19 Ιουνίου 2013

Οταν η αμνησία γίνει ξανά μνήμη....

Του Κίμωνα Γεωργακάκη* 

Οι ταραχές στην Τουρκία συνεχίζονται με τα πνεύματα να οξύνονται μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο. Ο ΟΗΕ καλεί να επιδειχθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος για την επίλυση των διαφορών.

Η διεθνής κοινότητα δηλώνει ανήσυχη για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ εξέφρασε την «λύπη» της για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που έχουν σημειωθεί. 

Ολόκληρη η Δύση πιέζει για τον «εκδημοκρατισμό» της Τουρκίας, καθότι η παγκόσμια διαπλοκή αυτό αποφάσισε για την γείτονα. Ο Ερντογάν όμως γνωρίζει: Η δημοκρατία στην Τουρκία θα φέρει τον διαμελισμό. Όλα αυτά τα χρόνια το πανσπερμικό τουρκικό κράτος, που αποτελείται κυρίως από Ελληνογενείς, Κούρδους και Αρμένιους, άσχετα αν μερικοί γνωρίζουν την καταγωγή τους ή όχι, διέσωζε την συνοχή του πληθυσμού με αυταρχικό τρόπο. 

Η περιορισμένη ελευθερία και η επιβολή μιας υποτιθέμενης τουρκικής ταυτότητας στους πολίτες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής της γειτονικής μας χώρας. Η τωρινή κυβέρνηση της Άγκυρας, βλέποντας τις προθέσεις των Δυτικών, να ξυπνήσουν τα εθνικά πάθη των μειονοτήτων, θέλησε να διατηρήσει την δύναμη της Τουρκίας, αποδεχόμενη μεν τις διαφορετικές εθνότητες εντός επικράτειας, αλλά κρατώντας τις ενωμένες επαναφέροντας μια ξεχασμένη ταυτότητα· την οθωμανική.

Αυτό θα σήμαινε ότι με «εργαλείο» το Ισλάμ θα καθυπότασσε εκ νέου τους πολίτες. Να όμως που εκτός από την εθνική πανσπερμία εντός της γείτονας, υπάρχει και θρησκευτική ποικιλομορφία. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει το σουνιτικό Ισλάμ, οι Αλεβίτες και μουσουλμάνοι άλλων ρευμάτων στην Τουρκία αντιδρούν.

Σ’ αυτούς μπορούν να προστεθούν τα εκατομμύρια κρυπτοχριστιανών, οι αριστεροί αλλά και οι κεμαλιστές που επιθυμούν κοσμικό κράτος χωρίς μαντήλες, απαγόρευση αλκοόλ κτλ. 

Όπως αντιλαμβάνεστε η παρούσα αντιπαράθεση στην Τουρκία θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στο status quo της χώρας. Τόσα χρόνια πολιτικοί, διανοούμενοι και «ιστορικοί» εντός και εκτός συνόρων προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι οι Ελλαδίτες δεν είμαστε Έλληνες παρά «μπάσταρδοι» των γύρω από εμάς «εθνών». Υπήρξε έντονη προσπάθεια να αποδεχθούμε μια «κοινή» ιστορία με ένα κράτος, το οποίο τα μόνα που έχει αφήσει στην μνήμη των λαών που ενίοτε καταδυνάστευσε, είναι σφαγές, καταπίεση και δεσποτισμός. 

Η συγκεκριμένη συγκυρία στην Τουρκία θα αποδείξει σύντομα πως οι θέσεις κάποιων, που με θάρρος δημοσιοποιούσαν και ας χαρακτηρίζονταν «ρομαντικοί», «αιθεροβάμονες» ακόμα και «εθνικιστές»  με τελευταίο τον Φράγκο Φραγκούλη στο βιβλίο του «Ποια Τουρκία, ποιοι Τούρκοι», ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα: Οι Έλληνες είμαστε ακόμα ζωντανοί και εντός Τουρκίας. Με τον καιρό θα καταλάβουμε γιατί έχουμε τόσα κοινά με τον λαό απέναντί μας. Σ’ αυτά τα ματωμένα χώματα που ζουν ακόμα Ίωνες (Yunan), Πόντιοι, Καππαδόκες κ.α.

Πλησιάζει η ώρα της διάψευσης των μύθων που μας εμφύτευσαν στο μυαλό πεφωτισμένοι «ευρωπαϊστές» και «αντικειμενικοί» ιστοριογράφοι. Πλησιάζει η ώρα της εξουδετέρωσης της λήθης με φυσικό επακόλουθο την αποκάλυψης της αλήθειας, την οποία κάποιοι πάσχισαν και πασχίζουν να την βγάλουμε από το μυαλό και την ψυχή μας. Το φως όμως πάντα ξεγλιστρά μέσα από χαραμάδες, «σπάζοντας» το βαθύ σκοτάδι.

* Ο Κίμων Γεωργακάκης έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στην Γερμανία Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Νεότερη Ιστορία, κατέχοντας τον τίτλο Magister Artium. 

ΠΥΓΜΗ.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.