18 Ιουλίου 2013

Από ένα στρατιωτικό ατύχημα στα Μέγαρα και τον κίνδυνο για την υγεία Ελληνων στρατιωτικών αποκαλύφθηκε τοξικός κίνδυνος!!!

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Mε την αγωνία ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας τους από μόλυνση λόγω έκλυσης εξαιρετικά επικίνδυνα δηλητηριώδη αέρια και πιθανώς ραδιενεργά στοιχεία ζουν εδώ και περίπου 1,5 μήνα 4 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και, πιθανώς... αριθμός στρατιωτικών που υπηρετούν στο Αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων όπου βρίσκονται  μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων  και στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη.

Η έκλυση των αερίων, που προκάλεσε επώδυνα συμπτώματα στους κρατικούς λειτουργούς που ακόμα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ, έγινε από την καύση μερών ενός ''κατασκοπευτικού'' Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV), τύπου SAGEM, η πτώση του οποίου  δίπλα σε αποθήκες καυσίμων και η ανάφλεξή του, κρατήθηκε μυστική από το ΓΕΣ.

Το ατύχημα έγινε στις 31 Μαΐου : Σύμφωνα με περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων - που επιβεβαιώνουν και το ΓΕΣ - το UAV του Στρατού Ξηράς μετά την προσγείωση του δεν απελευθέρωσε το φέρον αλεξίπτωτό του και παρασύρθηκε από τους ισχυρούς πνέοντες ανέμους (30-40 κόμβοι) στο ΒΑ άκρο του αεροδρομίου πλησίον των εγκαταστάσεων καυσίμων του χώρου στάθμευσης (φιλοξενίας ) της Μονάδας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας (ΜΕΓΑΠ), όπου και ανεφλέγησαν τμήματά του.

Αμέσως  και στα πλαίσια των καθηκόντων τους 4 πολιτικοί υπάλληλοι της ΥΠΑ προσέτρεξαν στο σημείο του ατυχήματος και το υπηρεσιακό όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατέσβεσε έγκαιρα τις εστίες, πριν εκραγούν τα καύσιμα  και η φωτιά επεκταθεί στα σταθμευμένα αεροσκάφη και στις αποθήκες...

Στην συνέχεια έφθασε κλιμάκιο στρατιωτικών  του αεροδρομίου και της ΑΣΔΕΝ φορώντας ειδικές μάσκες και φρόντισε για την απομάκρυνση του από τον χώρο.

Εδώ αρχίζουν όμως τα δύσκολα: 

Τα ανησυχητικά συμπτώματα 

Με δραματικούς τόνους οι προτρέξαντες υπάλληλοι περιγράφουν τα συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης που άρχισαν να έχουν πονοκέφαλους, πόνους στο στομάχι, γενική κακουχία, κάψιμο στο αναπνευστικό, τσούξιμο στην γλώσσα,επίμονο βήχα δυσχέρεια στην αναπνοή κλπ. Όλα αυτά από τα διάφορα παράγωγα του Γερανίου και την καύση  ανθρακονημάτων που έχει η δομή του αεροσκάφους. Όπως λένε με καθυστέρηση πληροφορήθηκαν από διάφορες πηγές οτι η θερμική κάμερα FLIR που μετέφερε το αεροσκάφος περιείχε περίπου ένα κιλό από παράγωγα του Γερμανίου GeO2 δΙoξίδιο, Υδρίδιο GeH4 και GeCI4 Τετραχλωρίδιο τα οποία είναι πολυσυστημικά δηλητήρια που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα και την νεφρική και ηπατική λειτουργία, ενώ η ένωση του Γερμανίου με το νερό δημιουργεί Γερμανικό Οξύ το οποίο προκαλεί καρδιακά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οξειδίων στον αέρα με βάση τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) είναι πολύ χαμηλό, της τάξης του 0,6mgr/κυβικό αέρα.

Η ταραχή και η αγωνία των υπαλλήλων - Πυροσβέστης Νικόλαος Τσουμπής, Μετεωρολόγος Ευγενία Κολώνη, Αερολιμενάρχης υπηρεσίας Κώστας Δημητρόπουλος και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ευθύμιος Παναγιωτόπουλος- έγινε ακόμη μεγαλύτερη  όταν επικοινώνησαν με τον ειδικό επιστήμονα του Δημοκρίτου και της Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας κ Πολύκαρπο Φαλάρα. Ο βιοχημικός τους είπε όλα προέρχονται από την επίδραση -προσβολή των ένωση των παραγώγων του Γερανίου.Στο Λαϊκό Νοσοκομείο που προσέτρεξαν καθηγητής τους είπε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης στην Ελλάδα αφού δεν υπάρχουν τα αναγκαία αντιδραστήρια του Γερανίου- ούτε είναι κανείς εκπαιδευμένος σε αυτό. 

Και ραδιενεργό Θόριο; 

Από την έρευνα των παθόντων- για τους οποίους τίποτε ουσιαστικό δεν είχε κάνει τότε ακόμα το ΓΕΣ,πέραν του ενδιαφέροντος ενός ταξιάρχου - διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανότητα/βάσιμη υποψία μόλυνσης και από το ραδιενεργό  υλικό Θόριο (Τh-232) το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή οπτικών συστημάτων  μαζί με το Γεράνιο. Το Θόριο - είναι ραδιενεργό και πηγή ακτινοβολίας. Όλα αυτά καθίστανται, αναφέρεται, πολύ επικίνδυνα υπό προϋποθέσεις όπως π.χ. η καύση και οι μεγάλες θερμοκρασίες.

Ο γιατρός Εργασίας - πνευμονολόγος-   στο αεροδρόμιο Μεγάρων κ. Ελ. Παπαλευθερης τους έδωσε παραπεμπτικό για διενέργεια εξετάσεων ανίχνευσης Θορίου και παραγώγων Γερανίου και τους συνέστησε τακτικούς ελέγχους και παρακολούθηση της υγείας του συστηματικά. 

Εξετάσεις στο  εξωτερικό; Στο ''περίμενε'' 

Οι εξετάσεις όμως αυτές δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα και μέχρι πριν λίγες ημέρες  μόνο γενικές υποσχέσεις είχαν για βοήθεια από το ΓΕΣ που προκάλεσε το ατύχημα.

Τέτοιες εξετάσεις για το  Γερανιο μπορούν να γίνουν στην Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ για το Θόριο 232 αυτή μπορεί να γίνει στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας με κόστος 615 ευρω το άτομο που κανείς από τους αρμοδίους - ΥΠΑ ή ΓΕΣ - δεν προσφέρεται να τα πληρώσει. Από το ΓΕΣ έχουν γενικές υποσχέσεις από  ταξίαρχο που διερευνά το ατύχημα, αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο ακόμα. Από αρμόδια πηγή του ΓΕΣ ειπώθηκε ότι θα συνδράμουν για τις εξετάσεις, αλλά στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα... 

Υπάρχει Πρωτόκολλο Ενεργειών; 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, ΠΈΡΑΝ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΏΠΩΝ/ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Τ'ΥΧΗ ΤΟΥΣ. Από την όλη ιστορία προέκυψε ότι το ΓΕΣ δεν έχει ακόμα διαμορφώσει ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ενεργειών και ελέγχων σε περίπτωση ατυχήματος.

Τι μέτρα θα λαμβάνονται, ποιοι θα πλησιάζουν σε ατύχημα  με τις μέτρα προστασίας, τι ελέγχους θα κάνουν κλπ.
Το πρόβλημα μεγαλώνει όπως είναι αυτονόητο από το ότι λόγω της φύσης τους τέτοια αεροχήματα μπορεί να πέσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να προκληθεί ατύχημα ακόμα και σε ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ περιοχή.

Τα παραδείγματα είναι αρκετά, πχ πρόσφατο είναι το περιστατικό ''πτώσης'' ίδιου τύπου UAV στην Αγία Ευθυμία Φωκίδας, στο πλαίσιο των ερευνών για τους Αλβανούς δραπέτες ή άλλο στην Θράκη τον πρώτο καιρό της παραλαβής τους.

Το ατύχημα στα Μέγαρα ήταν το τρίτο-  ίσως δε να υπάρχουν και άλλα κρυφά. Επίσης είναι άγνωστο αν και τι έχει κάνει το ΓΕΣ για το δικό του προσωπικό που ναι μεν πήγε με μάσκες, αλλά κανείς δεν ξέρει αν το μέτρο αυτό αρκεί. Επίσης αν και πόσο έχουν επηρεαστεί άλλοι εργαζόμενοι - ένστολοι ή όχι - που ήταν στην ευρύτερη περιοχή...

Ακόμα και για κατοίκους μπορεί να έχουν υπάρξει κίνδυνοι, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να κάνει μια ενημέρωση.... 

πηγή
το είδαμε στο KranosgrShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.