27 Νοεμβρίου 2013

Νίκος Αδάμ, σαΐνι στους υπολογιστές ετών 12.

«Από μικρός αναρωτιόμουν γιατί οι συσκευές λειτουργούν με τον συγκεκριμένο τρόπο και όχι με κάποιον διαφορετικό» λέει στο «Βήμα» ο Νίκος Αδάμ, μαθητής Α' Γυμνασίου από τη Θεσσαλονίκη. «Στα εννέα περίπου άρχισα να πειράζω τα καλώδια και τα προγράμματα στον υπολογιστή του αδελφού μου. Αυτή μάλιστα ήταν και η πρώτη επαφή μου με τον κόσμο των υπολογιστών, πριν δεν τους χρησιμοποιούσα καν» εξηγεί ο 12χρονος εξπέρ των κομπιούτερ που μίλησε σε συνέδριο πληροφορικής και η περίπτωσή του προσείλκυσε το ενδιαφέρον στελεχών της Google.
 
Χωρίς να έχει παρακολουθήσει μαθήματα προγραμματισμού αλλά διαβάζοντας συνεχώς βιβλία και άρθρα πληροφορικής ο «αυτοδίδακτος», όπως τον χαρακτηρίζουν, νεαρός προγραμματιστής έχει δημιουργήσει ήδη ένα πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό (anti-hacking program) το οποίο απευθύνεται σε ιστοσελίδες WordPress. «Σχεδιάζουμε με κάποια παιδιά να δημιουργήσουμε και ένα πρόγραμμα antivirus για υπολογιστές, αλλά ακόμη είμαστε σε συζητήσεις» αναφέρει στο «Βήμα» ο Νίκος.
 
Οι ενασχολήσεις δεν σταματούν εδώ. Προχώρησε και στη δημιουργία της εφαρμογής MSP (Minecraft Server Platform) η οποία απευθύνεται στο ηλεκτρονικό παιχνίδι MineCraft, διαμορφώνοντας φιλικότερο περιβάλλον στους χρήστες. Οπως μάλιστα εξηγεί, «για να μπορεί κανείς να παίξει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι όπως το MineCraft θα πρέπει να φτιάξει τον δικό του server, κάτι το οποίο απαιτεί πολύ χρόνο από τον χρήστη. Οπότε με το πάτημα ενός κουμπιού οι χρήστες μπορούν να εισέλθουν στο παιχνίδι άμεσα».
 
Το περίπτερο και τα γυαλιά της Google 
 
Ο Νίκος έχει δημιουργήσει και τη δική του ιστοσελίδα techisgame.gr αποδεικνύοντας ότι για εκείνον η τεχνολογία είναι παιχνίδι και στην οποία παρουσιάζει τις εφαρμογές και τα προγράμματα που δημιουργεί. «Μετά την επίσκεψή μου στο περίπτερο της Google στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και τη συνομιλία που είχα με τους υπευθύνους σκέφτηκα να δημιουργήσω και εγώ τη δική μου ιστοσελίδα, μέσω της οποίας παρουσιάζω στους επισκέπτες τις εφαρμογές και τα προγράμματα που έχω κατασκευάσει» τονίζει στο «Βήμα» ο Νίκος.
 
Οπως αναφέρει, ο προγραμματισμός είναι εύκολος αν ασχοληθείς μαζί του. «Το πιο δύσκολο είναι να μάθεις τον προγραμματισμό και πώς θα τον εξελίξεις καλύτερα» προτρέποντας και τους συνομηλίκους του να ασχοληθούν, αν τους αρέσει βέβαια. «Για να ασχοληθείς με κάτι θα πρέπει να σου αρέσει πραγματικά και τίποτα δεν μπορεί να σε εμποδίσει» καταλήγει.
 
Η οικογένεια και οι φίλοι του Νίκου ήταν οι πρώτοι που διαπίστωσαν την έφεσή του. «Στην αρχή διάβαζα μόνος μου διάφορα εγχειρίδια πληροφορικής» λέει ο Νίκος σημειώνοντας ότι τώρα παρακολουθεί κάποια μαθήματα για τις γλώσσες του προγραμματισμού και τη ρομποτική. Συμμαθητές και καθηγητές βρίσκονται στο πλευρό του στηρίζοντάς τον. Τον παροτρύνουν μάλιστα να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και ολυμπιάδες πληροφορικής. «Οι φίλοι μου πλέον με ρωτάνε τις απορίες τους και ζητούν πληροφορίες για τον υπολογιστή τους» συμπληρώνει.
 
Το ενδιαφέρον του τον οδήγησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περίπτερο της Google στην 78η ΔΕΘ. «Συνάντησα και άλλους προγραμματιστές οι οποίοι μου έδωσαν χρήσιμες ιδέες και πληροφορίες» υπογραμμίζει.
 
Συνέχεια είχε η συμμετοχή του στο φεστιβάλ προγραμματιστών «DevFest» που διοργάνωσαν οι προγραμματιστές της Google στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο όχι μόνο παρευρέθη ο Νίκος αλλά μίλησε κιόλας για τις εφαρμογές που είχε δημιουργήσει τραβώντας την προσοχή των 500 ακροατών τόσο για το νεαρό της ηλικίας του όσο και για τις γνώσεις του. «Με είχαν ενημερώσει για το συνέδριο που θα γινόταν και ήθελα να τα παρακολουθήσω όχι μόνο για όσα θα ανέφεραν οι ομιλητές αλλά και για τα πρωτοποριακά γυαλιά της Google που θα παρουσιάζονταν εκεί» δηλώνει ο Νίκος στο «Βήμα» και συμπληρώνει: «Ηταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό που ασχολούνταν επί σειρά ετών με τους υπολογιστές».
 
«Tech is social» 
 
Η δράση του Νίκου δεν σταματά μόνο στη δημιουργία χρήσιμων εφαρμογών. Ηδη έχει σχεδιάσει μια νέα σελίδα κοινωνικής δικτύωσης η οποία αναμένεται να «ανέβει» στο Διαδίκτυο. Οπως μάλιστα αναφέρει, η νέα αυτή σελίδα θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με την αλλαγή του χρόνου. «Η σελίδα αυτή θα λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο όπως και το Facebook. Θα είναι ανοιχτό και δωρεάν για όλους όσοι επιθυμούν να εγγραφούν» εξηγεί ο Νίκος, συμπληρώνοντας ότι προσπαθεί να αναβαθμίσει κάπως τις δυνατότητες των ως σήμερα κοινωνικών δικτύων: «Το techsocial θα έχει τις επιλογές "μου αρέσει" και "δεν μου αρέσει", αλλά θα έχει και καλύτερη ποιότητα στη βιντεοκλήση με πιο καθαρή εικόνα». 
 
Σήμερα ο Νίκος έχει ως πρώτο σκοπό του τα μαθήματα της Α' Γυμνασίου και παίζει ποδόσφαιρο με τους φίλους τους αλλά δεν παραλείπει να ασχολείται με τον υπολογιστή του. Οπως αναφέρει, «τις ελεύθερες ώρες μου ασχολούμαι με τους υπολογιστές, τις υπόλοιπες με τα μαθήματά μου». 
 
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 26 Νοεμβρίου 2013
πηγή



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά δεν πιστεύω όλες αυτές τις "ειδήσεις" για αστέρι, τάχα μου, στους υπολογιστές.
12 χρονώ παιδί, πότε πρόλαβε να μάθει να διαβάζει ώστε να καταφέρνει να χακάρει Η/Υ;
δεν γίνονται αυτά τα πράγματα... και παρεπιπτόντως, η ιστοσελίδα που έχει δεν λειτουργεί.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.