25 Φεβρουαρίου 2014

«Δελφικοί» οι χρησμοί του κ Soros; Γράφει ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος.

Ήταν, στην αρχαιότητα, «ο ομφαλός της γης» και έδρα του ομώνυμου μαντείου όπου πρωταγωνίστησε η Πυθία με τους αντικρουόμενους και δυσνόητους αλλά ακριβοπληρωμένους χρησμούς της.

Εδώ ερχόντουσαν από παντού ηγεμόνες, πλούσιοι και φτωχοί  πάντα φορτωμένοι με πανάκριβα δώρα, για να μάθουν ποιός ήταν ο σωστός δρόμος και τι τους επεφύλασσε το μέλλον.

Στη σύγχρονη, παγκοσμιοποιημένη οικονομικό-πολιτική πραγματικότητα οι «ομφαλοί» είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη στη Δύση το Τόκυο και το Χόνγκ Κόνγκ στην Ανατολή και «Πυθίες» οι γκουρού και τα οικονομικά επιτελεία των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων που συχνά έχουν κατηγορηθεί ότι ΔΕΝ προβλέπουν το μέλλον αλλά ουσιαστικά το διαμορφώνουν!..

Διακρίνω ομοιότητες Δελφικών χρησμών από τον μεγιστάνα του πλούτου, κ Soros, ιδιοκτήτη του ομώνυμου Hedge Fund κ George Soros στην συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.

Τη συνέντευξη του κ Soros δημοσίευσαν Διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ και μαζί κάποια από τα ελληνικά blogs. 
ΕΔΩ 

Στο γερμανικό πρωτότυπο ο κ Soros δήλωσε ότι «…στην Ελλάδα μετά από 6 χρόνια οικονομικής ύφεσης υπάρχουν σήμερα περισσότεροι Νέο-Ναζί από ότι στη Γερμανία…» 

Η συγκεκριμένη εκτίμηση δεν αναφέρθηκε στις αποδόσεις των ΜΜΕ της συνέντευξης του κ Soros  στο παγκοσμίου φήμης εβδομαδιαίο Γερμανικό Der Spiegel. ΕΔΩ 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις του k Soros για την Ελληνική Οικονομία και οι προθέσεις του για πιθανές επενδύσεις στην Ελλάδα έγιναν τίτλοι σε κάποια ΜΜΕ ενώ κάποια άλλα επεσήμαναν ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν ο κ Soros βεβαιωθεί ότι επενδύοντας στην Ελλάδα (όπως κάνει παντού) θα αποκομίσει σταθερά και διαρκή… κέρδη! 

Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τον παρεξηγήσει για την επιθυμία του να κάνει κερδοφόρες επενδύσεις λειτουργώντας όχι ως «δωρητής και ευεργέτης μας» αλλά καθαρά «ως επιχειρηματίας».

Ο κ Soros «βλέπει» θετικά το θέμα της ομαλής εξόδου του ευρώ από τις πρόσφατες παλινωδίες του, ενώ ταυτόχρονα ασκεί κριτική στην Γερμανίδα Καγκελάριο για τις αποφάσεις και τις πράξεις της και δηλώνει ότι σκέφτεται να χρηματοδοτήσει Τράπεζες της Ευρωζώνης που χρειάζονται ενισχύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια.

Είναι παγκοίνως γνωστό και δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι ο κ Soros είναι ιδιοκτήτης «Αμοιβαίων Κεφαλαίων Υψηλού Ρίσκου» καθώς δηλώνει στην ίδια συνέντευξη ότι τον απασχολεί η σκέψη επενδύσεων στην Ελλάδα που μοιάζει να σταθεροποιείται (;) «εφόσον υπάρχει η δυνατότητα σταθερής ροής κερδών…»

Αλλά την ώρα που δηλώνει εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη σημειώνει στη συνέντευξή του ότι τον ταλανίζει και ο κίνδυνος:

«η ευρωζώνη και το ευρώ να εγκλωβισθούν σε μακρόχρονη περίοδο ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ όπως αυτή που ταλανίζει την Ιαπωνία τα τελευταία 25 χρόνια…»

Με άλλα λόγια ότι και να γίνει ο κ Soros και το επιτελείο του το έχουν προβλέψει.

Δεν τολμώ να επικρίνω τις θέσεις ενός ανδρός που η γνώμη του έχει παγκόσμιο κύρος αλλά αναρωτιέμαι γιατί μου θυμίζει Δελφούς και Πυθίας και το γνωστό: 

«ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις…»



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.