5 Ιανουαρίου 2014

Ο Σαμαφάρ και τα παιδιά!

Γράφει ο Δ. Παπαγεωργίου 

Οι φωτογραφίες με παιδιά, ήταν πάντοτε πρώτη προτεραιότητα των πολιτικών. Όχι μόνο των Ελλήνων αλλά όλων των πολιτικών σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Γιατί;

Γιατί η πολιτική και δη οι δημόσιες σχέσεις, φωτογραφίσεις και κινήσεις των πολιτικών είναι κατά κύριο λόγο θεατρικές πράξεις. Έχουν ως σκοπό να προσπεράσουν τον εγκέφαλο του δέκτη-πολίτη και να απευθυνθούν κατευθείαν στο συναίσθημα. Το συναίσθημα είναι κάτι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο από ότι η λογική. Και τα παιδιά, τα μικρά ανυπεράσπιστα αυτά πλάσματα, έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στο συναίσθημα από ό,οτιδήποτε άλλο, καθώς απευθύνονται στο ένστικτο του γονέα, επί της ουσίας δηλαδή στο ίδιο το ένστικτο συλλογικής επιβίωσης. Άρα η αξία τους στην πολιτική προπαγάνδα είναι τεράστια. 

Και φυσικά οι Έλληνες πολιτικοί το γνωρίζουν αυτό. Και πολλές φορές χρησιμοποιούν τα παιδιά, για να περάσουν τα δικά τους μηνύματα. Όχι μόνον οι πολιτικοί αλλά και όσοι ασχολούνται με την πολιτική. Το είδαμε πρόσφατα σε ένα “φίλμ μικρού μήκους” με τίτλο “Τζαφάρ” που έκανε θραύση στο διαδίκτυο. Αντιρατσιστικό βεβαίως, γι' αυτό και διαφημίστηκε αρκούντως. Σε αυτό, οι “ρατσιστές γονείς” που δεν θέλουν να κάτσουν δίπλα σε έναν Ασιάτη (πακιστανό ή αφγανό δεν γνωρίζω) μένουν εμβρόντητοι όταν μαθαίνουν ότι αυτός είναι ο δότης του μυελού των οστών, που έσωσε το παιδί τους. Και η ντροπή που σχηματίζεται στο πρόσωπο των ηθοποιών, θέλει με κάθε τρόπο να μεταφερθεί στο πρόσωπο του “ρατσιστικού” υποκείμενου, δηλαδή ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Πρόκειται για ένα κλασσικό παράδειγμα προπαγάνδας του χειρότερου είδους. Που αψηφά κάθε ίχνος λογικής σκέψης και απευθύνεται απευθείας στο θυμικό. 

Οι κινήσεις αυτοπροστασίας των γονιών και προστασίας του παιδιού τους, είναι το λογικό και θεμιτό. Αυτό λένε τα νούμερα και οι αριθμοί. Οι λαθρομετανάστες και οι αρρώστιες που έχουν μεταφέρει στην χώρα μας, είναι τα σκληρά facts που λένε και οι Αμερικάνοι.

Θέλετε να μιλήσουμε για φυματίωση; Θέλετε να μιλήσουμε για ελονοσία; Θέλετε να πάμε πιο πέρα στο HIV και σε διάφορες άλλες σεξουαλικώς και μη μεταδιδόμενες ασθένειες; Η πηγή του προβλήματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι οι λαθρομετανάστες.
Αρρώστιες εξαφανισμένες από την χώρα μας και την Ευρώπη για δεκαετίες εάν όχι εκατονταετία επανακάμπτουν και απειλούν. Στους χώρους εστίασης οι συνθήκες υγιεινής καταστρατηγούνται λόγω της χρήσης “μαύρου” προσωπικού.

Αλλά εάν ο Έλληνας κάνει κάτι τόσο ρατσιστικό – όπως δείχνει η ταινία – όπως το να αφήσει ένα κάθισμα κενό ανάμεσα στον Ασιάτη και το παιδί του, θα πρέπει να νοιώθει ντροπή.

Κλασσικό παράδειγμα προπαγάνδας. Κατά πάσα πιθανότητα επιτυχημένης, διότι ακριβώς, χρησιμοποιώντας ένα παιδί, ξεπερνά το λογικό και απευθύνεται στο συναίσθημα, προκειμένου να φορτίσει με ενοχές τον μέσο Έλληνα.

Και εάν η “αντιρατσιστική προπαγάνδα” είναι θεμιτή όχι μόνον για τους αφοσιωμένους αριστερούς αλλά για οιονδήποτε θέλει να κάνει καριέρα στον χώρο του θεάματος και της σόου μπίζ – λόγω πολιτικής ορθότητας, αποκτά άλλες διαστάσεις όταν γίνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μίας χώρας. Έναν μάλιστα πρωθυπουργό ο οποίος εξελέγη με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης ως μία από τις προτεραιότητές του.

Γιατί αυτό που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, ήταν απείρως πιο “προπαγανδιστικό” από την αντιρατσιστική ταινία μικρού μήκους. Αναφέρομαι φυσικά στην επίσκεψη που δέχτηκε από τα παιδιά του Χατζηκυριάκειου ιδρύματος.

Και στο photo-operation που ακολούθησε με την μικρή μαυρούλα, η οποία συγκίνησε τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έσκυψε μπροστά της και την κοίταζε στα μάτια, κατανοώντας προφανώς τον πόνο της, πριν της δώσει το δώρο της, όπως έκανε και στα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονταν εκεί. Οι τίτλοι που κάλυψαν το φωτορεπορτάζ χαρακτηριστικοί: “Ο Σαμαράς έσκυψε μπροστά της”, “Η μικρούλα που συγκίνησε τον Σαμαρά” και τα λοιπά.
Ενώ τα καρέ των φωτογραφιών έρχονταν για να δημιουργήσουν το κατάλληλο χριστουγεννιάτικο “αντιρατσιστικό” κλίμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Είναι ο πρωθυπουργός της χώρας.
Και οι κινήσεις του δεν είναι τυχαίες. Δεν μπορεί κανείς να τις αποδώσει σε ένα “συναίσθημα” στοργής για ένα κορίτσι που όντως έχει δυσκολίες στην ζωή του. Ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να επιλέξει να βγάλει αυτές τις φωτογραφίες με τα παιδιά πολυτέκνων. Αλλά αυτό δεν θα ήταν ιδιαίτερα καλό γι' αυτόν αν σκεφτεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Έλληνες πολύτεκνοι από το ελληνικό κράτος. Θα μπορούσε να βγάλει φωτογραφίες με ορφανά Ελληνόπουλα. Δεν το έκανε όμως. Έβγαλε φωτογραφίες με μια μικρή αφρικανικής καταγωγής που βρίσκεται υπό την επιμέλεια ενός ιδρύματος στην χώρα μας. Πρόκειται για μία επανάληψη της υπόθεσης Αντετονκούμπο.

Τον οποίο δέχτηκε και συνεχάρη η Ελληνική Πολιτεία, ενώ δεν έκανε το ίδιο με Έλληνες νέους επιστήμονες.

Ο λόγος είναι απλός. Η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ή τουλάχιστον έχει αποδεχθεί την δημιουργία ενός πολυφυλετικού ελληνικού κράτους. Το εάν αυτό θα είναι πολυπολιτισμικό ή εάν ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στην made in USΑ γραμμή ενός πολυφυλετικού και ταυτόχρονα μονοπολιτισμικού κράτους, είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.

Η ουσία όμως είναι ότι αυτές του οι κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά πράξεις πολιτικής προπαγάνδας, που για να έχουν ευρύτερη επίδραση χρησιμοποιούν τα παιδιά. Όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκε ο Αντετονκούμπο, έτσι χρησιμοποιήθηκε και αυτό το κοριτσάκι, προκειμένου να εντυπωθεί στην συνείδηση των Ελλήνων το ποίος είναι ο νέος ορισμός του Έλληνα. Και πολύ περισσότερο του “Έλληνα” με πρόσβαση στον πρωθυπουργό. Θα πρέπει να φανεί κανείς απάνθρωπος και μίζερος για να ορθώσει αντιρρήσεις στην συγκεκριμένη αντιμετώπιση ενός νεαρού κοριτσιού, μόνο και μόνο επειδή είναι αφρικανικής καταγωγής.

Και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι προπαγανδιστές του “αντιρατσισμού” και του “πολυφυλετισμού” για να προωθήσουν την ιδεολογία τους.

Καθόλου τυχαία λοιπόν αυτή η πράξη του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά κομμάτι μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Φτηνό προπαγανδιστικό τρυκ θα έλεγε κανείς. Πετυχημένο όμως καθώς είναι “σιγουράκι”εδώ και δεκάδες χρόνια.

Θα μπορούσε κανείς να κάτσει να εξηγήσει, με τον ίδιο τρόπο που έκανε για την “δημόσια υγεία” και το “αντιρατσιστικό φίλμ” το γιατί η δυστυχία των παιδιών από την Αφρική όχι μόνον δεν οφείλεται στους Έλληνες αλλά και γιατί ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να φροντίσει υπέρ της υγείας και της ευζωίας των παιδιών της Αφρικής στο σύνολο τους. Να εξηγήσει το πώς η τριμπαλιστική κουλτούρα των Αφρικανών προσδίδει πολύ μικρότερη αξία στα ίδια τα παιδιά τους και το πώς αυτά ευκόλως εγκαταλείπονται σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από ότι στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Δεν έχει όμως ιδιαίτερο νόημα. Γιατί όπως είπαμε η πολιτική είναι θέατρο που στοχεύει στο θυμικό και όχι στην λογική. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.