30 Ιανουαρίου 2014

40ο ΕΘΝΙΚΟ MNHΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ - ΔΙΓΕΝΗ.

Την Κυριακή 26 – 1 – 2014 τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου Καρύτση το 40ό ετήσιο Μνημόσυνο του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα –Διγενή. Την εκδήλωση οργάνωσε η  «Ἑπιτροπή Μνημοσύνου» και τον Επιμνημόσυνο Λόγο εκφώνησε ο πρώην Πρόεδρος του Ἱδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα –Διγενή, κ. Νίκος Ερρ Ιωάννου. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και μετά ο λόγος δόθηκε στον κ.Ν.Ιωάννου. Η ομιλία του άρχισε με την επισήμανση ότι το άγγελμα του θανάτου του Γ.Γρίβα (27-1-1974) εξαφάνισε  τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί τα τρία προηγούμενα χρόνια και σύσσωμος ο Κυπριακός λαός συνέρρευσε στο ταπεινό υπόγειο κρυσφήγετό του΄Γ.Γ., για να τον τιμήσει και να τον συντροφεύσει. 

Ευχαρίστησε του παρισταμένους αντιπροσὠπους των επισήμων φορέων, και τους παρευρισκομένους. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο βιογραφικό του ΓΓ , ο οποίος γεννήθηκε to 1897 και πήρε το όνομά του από τον θείο του Γεώργιο, ο οποίος είχε πέσει μαχόμενος υπέρ της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα. Επέλεξε την στρατιωτική καριέρα και αρίστευσε στην Σχολή Ευελπίδων στην Αθήνα, τελειοποίησε δε τις γνώσεις του στην Πολεμική Σχολή της Γαλλίας. Πολέμησε στην Μικρά Ασία και, κατά τον Β΄Π’Π’, στην Βόρειο Ήπειρο. Η σύζυγός του, Βασιλική Ντέκα (παντρεύτηκαν το1937) ήταν Βορειοηπειρωτικής καταγωγής. Αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Κατοχική Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί και να στερηθεί και των αποδοχών του. Η ήττα των Γερμανών δεν σήμανε δυστυχώς και το τέλος των δεινών για την Ελλάδα, η οποία ενεπλάκη σε μία αδελφοκτόνο αναμέτρηση, που αποτελμάτωσε την ικανότητα της για διεκδικήσεις, ως νικήτρια πολέμου. 

Ο Γ.Γ. , με την αντιστασιακή του Οργάνωση «Χ» στο Θησείο, συνέβαλε αποφασιστικά στην διατήρηση της ελευθερίας της Αθήνας και της Ελλάδος, τον Δεκέμβρη του 1944. Τον Ιανουάριο 1950, με ένα συντριπτικό 96% , οι Κύπριοι αξίωσαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και οι μέχρι εχθές σύμμαχοι Άγγλοι, απάντησαν με ένα αυταρχικό «ΟΥΔΕΠΟΤΕ», οι δε προσπάθειες μέσω ΟΗΕ απέτυχαν. Έτσι, δεν έμεινε άλλος δρόμος από τον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα. Δημιουργήθηκε η ΕΟΚΑ (1η Απριλίου 1955) , με αρχηγό τον Διγενή, για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα και, ταυτόχρονα, αποτελεί την κορυφαία προσφορά του Γ.Γ. στον Ελληνισμό. Αυτός και τα παλικάρια του πολέμησαν κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες και ο αγώνας αυτός επέδειξε ήρωες, όπως ο Κυριάκος Μάτσης, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, και τόσοι άλλοι.  Ο Γρίβας αποτέλεσε πρότυπο για πολλούς εξεγερθέντες λαούς κατά των δυνάμεων που τους δυνάστευαν, όπως στην Κούβα, την Αλγερία και άλλα κράτη που διεκδίκησαν την ελευθερία τους, μέσω της ένοπλης πάλης.

Οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, που επεβλήθησαν στον Κυπριακό λαό, δεν βρήκαν σύμφωνο τον Διγενή. Μία από τις ρυθμίσεις προέβλεπε την εξορία του από την Κύπρο, όπως και μεγάλου αριθμού καταζητούμενων Κυπρίων αγωνιστών. Δέχθηκε για τον εαυτό του την απαράδεκτη αυτή πρόταση, αλλά διεκδίκησε και πέτυχε την αμνηστία όλων των άλλων. Μέσα σε μια εξαιρετικά φορτισμένη ατμόσφαιρα συνάντησε τους τομεάρχες και άλλους μαχητές, τους περισσότερους για πρώτη φορά, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα. Με την τελευταία διαταγή του «Παύσατε πυρ» έδωσε οδηγίες για ομόνοια, ενότητα και αγάπη, προέτρεψε δε όλους να παραμείνουν ενωμένοι πέριξ του Ἐθνάρχου’, (Μακαρίου), τον οποίον χαρακτήριζε ‘’σύμβολο ενότητας και ισχύος’’. 

Στην Αθήνα έγινε δεκτός ως ήρωας  του Ελληνισμού. Ανεκλήθη στην ενεργό υπηρεσία με τον βαθμό του αντιστρατήγου, ο δε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος τον στεφάνωσε με χρυσό στεφάνι κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο ίδιος έγραψε στα ‘Απομνημονεύματά’’ του ότι δέχεται την τιμή ΄΄ως εκπρόσωπος του υπέροχου Ελληνικού Κυπριακού λαού’’.  Όπως ανεμένετο, με τα υπερβολικά προνόμια των Τουρκοκυπρίων και την ύπουλη υπόσκαψη των Βρετανών, δεν άργησε να εκραγεί και το 1964, μπροστά στο κίνδυνο να καταληφθεί η Κύπρος από την Τουρκία, εκλήθη και έφθασε κρυφά στην Κύπρο, για να την σώσει.  Οργάνωσε την Εθνική Φρουρά, εγκαθίδρυσε στην πράξη το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και κατέστησε την Κύπρο απόρθητη, ένα βήμα πριν την Ένωση.

Ανεκλήθη στην ενεργό υπηρεσία,  μετά από 2 ολόκληρα χρόνια, ήταν παράνομος και του ανεγνωρίσθη η ιδιότητα του  Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή Αμύνης Κύπρου. Μετά από τα γεγονότα της Κοφίνου, για τα οποία είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του, εκλήθη δήθεν για διαβουλεύσεις στην Αθήνα, απεστρατεύθη και ετέθη σε κατ’οίκον περιορισμό. Παράλληλα, απεσύρθη η Μεραρχία που θωράκιζε το νησί και πλέον δεν έχει ανοίξει η Κερκοπορτα αλλά λεωφόρος για την εισβολή της Τουρκίας. Ο Γρίβας διείδε τους κινδύνους που εγκυμονούσε το στρατιωτικό καθεστώς και  άρχισε την οργάνωση των αντιστασιακών ομάδων στον προσφιλή του χώρο των νέων και δη των φοιτητών. για την ανατροπή του καθεστώτος  στην Αθήνα. Όνειρό του ήταν να βαδίσει τον δρόμο της ελευθερίας της Ενώσεως της Κύπρου, μαζί με τον Μακάριο. Πάντα θυμόταν με νοσταλγία τα χρόνια της αρμονικής συνεργασίας τους που έκανε θρύλο την ΕΟΚΑ και τον αγώνα του Κυπριακού λαού. Ένα από τα ερωτήματα του ιστορικού του μέλλοντος είναι ποιοι ετορπίλησαν την προοπτική αυτής της συνεργασίας. 

Όλοι ξέρουμε πόσο αγαπούσε αλλά και πόσο ενέπνεε την Νεολαία ο Διγενής. Αν ζούσε σήμερα, θα απευθυνόταν στους νέους και θα τους ζητούσε να είναι καλοί μαθητές, για να εξελιχθούν σε άριστους μαχητές. Θα ποδηγετούσε τους αυριανούς ηγέτες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα τους έλεγε ότι αυτό που τους ξεχωρίζει δεν είναι το ‘’ένστολο’’, όπως παρεξηγημένα διαχέεται εσχάτως, αλλά ότι έχουν την ιδιότητα του ‘’ένδοξου’’ δια βίου, εν σχέση με τους άλλους πολίτες, που γίνονται οπλίτες μόνο για λίγο διάστημα, για να τους συνδράμουν στην προστασία της πατρίδος. 

Ας ελπίσουμε ότι στην επόμενη επέτειο θα υπάρχει τουλάχιστον μία προτομή, όπου θα καταθέτουμε τα στεφάνια της ευγνωμοσύνης μας, υπό το αετήσιο βλέμμα του.

40 χρόνια είναι πολλά χωρίς εσένα, αλλά πολύ λίγα για να ξεχασθείς. 
ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΗΓΕ  ΔΙΓΕΝΗ!!!

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, ως εξής:
- Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας , ΦΑΙΔΩΝ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
- Εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Α. Σαμαρά, ο Ειδικός Γραμματέας
Κοινοτικών Πόρων κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΙΑΤΡΙΔΗΣ
- Εκ μέρους του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Ευάγγελου Μειμαράκη,
το οποίο ανακήρυξε τον Γ.Γ, ‘’άξιον τέκνον της πατρίδος’’, η  βουλευτής Β΄Αθήνας, κ. ΣΟΦΙΑ  ΒΟΥΛΤΕΨΗ.
- Εκ μέρους του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, η Αναπληρωτής του Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού Ελλάδος κ. ΑΔΡΙΑΝΑ ΠΑΠΑΔΑ
-  Ἒκ μέρους του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ
-  Για την Ένωση Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 -1959 ο κ. ΑΝΔΡΕΑΣ  ΚΥΡΡΗΣ
- Για το Ίδρυμα Γεωργίου Γρίβα –Διγενή, ο κ. ΑΝΔΡΕΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ
- Για την Ελληνοκυπριακή Αγωνιστική Συνεργασία, ο Α’ Γραμματέας, κ. ΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,
- Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Χλώρακα, όπου απεβιβάσθη ο αρχηγός Διγενής για την ένοπλη έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ ’55 – ’59,  κ. ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ
- Για την Αντιστασιακή Οργάνωση «Χ», της οποίας υπήρξε ιδρυτής ο αρχηγός Διγενής,  ο Πρόεδρος κ. ΙΩΑΝΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ.
- Παρεκλήθησαν οι Πρόεδροι των Φοιτητικών Παρατάξεων ‘ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ’ και  ‘ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ’ κ.κ.ΜΑΡΙΟΣ  ΣΟΥΛΑΚΗΣ και ΜΑΡΙΝΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ να καταθέσουν στεφάνια και οι δύο μαζί, για τον Αρχηγό.
- Για τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων, ο Αντιπρόεδρος κ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ 
ΚΟΚΚΙΝΟΣ.

Και η εκδήλωση έληξε με τον Εθνικό Ύμνο.

(ευχαριστώ την Θώμη Παριανού) 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.