22 Αυγούστου 2013

UAV νέο όπλο του αύριο με χρησιμότητα... ή SKYNET;

07.08.2013

Στην σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τάση για ολοένα και μεγαλύτερη και ευρύτερη δράση των UAV ( σ.σ. μη επανδρωμένα οχήματα) είναι εμφανής, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα. Αεροσκάφη, οχήματα εδάφους και τώρα σχεδιασμός οχημάτων για χρήση υποθαλάσσια έχει δείξει ήδη πως είναι ένα όπλο που δύσκολα θα φύγει από την εικόνα.

Στις ΗΠΑ ήδη τα UAV πέρα από τον ρόλο της παρακολούθησης, εδώ και αρκετό διάστημα χρησιμοποιούνται για να πλήξουν και στόχους, μεγέθους περιοχής ή απλά και ενός μεμονωμένου ατόμου. Στο Κογκρέσο μάλιστα έχει δημιουργηθεί ένα λόμπι υπέρ και ένα κατά , όπου σε πρόσφατο νομοσχέδιο είχε θιχτεί έντονα ο ρόλος τους, σε θέματα αστυνόμευσης ακόμα και θανάσιμων επιχειρήσεων εντός εθνικού εδάφους και κατά στόχων Αμερικάνικης φύσης. 

Στην Βρετανία πρόσφατα δημιουργήθηκε, UAV περιορισμένης μεν εμβέλειας αλλά πολύ μικρού μεγέθους (εντόμου!!!) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν μηχανισμός παρακολούθησης, είτε σαν μηχανισμός δολιοφθοράς ενεργοποιώντας εκρηκτικά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η χρήση ενός τέτοιου σκάφους/ρομπότ, δίνει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε μονάδες ειδικών δυνάμεων, αφού μειώνει την ίδια έκθεση τους σε κίνδυνο αλλά μεγιστοποιεί και τις πιθανότητες επιτυχίας, αφού είναι πάρα πολύ δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Aρκετές άλλες χώρες κάνουν χρήση των ίδιων UAV για διαφορετικούς σκοπούς, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα νέο μέσο πολέμου και παρακολούθησης που το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η ταχεία δράση του, ο περιορισμός σε κόστος ζημιάς αν κάτι πάει στραβά χωρίς κανένα κίνδυνο για ανθρώπινη ζωή του επιχειρούν και η μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιτυχίας λόγω της δυσκολίας εντοπισμού τους προς το παρόν ακόμα και από μοντέρνα συστήματα ραντάρ. Ειδικά όταν αρκετά από τα UAV φέρουν αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου.

Όλα αυτά λοιπόν ελέγχονται απομακρυσμένα από ανθρώπους όσον αφορά την πτήση/πορεία τους με μοντέρνα τεχνολογία. Αυτό κατά πολλούς τεχνολογικά ειδικούς φέρει και σφραγίδα αδυναμίας αφού θεωρούν πως η εμπλοκή ανθρωπίνου παράγοντα, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο μπορεί να φέρει λανθασμένα αποτελέσματα και ίσως να περιορίζει το UAV αφού το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να κάνει υπολογισμούς πτήσης και ελιγμών π.χ. με την ίδια ταχύτητα που μπορεί να το κάνει μια μηχανή πολλών CPU (σ.σ. κεντρική μονάδα επεξεργαστή).

Έτσι όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν πως μια ικανή μηχανή, επιφορτισμένη με την διαχείριση των συγκεκριμένων UAV μπορεί να φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα αφού με την συνδυαστική επίγνωση του συνόλου των μη επανδρωμένων οχημάτων αλλά και των ικανοτήτων τους θα δώσει το πλεονέκτημα στον διαχειριστή τους, να συντονίσει μια εικόνα μη επανδρωμένων οχημάτων, όπως ακριβώς έκαναν οι στρατηγοί του προηγούμενου αιώνα, μονάδων μάχης και παρακολούθησης. Μόνο που τώρα δεν θα έχει τόσο πρόβλημα επικοινωνίας και λάθος εντολών, αφού ο τομέας επικοινωνίας θα είναι διαφανής για αυτόν και θα γίνεται αυτόματα δια των UAV και των υπολογιστών-χειριστών τους.

Κάπου εδώ τώρα δεν μπορεί να μην σκεφτεί κανείς και λίγο με φόντο το Hollywood, με ταινίες όπως το Terminator όπου οι μηχανές από ένα σημείο και μετά ανέλαβαν την αυτοδιαχείριση τους λόγω του αυξημένου Α.Ι. με το Skynet (σ.σ. Artificial Intelligence)  βάση τεχνολογίας. Σίγουρα τραβηγμένο ως σενάριο.. όμως παραμένει μια απεικόνιση του τι έπεται σε πολύ λίγα χρόνια να δούμε στον τομέα τεχνολογίας και μοντέρνου πολέμου, στηριζόμενοι πάντα σε μια αυτοματοποίηση που κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν είναι 100% αυτό που θα βοηθούσε .. . ή θα ήταν κάτι που από μια βλάβη κυκλώματος θα οδηγούσε σε μεγάλης κλίμακας πρόβλημα.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Owner of IISCA - www.iisca.eu

http://iisca-blog.blogspot.gr/2013/08/uav-skynet.html


===================================

πηγές:

http://www.theuav.com/
http://www.gizmag.com/black-hornet-nano-uav/26118/ (nano drones for UK)
https://www.law.upenn.edu/blogs/regblog/2013/03/18-lorber-drones.html (Congress vs UAV drones bill)
http://www.mae.ncsu.edu/seminars/details/scaling-central-command-control-architecture-in/21888/ (scaling central command for UAV)
http://en.wikipedia.org/wiki/Unmanned_combat_air_vehicle
http://www.cso.nato.int/activity_pfp.asp?ACT=788 (NATO report for UAV future tactical usage)


από το Geopolitics & Daily News



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.