Τελευταίες αναρτήσεις

23 Δεκεμβρίου 2013

Η Τουρκία στον αέρα: Η ανθρωπογεωγραφία των συλλήψεων.

Εδώ και μερικές ημέρες (από τις 17 Δεκεμβρίου) η κοινή γνώμη της Τουρκίας αλλά και κατ’ επέκταση η διεθνής κοινότητα βλέπει την σύγκρουση γιγάντων στη νεοθωμανική Τουρκία να οδηγεί τη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας στα άκρα, κάτι το οποίο θα έχει συνέπειες και στον εξωτερικό περίγυρο της. 

Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη 

Είναι προφανές ότι η όλη επιχείρηση «καθαρά χέρια» έχει ως στόχο το κυβερνών κόμμα και κυρίως τον ηγέτη αυτού τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πριν προχωρήσουμε σε μια απόπειρα αποκωδικοποίησης των δραματικών εξελίξεων, να υπενθυμίσουμε ότι τόσο η παρούσα υπογραφή όσο και ο φιλοξενών το κείμενο ιστοχώρος είχαν προϊδεάσει, με αναλύσεις που εστίαζαν στην τουρκική πραγματικότητα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Να αναφέρουμε λοιπόν, ότι η εικόνα διαφθοράς αφορά τις κατηγορίες για δωροδοκία κατά τεσσάρων κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι αποτελούν -για να το θέσουμε σε ελληνικούς όρους- τον «πρωινό καφέ» του Ρ. Τ. Ερντογάν: Οι υπουργοί αυτοί είναι ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, ο Μουαμάρ Γκιουλέρ, υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών Ζαφέρ Τσάγκλαγιαν και ο «πολύς» και… τόσο αγαπητός σε όλους εμάς στο «defence-point.gr», αλλά και στις… Βρυξέλλες Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η επιχείρηση όμως της αστυνομίας δεν σταμάτησε στους υπουργούς αλλά οι έρευνες φαίνεται να καίνε και τους υιούς των τριών πρώτων ηγετικών στελεχών του ΑΚΡ όπου και κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν από τις αρχές.

Ταυτοχρόνως, σε τρεις συγχρονισμένες επιχειρήσεις, συνελήφθηκαν 52 συνολικά άτομα με κεντρικό πρόσωπο έναν Ιρανό, αζερικής όμως καταγωγής ονόματι Ρεζά Ζαράμπ. Η κατηγορία για τον Ιρανό ήταν η λαθραία εισαγωγή ρευστού στο Ιράν από την Ρωσία και την Κίνα. Ενώ η κατηγορία για τον Ρ. Ζαράμπ στην ουσία υποδηλώνει, ότι όλη αυτή η δραστηριότητα ήταν σε γνώση τριών εκ των συλληφθέντων υπουργών, καθώς και των υιών τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ η κατηγορία είναι ότι ο Ιρανός «μοίρασε δωράκια» περί τα 63 εκατομμύρια, εκ των οποίων 51,5 (!) πήγαν στον Τσάγκλαγιαν, 10 στον Γκιουλέρ και μόλις 1,5 στον Μπαγίς (τι ψιλικατζής, εκτός κι αν πιάστηκε κορόιδο)!

Στις 19 Δεκεμβρίου η καθημερινή «Ταράφ» δημοσίευσε ηχητικές απομαγνητοφωνήσεις προερχόμενες από την αστυνομίας καθώς και εικόνες με τις οποίες «καίνε» τον Γκιουλέρ και τον Μπαγίς.

Η δεύτερη από τις τρεις επιχειρήσεις αφορούσε τον Μπαϊρακτάρ, ο οποίος να σημειωθεί είναι υπεύθυνος για την διεύθυνση κοινωνικής στέγης (ΤΟΚΙ) στην οποία χρημάτισε και πρόεδρος πριν την υπουργοποιήσή του, ενώ ως φορέας υπάγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο. Το ΤΟΚΙ με λίγα λόγια διευθύνει ολόκληρο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την στέγαση.

Στο συγκεκριμένο «γκρουπ» συλληφθέντων, την τιμητική τους έχουν τρεις μεγαλο-εργολάβοι της χώρας, οι Αλί Αγκάογλου, Εμρουλάχ Τουρανλί και Οσμάν Αγκτσά, οι οποίοι αποτελούν μόνιμους αναδόχους στα προγράμματα στέγασης του ΤΟΚΙ. Στην συγκεκριμένη ομάδα εντάσσεται και ο Αμπντουλάχ Ογούζ Μπαϊρακτάρ, υιός του υπουργού, ο οποίος κατηγορείται για μία σειρά αδικημάτων όπως παράνομες κατασκευαστικές δραστηριότητες, δωροδοκία και δωροληψία.

Η τρίτη επιχείρηση επικεντρώθηκε στην δημοτική αρχή της συνοικίας Φατίχ η οποία ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα το ΑΚΡ. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι για όσους έχουν επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, θα γνωρίζουν ότι πρόκειται για μία περιοχή η οποία εάν συγκριθεί με το Ισλαμαμπάντ και την Καμπούλ οι πρωτεύουσες του Πακιστάν και του Αφγανιστάν είναι… Νέα Υόρκη και Λονδίνο σε σύγκριση με την περιοχή αυτή της παλαιάς Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης.

Συνολικά 32 άτομα συνελήφθησαν με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Μουσταφά Ντεμίρ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κατηγορίες σχετίζονται με δωροδοκία για την απόκτηση αδειών οικοδόμησης στο πλαίσιο ενός σχεδίου, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υποθαλάσσια σιδηροδρομική σύνδεση της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης με την ασιατική.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο γενικός υπεύθυνος των συγκεκριμένων γιγαντιαίων επιχειρήσεων είναι ο εισαγγελέας Ζεκαρίγια Οζ ο οποίος θα μπορούσε να συγκριθεί με τον… Δικαστή Ντρεντ (Judge Dredd) αφού στο βιογραφικό του έχει και την καταδίκη των στρατιωτικών στην υπόθεση Ergenekon, ενώ συμμετείχε και στην υπόθεση Odatv με την οποία κυνηγήθηκαν δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν στο στόχαστρό τους το κίνημα του Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.