4 Ιουλίου 2013

Τέλος ο Μόρσυ στην Αίγυπτο. Ο Στρατός ανέλαβε την εξουσία.

Αντίπαλοι και υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούστηκαν αργά χθες (Τετάρτη) βράδυ στην Αλεξάνδρεια και άλλες πόλεις, μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκαν πυρά όπλων και οι αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών πέταξαν η μια στην άλλη πέτρες και τούβλα.

«Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. . . Καλέσαμε ενισχύσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Σερίφ Αμπντελχαμίντ, ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην Αλεξάνδρεια.

Τα αραβικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς στη Μάρσα Ματρούχ.

Τις πρώτες ώρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην Αίγυπτο, παραμένει ακόμη άγνωστο το που βρίσκεται ο ανατραπείς Πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Μόρσι έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή υπό κατ’ οίκον περιορισμό, πιθανότατα σε κάποιο στρατιωτικό συγκρότημα πληροφοριών, και κανείς δεν έχει την παραμικρή επικοινωνία μαζί του.

Αρχικά είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο Μόρσι κρατείται εντός του Προεδρικού Μεγάρου, κάτι ωστόσο που διαψεύστηκε στη συνέχεια.

Το θρίλερ με την τύχη του Μόρσι προκαλεί πρόσθετο εκνευρισμό και στη Δύση, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική στην προσέγγισή της για όσα συμβαίνουν από χθες στην Αίγυπτο.

Αξιωματούχοι του στρατού επιβεβαίωσαν ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι “κρατείται προληπτικά”, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχουν σκέψεις να ασκηθεί δίωξη εναντίον του.

πηγή

Το χρονικό της εξέγερσης και του πραξικοπήματος.

Η πρόταση του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, έπεσε στο κενό και το πραξικόπημα στην Αίγυπτο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο στρατός έχει πάρει τον έλεγχο και όπως μεταδίδουν τα αιγυπτιακά πρακτορεία ειδήσεων, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, μέχρι η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Η εποχή Μόρσι, πάντως, έχει τελειώσει οριστικά…

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός ανακοίνωσε άλλωστε το τέλος του Μόρσι και προανήγγειλε τη δημιουργία νέας μεταβατικής κυβέρνησης.

Νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου θα ορκιστεί την Πέμπτη ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, Άντλι Μανσούρ.

Ο ανατραπείς ισλαμιστής Αιγύπτιος ηγέτης Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε –σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο–, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».
«Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», δήλωσε ο Μόρσι καλώντας παράλληλα το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά του».

Αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη. 

Το ιστορικό των εξελίξεων 

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αιγύπτου “Al Ahram” υποστηρίζει με σημερινό ρεπορτάζ της, ότι εντός της ημέρας ο Πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι είτε θα υποβάλει την παραίτησή του, είτε θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση, δηλαδή θα καθαιρεθεί, από τη στιγμή που η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν κάνει πίσω, και επιμένει στο τελεσίγραφό της, που εκπνέει τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Al Ahram”, το νέο Σύνταγμα το οποίο έχει έτοιμο ο στρατός, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, και θα προβλέπει ρητά ότι εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος η Αίγυπτος θα οδηγηθεί σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να πάρουν οι πολίτες την κατάσταση στα χέρια τους, και να εκλέξουν τόσο τον νέο Πρόεδρο της χώρας, όσο και το νέο Κοινοβούλιο, από το οποίο θα προκύψει η καινούρια κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η ένταση στην Αίγυπτο κορυφώνεται, μετά το χθεσινό δραματικό διάγγελμα του Μοχάμεντ Μόρσι από την κρατική τηλεόραση, με το οποίο έδειξε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, και την απάντηση του στρατού μέσω… Facebook, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να επιμένουν από την πλευρά τους στο τελεσίγραφο που έχουν θέσει.

Ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων από την πλευρά του, επεσήμανε με νόημα ότι η Αδελφότητα δεν θα παρακολουθήσει με απάθεια την επανάσταση του στρατού, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο.

Το μεσημέρι, ξεκίνησε έκτακτη συνεδρίαση των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, για να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν, και ενώ το κόμμα του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε τον στρατό να επέμβει, προκειμένου να υπερασπιστεί τις ζωές των πολιτών της χώρας.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης μάλιστα, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και Υπουργός Άμυνας στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι είχε κρίσιμη συνάντηση με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, και στη συνέχεια με εκπροσώπους των Αδελφών Μουσουλμάνων και των Σαλαφιστών. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ωστόσο ανακοίνωσε ότι απέρριψε την πρόσκληση να προσέλθει σε διάλογο με τον αρχηγό του στρατού και Υπουργό Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Μοχάμεντ Μόρσι από την πλευρά του, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Ο Πρόεδρος Μόρσι προτιμά να πεθάνει υπερασπιζόμενος τη Δημοκρατία, παρά να τον κατηγορήσει η Δημοκρατία ότι δεν έκανε τίποτα.

Την ίδια ώρα, άρματα του στρατού έκαναν την εμφάνισή τους γύρω από τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης της Αιγύπτου, το κτίριο κατελήφθη, και οι στρατιωτικοί ζήτησαν από το μη απαραίτητο προσωπικό να αποχωρήσει.

Αξιωματικοί του στρατού είναι παρόντες στο στούντιο των ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης της Αιγύπτου, και ελέγχουν τι μεταδίδεται.

Λίγα λεπτά πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του στρατού στον Μοχάμεντ Μόρσι, την παραίτησή του υπέβαλε και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σαφαϊάτ Αμπντέλ Νταϊέμ.

“Ο οδικός χάρτης για την υπέρβαση της κρίσης θα πρέπει να στηρίζεται σε νομιμοποίηση.
Το σενάριο που προωθούν ορισμένοι το απορρίπτει η πλειοψηφία των πολιτών της Αιγύπτου”, ανέφερε η Προεδρία της Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή της, μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου που είχε δώσει ο στρατός στον Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση πρότεινε τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, στο πρόσωπο του οποίου θα συμφωνήσουν όλα τα κόμματα.

“Η Αίγυπτος δεν μπορεί να πάει πίσω. Είναι λάθος να πάρει ο στρατός το μέρος της μιας πλευράς”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Λίγο αργότερα, πάντως, φάνηκε πως κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό και συνεργάτες του Προέδρου ανακοίνωσαν πως το πραξικόπημα βρίσκεται και επίσημα πια σε εξέλιξη και ο στρατός αναπτύσσει τις δυνάμεις του… 

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου εξέδωσαν διαταγή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στρατιωτική παρέλαση, με τεθωρακισμένα οχήματα, πραγματοποιεί ο αιγυπτιακός στρατός σε απόσταση αναπνοής από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, μεταδίδουν τα αραβικά ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση της Αιγύπτου υποστηρίζει ότι ο Μόρσι ετοιμαζόταν για το δικό του πραξικόπημα.

Η κατάσταση, πάντως, είναι κρίσιμη, καθώς την ώρα που χιλιάδες αντίπαλοι του Μόρσι πανηγυρίζουν στην πλατεία Ταχρίρ, πληροφορίες αναφέρουν πως στο σημείο κατευθύνονται και υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδερφότητας.

Τον… χάρτη για το πολιτικό μέλλον της Αιγύπτου αναμένεται να ανακοινώσουν ο Σεΐχης του ισλαμικού τεμένους και πανεπιστημίου Αλ Αζάρ, ο ηγέτης των χριστιανών κοπτών και ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ηγετικό στέλεχος της κοσμικής αντιπολίτευσης, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

πηγή 

ΣΧΟΛΙΟ
Ο Αιγυπτιακός στρατός έδειξε δείγματα πατριωτικής ευαισθησίας...
Φυσικά απομένει να δούμε τι θα συμβεί απο εδώ και πέρα για να κρίνουμε αν όλο αυτό ήταν υπέρ του αιγυπτιακού λαού...
Πάντως ο ισλαμιστής Μόρσυ και οι αδελφοί Μουσουλμάνοι αποχώρησαν οριστικά...

Να δούμε πότε κι αν θα αποφασίσει να μας σώσει ο ελληνικός στρατός από το χάος και την προδοσία...
Φυσικά για να γίνει αυτό πρέπει να ξεσηκωθούμε σαν τους Αιγυπτίους...
Και να φανταστείτε ότι τα δεινά που τους επεφύλασσε ο Μορσύ ήταν μηδαμινά μπροστά σε αυτά που παθαίνουμε εμείς σήμερα.... (εκεί δεν έμειναν εκατομμύρια άνεργοι, δεν αυτοκτονούν και δεν έχασαν την εθνική τους κυριαρχία!!!!)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.