάξ, δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν ανοικτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας τη συνθήκη που έχει υπογραφθεί για χρήση της ναυτικής βάσης από τη Μόσχα.

Η πηγή αυτή ανέφερε ότι τα δύο πλοία, που ανήκουν στο ρωσικό στόλο της Βαλτικής, κατέπλευσαν σε έναν κόλπο στη Σεβαστούπολη, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. 

Η έκκληση για βοήθεια του νέου πρωθυπουργού στην Κριμαία 

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου είχαν φανεί ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, όταν ο φιλορώσος Σεργκέι Ακσένοφ, ως νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας ζήτησε από τη Μόσχα να βοηθήσει στην αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» σε αυτή την αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας. 

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας», δήλωσε ο Σεργκέι Ακσένοφ, σε ομιλία του που μεταδόθηκε ολόκληρη από τη ρωσική τηλεόραση.

Η Ρωσία «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ήταν η απάντηση από την Μόσχα, πριν ακολουθήσει η απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων. 

Σημειώνεται ότι Σεργκέι Ακσενόφ διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά την καθαίρεση, την Πέμπτη, της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή. 

Διεθνείς αντιδράσεις 

Οι ραγδαίες εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕσυνεδριάζει από τις 21:00 ώρα Ελλάδας, κεκλεισμένων των θυρών για την Ουκρανία.

Νωρίτερα ο  γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επανέλαβε την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ζητά την άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της κρίσης». 

Όσον αφορά στην Ε.Ε., οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα οι  υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας).

Η ενότητα, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας  πρέπει να γίνουν σεβαστές απ΄ όλους, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. 

Στο Κίεβο ο Έλληνας ΥΠΕΞ 

Επίσης όπως έγινε γνωστό την Κυριακή θα μεταβεί στην Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, θα επισκεφτεί, αρχικά, τη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκεί Ελληνικών Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. 

Συναντήσεις με ουκρανούς αξιωματούχους και ο Νταβούτογλου 

Στην Ουκρανία βρίσκεται από το Σάββατο και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Όπως δήλωσε οι επαφές θα συνεχιστούν για να συνδράμει τη χώρα στις δύσκολες ώρες που περνά.

Κινητοποίηση και από τη Βρετανία 

Στην Ουκρανία την Κυριακή το πρωί βρέθηκε και ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, «μέσω της διπλωματίας», στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην χώρα.  Ο Χέιγκ «θα συναντηθεί με τους προσωρινούς αρχηγούς της Ουκρανίας» αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.

«Η Βρετανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με πολύ μεγάλη ανησυχία», αυτό δήλωσε το βράδυ του Σάββατου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Επίσης ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».

«Ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τις πράξεις του και να δουλέψει ώστε να μειωθεί και όχι να κλιμακωθεί η ένταση. Ο κόσμος παρακολουθεί» καταλήγει η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού. 

ΝΑΤΟ 

Την ανάγκη για αποκλιμάκωση τις κρίσης στην Κριμαία τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, τονίζοντας ότι οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ναυτεμπορική
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.