28 Ιουνίου 2013

Κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ μέσα στα μέτρα διάσωσης των προβληματικών τραπεζών... αποφάσισε η Ε.Ε. Κινδυνεύουν οι μικροκαταθέτες;

«Κούρεμα» καταθέσεων για ποσά άνω των 100.000 ευρώ προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής και αφορά στις διασώσεις προβληματικών τραπεζών. Φαίνεται πώς οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες, αλλά εκτιμάται πώς αυτό είναι κάτι το… σχετικό.

Το σχέδιο οδηγίας στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα τεθεί σε διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη «διάσωση εκ των έσω» (bail in) των τραπεζών υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διασφαλίζουν πως σε περίπτωση κατάρρευσης μίας τράπεζας οι πρώτες ζημιές θα επιβαρύνουν τους πιστωτές και τους καταθέτες και όχι τους φορολογούμενους.

Οι αποταμιεύσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, ωστόσο τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες καταθέσεις θα ενταχθούν στην κατηγορία αυτών που θα υφίστανται ζημίες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Tη συμφωνία, που επήλθε μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Αυτή προβλέπει την πώληση θυγατρικών ή κλάδων, τη δημιουργία ενδιάμεσων φορέων (διαχωρισμούς σε καλή και κακή τράπεζες) και τη «διάσωση εκ των έσω», δηλαδή την επιβολή των ζημιών σε μετόχους και ανασφάλιστους πιστωτές.

Από το bail in θα εξαιρούνται, οι καλυμμένες καταθέσεις και οι ασφαλισμένες απαιτήσεις, όπως καλυμμένα ομόλογα, οι υποχρεώσεις προς εργαζόμενους εκκαθαριζομένων εταιρειών (μισθοί και συντάξεις), οι εμπορικές απαιτήσεις οι οποίες είναι κρίσιμες για την ημερήσια λειτουργία της επιχείρησης, οι απαιτήσεις από συστήματα πληρωμών εξοφλητέες σε λιγότερο από 7 ημέρες και οι διατραπεζικές απαιτήσεις εξοφλητέες σε λιγότερο από 7 ημέρες.

Οι εθνικές αρχές θα μπορούν να εξαιρούν ορισμένες απαιτήσεις από το «κούρεμα» για ειδικούς λόγους, ενώ θα πρέπει να συγκροτήσουν ένα ειδικό Ταμείο Εκκαθάρισης, στο οποίο θα συνεισφέρουν οι τράπεζες της χώρας. Μέσα σε μια δεκαετία το ταμείο θα πρέπει να αποκτήσει πόρους ίσους με το 8% των καλυμμένων καταθέσεων της χώρας.

Οι εθνικές αρχές θα μπορούν, εφόσον κρίνουν σκόπιμο να χρησιμοποιούν το Ταμείο Εκκαθάρισης για να ανακεφαλαιοποιούν τράπεζες, αλλά σε κάθε περίπτωση το 8% των απαιτούμενων κεφαλαίων θα πρέπει να καλύπτεται με «bail in» ενώ το ανώτατο όριο συμμετοχής του Ταμείου Εκκαθάρισης θα είναι 5%.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΣΧΟΛΙΟ

Η Ε.Ε. λοιπόν επιλέγει το κυπριακό μοντέλο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών...
Φυσικά στο μοντέλο αυτό κινδύνευσαν και τελικά είχαν επιπτώσεις και οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αφού κανείς καταθέτης δεν μπορεί (ακόμα) να κάνει ανάληψη πέραν των 300 ευρώ ημερησίως και οι προθεσμιακοί λογαριασμοί ανεξαρτήτως ποσού ανανεώνονται μονομερώς από τις τράπεζες (!) χωρίς την υπογραφή του κατόχου....

Επίσης δεν μας είπαν οι κύριοι της Ε.Ε. ποιός αποφασίζει ποιά είναι η προβληματική τράπεζα....
Δηλαδή η Γερμανία....

Η Γερμανοί λοιπόν αποφασίζουν μια ωραία πρωία (σίγουρα Σαββατοκύριακο) π.χ. ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι προβληματικό.... Κι αρχίζει το χάος... Κι άντε τώρα να πείσεις τους καταθέτες ότι δεν κινδυνεύουν...

Σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε. (δηλαδή των Γερμανών) θα την πληρώσουν κατά σειρά, οι μέτοχοι της τράπεζας, οι ομολογιούχοι και οι μεγαλο--καταθέτες με άνω των 100.000 ευρώ (ανά δικαιούχο - καταθέτη).... μετά αν δεν φτάσουν αυτά, το κράτος πρέπει να δανεισθεί για να την σώσει... από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης....
Υπάρχει κανείς αφελήςπου να πιστεύει ότι θα αφήσουν αλώβητους τους μικρούς και θα καταστρέψουν τους μεγάλους;

Νομίζετε ότι οι κυπριακές τράπεζες ήταν προβληματικές;
Αν και είχαν δεχτεί το χτύπημα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, άντεχαν και με το παραπάνω...
Οι Ρώσοι αλλά και οι εύρωστοι οικονομικά Κύπριοι πολίτες όπως και χιλιάδες ξένοι καταθέτες είχαν τεράστιες καταθέσεις στις τράπεζες αυτές και ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα... εκτός....
Από το ότι η Γερμανια ήθελε πάσει θυσία να βουτήξει τις καταθέσεις αυτές στις δικές της τράπεζες και επί χρόνια δεν καλόβλεπε το ακμάζων κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

(Δείτε την Ετήσια Εκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθεσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Λευκωσία για το 2011 ΕΔΩ. Παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον ειδικά από την σελίδα 21, όπου αρχίζει η αναλυτική περιγραφή του ισχυρού κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2011, αλλά και των ζηλόφθονων επιθέσεων που ήδη δεχόταν από τότε από τους δολοφονικούς Χρηματοπιστωτικούς Οίκους με συνεχείς υποβαθμίσεις!!!!)
(Επίσης δείτε την ομιλία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου τον Μάιο του 2012, για την τρελή ανάπτυξη και κερδοφορία της ΚΤΚ, αλλά και την αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονταν κυρίως από την ελληνική και παγκόσμια κρίση ΕΔΩ)

Ετσι το ποιά τράπεζα και με ποιές προϋποθέσεις θα κρίνεται ως προβληματική είναι καθαρά ένα υποκειμενικό γερμανικό ζήτημα.....

Οσοι λοιπόν ακόμα έχετε καταθέσεις στις τράπεζες ... Καλή Τύχη.

ΘΑΝΟΣ

ΥΓ 1. Μπορεί κάποιοι να πουν ότι λαϊκίζω.... (άλλωστε το συνηθίζουν τελευταία οι μνημονιακοί πολιτικοί)...
Το θέμα όμως είναι ποιος λαϊκίζει εγώ που θεωρώ ότι μετά την απόφαση της Ε.Ε. κινδυνεύουν οι καταθέσεις όλων των νοτιο-Ευρωπαίων, ή αυτοί που λένε ότι διασφαλίστηκαν;

ΥΓ 2. Και είναι και το άλλο...
Με τα τόσα ψέματα που μας έχουν φλομώσει οι προδότες πολιτικοί και οι ξεπουλημένοι δημοσιογράφοι γενικώς τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά ιδιαιτέρως από την ημέρα που ακούστηκε το "Λεφτά Υπάρχουν" του "βδελύγματος της ερημώσεως" του Γένους, υπάρχει κανείς που να καθησυχάζεται, όταν ακούει από όλα αυτά τα μπουκωμένα στόματα το "οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες και δεν κινδυνεύουν".....;

Εξάλλου αν διαβάσετε την παραπάνω έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Κύπρου - από την σελίδα 21- θα βρείτε και τις διαβεβαιώσεις του Ολι Ρεν τότε (2011), ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν κινδυνεύει!!!



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.