30 Ιουνίου 2013

«Αγαπητέ μου Άκη, πάρε αυτό το γράμμα του Αθνάρ».

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Συνεχίζοντας την αφήγηση του Σπύρου Καρατζαφέρη, που μού είχε κάνει για μια συνέντευξη σε μηνιαίο περιοδικό η οποία δεν δημοσιεύτηκε ΠΟΤΕ, ξαναφέρνω στο μυαλό μου την εικόνα στο γραφείο του Σπύρου, στο σπίτι του, στο Ψυχικά, «ξαναβλέπω» μια μεγάλη στίβα από «χαρτιά» μπροστά του και η μορφή του ξαναζωντανεύει στα μάτια μου.

Φαίνεται κουρασμένος αλλά το μάτι του «γυαλίζει».
«Πάρτο αυτό» μου λέει. 

Είναι μια κάρτα του πρωθυπουργικού γραφείου, που γράφει επάνω αριστερά «Ο Πρωθυπουργός» και από κάτω, χειρόγραφα:

«Αγαπητέ μου Άκη, το συνημμένο μού δόθηκε από τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Αθνάρ. Με φιλικούς χαιρετισμούς. Κώστας Σημίτης»
  • Το «συνημμένο», με συναγόμενη ημερομηνία τα μέσα του 2000, φέρει τον τίτλο «Υπόμνημα της προσφοράς της εταιρείας CASA.» Τι είναι αυτό;
«Αυτό είναι το Μεγάλο παζάρι των εξοπλιστικών. Δίνει και τιμές ο Αθνάρ. Και εκπτώσεις. Και μπόνους. Και δώρα. Για  πολεμικά, μεταγωγικά αεροσκάφη της Ισπανικής Εταιρείας CASA, δεδομένου ότι –όπως γράφει- η ελληνική κυβέρνηση είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για 15 στρατιωτικά μεταφορικά αεροπλάνα. Η επιστολή-προσφορά, βελτίωνε όπως  είχε ζητηθεί από την Ελλάδα (προχωρημένες δηλαδή οι διαπραγματεύσεις) το κόστος από 291 εκατομμύρια ευρώ σε 278 (352 εκατομμύρια δολάρια συνολικά) με καλύτερες ημερομηνίες παράδοσης, δωρεάν υποστήριξη logistics και δωρεάν ενοικίαση ενός αεροπλάνου μέχρι να παραδοθεί το πρώτο. Προσφορά με … εκπτώσεις και με … μπόνους. Λοιπόν… τα λεφτά των μιζών είναι τρομακτικά. Την Ελλάδα τη φέρανε εδώ που τη φέρανε οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Γιάννας και οι εξοπλισμοί. Και τα υπόλοιπα βέβαια αλλά αυτά είναι τα δυο μεγάλα.»

Τώρα δικάζεται ο Άκης. Μόνος του. Μα μόνος του αποκλείεται να τάχει «φάει» όλα αυτά.
  • Εσύ πόσα τα βγάζεις αυτά τα δυο; 50 και 50;
«Μπα…περισσότερα. Γύρω στα 150 δις και τα δυο μαζί. Παίζεται λοιπόν το παιχνίδι βρώμικα. Πιάνουν τον Άκη, τον περνάνε προανακριτικές, ιστορίες, τρεχάματα, τον αθωώνουν, βγαίνει ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και λέει «Αθώος ο Άκης» και τώρα δικάζεται ο  Άκης. Μόνος του. Μα μόνος του αποκλείεται να τάχει «φάει» όλα αυτά. Υπάρχουν κι άλλοι»
  • Λογική μου φαίνεται η επόμενή μου ερώτηση: «Κανένα όνομα;» Αλλά η απάντηση αναλυτική και αποστομωτική:
«Μα δεν καλούν στην προανακριτική της Βουλής, ούτε στην ανάκριση, ούτε στο Δικαστήριο τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Γιατί; Γιατί , λέει, είναι … άσχετα. Με τα έγγραφα αυτά που έχω, φαίνεται καθαρά ότι ο πρωθυπουργός  της χώρας και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ γνώριζαν συμβάσεις, μέχρι και τιμές προσφορών συστημάτων, ο πρωθυπουργός αλληλογραφούσε, είχε … αγάπες και λουλούδια με τον Άκη και ρωτώ: Της απολύτου εμπιστοσύνης συνεργάτης σου ο Άκης, εσύ είσαι ο πρωθυπουργός, διάλεξε. Ή είσαι βλαξ και δεν πήρες χαμπάρι τον κλέφτη και τον εμπιστευόσουνα ή κάτι άλλο τρέχει εδώ»
  • Που το πας ;
«Μα πρέπει να πάει στο δικαστήριο ο Σημίτης. Ως μάρτυρας. Και αυτός και όλοι οι υπόλοιποι. Όχι κατηγορούμενοι. Μάρτυρες. Να φωτίσουν όλες τις πλευρές  αφού όλα δείχνουν ότι γνώριζαν τα πάντα. Δεν θέλουν να εξεταστούν  τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Κι εγώ, γι αυτό δίνω έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ήταν όλοι ενήμεροι.»
  • Και τι θέλεις;
«Θέλω να πάνε όλοι να εξεταστούν και να βοηθήσουν να βγει η αλήθεια. Αλλά και δυο ακόμη κλέφτες να βρούμε, δεν είναι καλό; Και λάβε υπ΄όψη σου κάτι άλλο: Πως γίνεται και οι συμβάσεις του Άκη που πήρε τις μίζες να εκτελέστηκαν ΜΕΤΑ τον Άκη στο Υπουργείο Άμυνας;»
  • Σκέφτομαι και λέω: «Αυτό δείχνει και πιθανότητα να είναι εξιλαστήριο θύμα ο Άκης;»
 Ο κύριος Σπύρος Σημίτης, αδελφός του πρωθυπουργού
«Όχι. Ο Άκης έχει βάλει  το χέρι του βαθιά μέσα στο βάζο με το μέλι. Αλλά δεν τόχει βάλει μόνον αυτός. Και μια… παρένθεση:  Την εποχή εκείνη, επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Γερμανίας – στην οποία υπάγονται τα πάντα….. διαφθορά, διαπλοκή, μαύρο χρήμα, μυστικές υπηρεσίες- ποιος είναι; Ο κύριος Σπύρος Σημίτης. Ο αδελφός του πρωθυπουργού.»
  • Και ο Άκης δεν μιλάει, σκέφτομαι φωναχτά.
«Μίλησα με τον Άκη. Αλλά δεν μου τα δίνει γραπτώς. Πως ν ανοίξω το στόμα μου; Δεν μιλάει ίσως αλλά  εμένα μου μίλησε. Και τσακωνόμαστε τώρα να μου τα δώσει όλα γραπτώς. Αλλά δεν μου τα δίνει. Κι αφού δεν μου τα δίνει γραπτώς, εγώ δεν μπορώ ν ανοίξω το στόμα  μου».
  • Τι θάπρεπε να κάνει; Είναι θέμα χρόνου μέχρι…
«Μα γιατί δεν βγαίνει ο ίδιος ο Άκης να μας τα πει; Να μας πει λ.χ. ότι πριν τον βάλουνε φυλακή, κάποιοι μου ζήτησαν λεφτά για να μην πάω «μέσα». Και λέω τώρα εγώ: Εάν πράγματι πολιτικοί άνδρες, πριν πάει φυλακή ο Τσοχατζόπουλος του είπανε «εμείς θέλουμε τόσα για να μην πας»; Κι αυτός δεν τάδωσε και μπήκε φυλακή; Δεν τάδωσε κατά τα λεγόμενά του. Μου τάπε όλα. Και  που έγινε η συνάντηση και με ποιον έγινε η συνάντηση και για ποιον ήταν τα λεφτά. Αφού όμως δεν μου το δίνει γραμμένο, εγώ δεν μπορώ να αποκαλύψω στοιχεία και λεπτομέρειες. Τρελός είμαι;»
  • Η ερώτηση μού έρχεται αυτόματα, το ίδιο αυτόματα που μου έρχεται κάθε μέρα, δυο-τρία χρόνια τώρα: « Έχουν γραφτεί τόσα πράγματα, εσύ ο ίδιος έχεις γράψει και έχεις πει τόσα πολλά και δεν γίνεται τίποτα. Τα «θάβουνε». Που θα πάει αυτό;»
Ολοκληρώνει τη σκέψη του: «Κόρακας κοράκου μάτι βγάζει; Ξέρεις που έχουμε καταντήσει; Όσοι δημοσιογράφοι, 5-10-15 κάνουμε αποκαλύψεις, αποτελούμε το άλλοθι τους. Ότι … ελευθερία έχουμε, ό,τι θέλει βγαίνει και λέει ο καθένας.»
Τον ρωτώ την πιο αφελή  ερώτηση που μπορεί να κάνει κανείς σ΄ ένα δημοσιογράφο-ρεπόρτερ: « Και που τα βρίσκεις όλα αυτά;»
Χαμογελάει.

«Το πρωί που σηκώνομαι, πίνω ελληνικό καφέ. Και μετά, τον κοιτάω τον καφέ, τον διαβάζω και τα βρίσκω».



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.