27 Ιουνίου 2013

Θα επέμβει η Ρωσία;

Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης

Η κατάσταση δεν λέει να κοπάσει στην ευρύτερη περιοχή μας. Στην Τουρκία συνεχίζεται η διαμάχη με το θερμόμετρο να ανεβαίνει και εντός τουρκικής Βουλής με τον έμπειρο Ερντογάν να διαβλέπει την επέκταση της συριακής κρίσης στην Τουρκία και να κατηγορεί την αντιπολίτευση για σιγοντάρισμα ξένων συμφερόντων. Άλλωστε η «Αραβική Άνοιξη» ξεκίνησε με διαδηλώσεις και κατέληξε σε σύγκρουση, με τις Μεγάλεις Δυνάμεις έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα για την Συρία εξετάζεται, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, το σενάριο του διαμελισμού, κάτι που δεν αποκλείεται να ισχύσει και για την πανσπερμική Τουρκία.

Η πρόθεση Η.Π.Α. και συμμάχων να εφαρμόσουν ταχέως τις πολιτικές της παγκοσμιοποίησης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα, με τους Ρώσους να παίρνουν την απόφαση να αποσύρουν το στρατιωτικό προσωπικό τους από την βάση της Ταρτούς. Την ίδια ώρα η Μόσχα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Λευκωσία για χρήση της αεροπορικής βάσης της Πάφου, καθώς ήδη έχει συμφωνήσει για ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στο λιμάνι της Λεμεσού. Μπορεί η Κύπρος να λειτουργήσει σαν δεύτερη Συρία για την Ρωσία;

Το μόνο σίγουρο είναι πως το συριακό κράτος αποτελεί με τον Άσαντ προπύργιο για την ρωσική γεωπολιτική, το οποίο εφόσον χαθεί, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για το Κρεμλίνο, καθόσον η Δύση θα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον Καύκασο με τους μπαρουτοκαπνισμένους σουνιτικούς πληθυσμούς να περιμένουν, προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στα νοτιοδυτικά σύνορα της «Αρκούδας». 

Η Δύση επιδιώκει μια πλήρως ελεγχόμενη Μεσόγειο προς εκπλήρωση της δημιουργίας Ευρώ-Μεσογειακής Ένωσης, η οποία επιδιώκεται να αποτελέσει το σημαντικότερο ίσως γεωστρατηγικό κομμάτι του δυτικότροπου παγκόσμιου κράτους, για το οποίο πολλάκις σας έχουμε γράψει. Οι Ρώσοι νιώθουν πλέον αρκετά «στριμωγμένοι» και μένει να δούμε εάν και πως θα αντιδράσουν. Εκτός και αν το Κρεμλίνο υποχωρεί για λόγους τακτικής από την Ταρτούς και συμφωνήσει σε κάποιου είδους συμβιβαστική λύση (π.χ. τον χωρισμό της Συρίας σε σφαίρες επιρροής, στην ουσία διαμελισμό), έτσι ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για τον Πούτιν. Στο μόνο που συμφωνούν Η.Π.Α. και Ρωσία είναι στην αποδυνάμωση της Τουρκίας του Ερντογάν, η οποία θέλησε, εκμεταλλευόμενη κάποιες συγκυρίες, να σηκώσει μπαϊράκι νέο-οθωμανισμού στην ευρύτερη περιοχή της.

Με την αύξηση της κρίσης στην Μέση Ανατολή οι Ρώσοι βλέπουν σαν τελευταίο αποκούμπι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τον ομόδοξο Ελληνισμό και γι’ αυτό ίσως κοιτούν προς Κύπρο αλλά επίσης δηλώνουν πως, παρά την προσωρινή αποτυχία με την υπόθεση της ΔΕΠΑ, δεν εγκαταλείπουν την Ελλάδα, στην οποία έχουν «συνωστιστεί» ήδη πολλά συμφέροντα. Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι Αμερικανοί και προσπαθούν να επιβάλλουν στην χώρα μας κυβέρνηση προσανατολισμένη πλήρως στην πολιτική τους και δεν διστάζουν να «δείχνουν» με διάφορους τρόπους τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντας ενδεχόμενα τον Αντώνη Σαμαρά να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον. 

Την ίδια ώρα σε Αθήνα και Λευκωσία προχωρούν με την ενεργειακή πολιτική και σε πολιτικό-επιστημονικούς κύκλους προωθείται το θέμα ανακήρυξης της ΑΟΖ, ζητήματα που βρίσκουν κάθετα αντίθετη την Άγκυρα, μιας και γεωστρατηγική αναβάθμιση Ελλάδας και Κύπρου θα σημάνει την οριστική καταβαράθρωση της Τουρκίας. 

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα εάν θα είναι η Συρία αυτή που θα αναγκάσει τους Ρώσους να επέμβουν ή η περιοχή μας, μιας και δεν αποκλείεται διόλου το σενάριο τουρκικής αντίδρασης κόντρα σε ελληνικούς σχεδιασμούς, πόσο μάλλον όταν στην γείτονα το κλίμα είναι ούτως ή άλλως τεταμένο. 

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων 

ΠΥΓΜΗ.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.