20 Ιανουαρίου 2014

Ποτέ δεν ζητήσαμε ελεημοσύνη από κανέναν για το παιδί μας. Τι συνέβει πραγματικά με τον έρανο για την Μυρτώ...

Με την μητέρα της στην Βοστώνη
Επιστρέφει στην Ελλάδα η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη την επόμενη εβδομάδα. Εξιτήριο, μαζί και εισιτήριο για την πατρίδα της, παίρνει στις 23 Ιανουαρίου η δεκαεξάχρονη κοπέλα, από το Κέντρο Αποκατάστασης της Βοστόνης, όπου νοσηλεύεται εδώ και μήνες.

Στις 10 Δεκεμβρίου υπεβλήθη σε επέμβαση για την παροχέτευση ενός ισχυρού μυοχαλαρωτικού, μέσω της «αντλίας μπακλοφέν», για την αντιμετώπιση των επώδυνων περιστατικών σπαστικότητας που τη βασανίζουν. 

Οι γιατροί θεωρούν ότι όλα βαίνουν καλώς με τη νέα θεραπεία κι έτσι το κορίτσι που συγκλονίζει με τον Γολγοθά του θα επιστρέψει δίνοντας χαρά τόσο στον πατέρα της Γιάννη, όσο και στη 18χρονη αδελφή της Ελεάννα.

Ο μαραθώνιος αγώνας της Μυρτώς θα συνεχισθεί στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Animus», που βρίσκεται στη Λάρισα και είναι μοναδικό στο είδος του. Απευθύνεται σε ανθρώπους που μετά από ατυχήματα ή νοσήματα έχουν ανάγκη ανοικτής ή κλειστής νοσηλείας για την αποκατάσταση και αποθεραπεία τους. 

Αγώνας στην εντατική

Ο δρόμος είναι μακρύς για το έφηβο κορίτσι, αλλά τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Η Μυρτώ επικοινωνεί με τα βλέμματα, αλλά δεν μιλάει. Ολο αυτό το διάστημα της νοσηλείας της στις ΗΠΑ πέρασε από σαράντα κύματα και η ζωή της βρέθηκε πολλές φορές επί ξύλου κρεμάμενη. Μολύνσεις επί μολύνσεων, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αλλά και σπαστικά επεισόδια δεν την έχουν αφήσει ακόμη να ηρεμήσει.

Ο Γιάννης Παπαδομιχελάκης έχει να δει την κόρη του από τον Σεπτέμβριο, όταν βρέθηκε στη Βοστόνη. Και εκείνος και η άλλη του κόρη -φοιτήτρια φέτος της Νοσηλευτικής- η Ελεάννα, αλλά και οι παππούδες της Μυρτώς περιμένουν με αγωνία να δουν την πρόοδό της, που είναι μικρή αλλά σημαντική για την πορεία της. Μόνη γκρίζα σκιά η περιπέτεια που περνά η οικογένεια με την αντιδικία που προέκυψε εξαιτίας του λογαριασμού υπέρ της Μυρτώς που άνοιξαν ομογενείς στην Αμερική.

Το Animus στην Λάρισα
«Ποτέ δεν ζητήσαμε ελεημοσύνη από κανέναν για το παιδί μας. Ανοιξαν λογαριασμό στο όνομά του, χωρίς να έχουν πάρει την έγκρισή μας, και αυτοανακηρύχτηκαν διαχειριστές των χρημάτων. Με ποια νομική υπόσταση το έκαναν αυτό; Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέας Αγγλίας, όπως λέγονται, είναι ένα άτυπο όργανο... Επαιξαν με το πρόβλημά μας και εκμεταλλεύθηκαν τον πόνο μας», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γιάννης Παπαδομιχελάκης, πατέρας της Μυρτώς, που πριν από δύο καλοκαίρια κακοποιήθηκε βάναυσα στην Πάρο και δίνει συνεχή αγώνα ζωής στις ΗΠΑ.

Ο πατέρας του 16χρονου παιδιού, που παλεύει να επιβιώσει σε κέντρο αποκατάστασης της Βοστόνης, νιώθει εξαπατημένος και θυμωμένος ταυτόχρονα από κάποιους που στο όνομα της «δήθεν ομογένειας» εκμεταλλεύθηκαν τη Μυρτώ, αλλά και όλους όσοι πρόσφεραν από το υστέρημά τους για ίδιον όφελος, όπως εκείνος υποστηρίζει.

Η Μαίρη Κοτρώτσου με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, Ι. Ράμμο, στην εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη Μυρτώ.
«Προσέγγισαν στις αρχές Δεκέμβρη τη σύζυγό μου και τη ρώτησαν εάν θα ήθελε να βοηθήσουν τη Μυρτώ με το άνοιγμα ενός λογαριασμού. Τους είπε ότι θα το σκεφθεί, θα συμβουλευθεί τον δικηγόρο της και θα τους απαντήσει. Εκείνοι, ερήμην της, προχώρησαν, της το ανακοίνωσαν απλά κάποια στιγμή κι όταν ήρθε η ώρα να τους ζητήσει απολογισμό για τον έρανο, στα τέλη του Δεκεμβρίου, ρωτώντας τους ταυτόχρονα πότε θα έπαιρνε τα χρήματα, εκείνοι απάντησαν αόριστα, επιμένοντας ότι τα χρήματα θα τα πάρει όταν συνεδριάσει το διοικητικό τους συμβούλιο... τον Μάιο». 

«Το ζήτημα είναι ηθικό»

Οι γονείς της Μυρτώς επιμένουν ότι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση με αυτή την ιστορία, όπως εξελίχθηκε, και πως υπάρχει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα που ανακύπτει:

Το μέλος της Ομοσπονδίας Μ. Σπυριδοπούλου και η 16χρονη Σ. Λαμπροπούλου που πρωτοστάτησε στον έρανο.
«Το θέμα για εμάς είναι βαθιά ηθικό. Ποτέ δεν θέλαμε να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημά μας, ούτε να θεωρούν κάποιοι ότι ζητιανεύουμε και χρησιμοποιούμε το παιδί μας για οφέλη. Ούτε εμένα ικανοποιεί αυτό, ούτε την αδελφή της. Αυτοί οι άνθρωποι έθεσαν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της οικογένειάς μας, κι αυτό είναι απαράδεκτο. Για αυτό και ζητάμε τα χρήματα των δωρητών να επιστρέψουν πίσω. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευθεί το πρόβλημα της κόρης μου, αλλά και τους ανθρώπους που έδωσαν στον έρανο ό,τι μπορούσαν. Εκλαψα όταν διάβασα στο Ιντερνετ το σημείωμα ενός παιδιού που πρόσφερε ένα δολάριο στον έρανο και έγραφε "... δεν μπορώ να δώσω περισσότερα, αλλά προσφέρω την ψυχή μου για να γίνει καλά η Μυρτώ". Να επιστραφούν λοιπόν τα χρήματα στους δωρητές. Είναι ντροπή τους που έχουν στρέψει την ομογένεια εναντίον μας». 

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ 16ΧΡΟΝΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

«Είναι άδικα και ψευδή τα σχόλια για την κόρη μας»

Λυπημένοι με τα σχόλια που έγιναν για την κόρη τους δηλώνουν οι γονείς της Σοφίας Λαμπροπούλου. Σε κοινή τους δήλωση στο «Εθνος της Κυριακής» χαρακτηρίζουν την υπόνοια ότι διοργάνωσε τον έρανο για να «ομορφύνει» το βιογραφικό της και να γίνει δεκτή σε καλό πανεπιστήμιο «άδικη, φθηνή και ψευδή».


«Η Σοφία ποτέ δεν κινήθηκε υστερόβουλα σε αυτή της την προσπάθεια», αναφέρουν ο Γιώργος Λαμπρόπουλος και η Ελισάβετ Παπασλή (φωτογραφία). «Η όλη ιδέα προήρθε πηγαία και αγνά, όταν δύο 16χρονα κορίτσια συναντήθηκαν και γνωρίστηκαν στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.

Θα μπορούσε και θα έπρεπε να το διαισθανθεί αυτό κάποιος, καθώς έβλεπε τη Μυρτώ και τη Σοφία στις όσες φορές συναντήθηκαν. Κρίμα! Κρίμα, που ένας τόσο αγνός σκοπός και στόχος -αφού πέτυχε!- να πάρει τέτοια τροπή και να κοντεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο. Η πίστη και η ευχή μας στο να καλυτερεύσει η Μυρτώ είναι ισχυρή όσο ποτέ. Η πίστη μας στην αλληλοβοήθεια και στη συμπαράσταση στον συνάνθρωπό μας είναι ισχυρή όσο ποτέ.

Τόσο η δική μας όσο και των παιδιών μας», καταλήγουν οι γονείς της 16χρονης Σοφίας.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ

Ο έρανος, η πλαστή επιταγή και οι... μυστικές υπηρεσίες.
Μία πρωτοβουλία που κινητοποίησε τους χιλιάδες Ελληνες σε όλον τον κόσμο εξελίχθηκε σε διαμάχη ανάμεσα στη μητέρα της Μυρτώς, κ. Μαίρη Κοτρώτσου, και την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.

«Μήλον της έριδος» τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τον έρανο μέσω ειδικής ιστοσελίδας αλλά και της χοροεσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2013. Ολα ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση στην οποία είχε παραβρεθεί και η κ. Κοτρώτσου, όταν ο δικηγόρος της απέστειλε επιστολή στον νομικό εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας θέτοντας μια σειρά από αιτήματα.

Ωστόσο, ο σάλος ξέσπασε στις 2 Ιανουαρίου όταν δημοσίευμα ομογενειακής ιστοσελίδας ανέφερε ότι η Ομοσπονδία κρατά τα χρήματα για τα ιατρικά έξοδα της Μυρτώς σε ειδικό λογαριασμό και αρνείται να τα παραχωρήσει για τον σκοπό που συγκεντρώθηκαν.

Τότε ο δικηγόρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Ιωαννίδης είχε εξηγήσει ότι «ο έρανος έγινε για να πληρωθούν ιατρικά μηχανήματα ή και ιατρικές θεραπείες που δεν θα καλύπτονταν από ασφαλιστικούς ή άλλους φορείς της Ελλάδα κατόπιν σχετικών αποδείξεων.

Τα χρήματα από τον έρανο είναι κατατεθειμένα σε ειδικό λογαριασμό που άνοιξε η Ομοσπονδία για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η Ομοσπονδία ουδέποτε αρνήθηκε να δώσει απολογισμό στη μητέρα της Μυρτώς, ωστόσο δεν μπορεί να παραχωρήσει αντίγραφα των επιταγών χωρίς την άδεια δωρητών λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων». 

Η ρήξη
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, η κ. Κοτρώτσου δεν παρευρέθη. Ο δικηγόρος τής έστειλε επιστολή στην οποία ζητούσε να της προσκομιστούν αναλυτικά στοιχεία από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτει η Ομοσπονδία, καθώς και τη μεταφορά όλων των χρημάτων του εράνου σε καταπιστευμένο λογαριασμό (trust account) σε τράπεζα που θα επιλέξει η μητέρα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014. Για την ιστορία, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συμβούλιο το ποσό ανέρχεται σε 131.527 δολάρια.

Η οριστική ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών ήρθε την περασμένη Τρίτη, όταν σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε η μητέρα της Μυρτώς κατηγόρησε την Ομοσπονδία για «αδιαφανείς διαδικασίες» και ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα στους δωρητές. Επίσης η μητέρα άφησε υπόνοιες για τη 16χρονη ομογενή Σοφία Λαμπροπούλου που ξεκίνησε τον έρανο, υποστηρίζοντας ότι «το έκανε για να το προσθέσει στο βιογραφικό της και να γίνει δεκτή σε καλό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ».

Η υπόθεση έφτασε μέχρι τις... μυστικές υπηρεσίες (!), οι οποίες ερευνούν την ύπαρξη μιας μυστηριώδους επιταγής - δωρεάς για τη Μυρτώ. Για το ζήτημα αυτό, ο δικηγόρος της κ. Κοτρώτσου, Εμετ Φινότσι, εξήγησε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Οι μυστικές υπηρεσίες διερευνούν μία επιταγή η οποία εστάλη στην Ομοσπονδία και ήταν πληρωτέα στο όνομα της κ. Κοτρώτσου. Η επιταγή έτυχε να εκδοθεί στην ίδια τράπεζα, στην οποία η μητέρα διατηρεί λογαριασμό». Ο κ. Φινότσι ανέφερε επίσης ότι το κλίμα ανάμεσα στην κ. Κοτρώτσου και στην Ομοσπονδία δυναμίτισε η εν λόγω «πλαστή επιταγή», υπογεγραμμένη πιθανότατα με «ψεύτικο όνομα», για την οποία η Ομοσπονδία δεν ενημέρωσε τη μητέρα, παρά μόνο πριν από μία εβδομάδα.

Οπως διευκρίνισε, η μητέρα δεν έχει καταθέσει αγωγή αλλά καταγγελία εναντίον της Ομοσπονδίας για τους «παραπλανητικούς» τρόπους με τους οποίους έγινε ο έρανος. Οταν ρωτήθηκε για το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα ιατρικά έξοδα της Μυρτώς από τη στιγμή που η κ. Κοτρώτσου αρνείται την όποια βοήθεια της Ομοσπονδίας, απάντησε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο το «Hellenic Cardiac Fund» που έχει σπουδαία φήμη και που βοήθησε τη Μυρτώ μπαίνοντας ως εγγυητής για τη νοσηλεία της στη Βοστόνη.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία απέφυγε να τοποθετηθεί στις τελευταίες δηλώσεις της Μαίρης Κοτρώτσου. «Η θέση μας είναι να βρεθεί μία λύση. Κάναμε προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με τη μητέρα της Μυρτώς και ζητήσαμε συνάντηση. Η τελευταία απάντηση, που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα, ήταν αρνητική. Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι τα παραστατικά για να γίνουν οι πληρωμές», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Δημήτρης Ιωαννίδης.

Ανθρωποι που γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη διαμάχη αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους ομογενείς. Μάλιστα, αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα μια άλλη ομάδα Ελληνοαμερικανών προγραμμάτιζε μια αντίστοιχη ενέργεια για την ενίσχυση της Μυρτώς, όμως τα τελευταία γεγονότα λειτούργησαν αποθαρρυντικά.

Από την πλευρά της, η Μαρία Σπυριδοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, η οποία συντόνισε την ερανική προσπάθεια και τη χοροεσπερίδα δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για την πρωτοβουλία της: «Ο,τι κι αν έγινε, αν παρουσιαζόταν η ίδια ανάγκη θα το ξαναέκανα για να γίνει καλά η Μυρτώ. Είναι λυπηρό μετά από τόσο κόπο, τόση προσωπική εργασία, να συμβούν όλα αυτά», καταλήγει.

ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ - ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

πηγή ΕΘΝΟΣ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.