7 Μαΐου 2013

Τύμπανα γενικευμένου πολέμου στην Μέση Ανατολή.

«Κήρυξη πολέμου» συνιστούν για τη Συρία οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο κοντά στη Δαμασκό. Αυτό έκανε σαφές με συνέντευξη στο CNN ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Φάισαλ αλ Μέκνταντ. 

Το συριακό καθεστώς κάνει λόγο για συμμαχία του Ισραήλ με τους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ. 

Πρόκειται για τη δεύτερη ισραηλινή επίθεση μέσα σε λίγες μέρες, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, εναντίον οπλισμού με προορισμό τη Χεζμπολάχ. 

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά δε, την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Όπως είπε ο Σύρος αξιωματούχος, η Δαμασκός θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στο δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο. 

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η επίθεση «σε θέσεις που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις συνιστούν απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τρομοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα», μετέδωσε παράλληλα το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana. 

«Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας επιβεβαιώνει ότι αυτή η επίθεση ανοίγει ευρέως την πόρτα σε όλες τις πιθανότητες ειδικά επειδή δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για την πραγματικότητα των διασυνδέσεων που υπάρχουν ανάμεσα σε όλες τις συνιστώσες που διεξάγουν τον πόλεμο κατά της Συρίας», δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης Όμραν αλ Ζοάμπι, διαβάζοντας ανακοίνωση του συριακού υπουργικού συμβουλίου. 

Σύμφωνα με διπλωμάτη δυτικής χώρας, τον οποίο επικαλείται ο ισραηλινός ραδιοσταθμός, οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό είχαν στόχο φορτίο με ιρανικούς πυραύλους προηγμένης τεχνολογίας (Fatah-110 με 300 χλμ βεληνεκές) οι οποίοι φέρονται να προορίζονταν στη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. 

Οι αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν το συγκεκριμένο φορτίο διότι θα έθετε σε κίνδυνο το Ισραήλ δίνοντας στη Χεζμπολάχ πλεονέκτημα στην περίπτωση ακόμη μιας σύγκρουσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια επιδρομή του Ισραήλ σε διάστημα τριών ημερών. «Έγινε με το πράσινο φως των ΗΠΑ», εκτίμησε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας με δηλώσεις του στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
 
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ ανέπτυξε δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος στο βόρειο τμήμα της χώρας (Χάιφα και Σάφεντ), όπως είπε, για προληπτικούς λόγους.
 
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε έντονη ανησυχία σήμερα για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ έπληξε στόχους εντός της Συρίας, προσθέτοντας πως ο ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν πράγματι έγιναν οι επιθέσεις αυτές.
 
«Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τα δημοσιεύματα περί αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία από την Ισραηλινή (Πολεμική) Αεροπορία», ανέφερε το γραφείο Τύπου του Μπαν σε γραπτή ανακοίνωσή του.
 
«Αυτή τη στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη δεν διαθέτουν λεπτομέρειες για τα γεγονότα που αναφέρθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε θέση να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τι συνέβη».
 
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο Μπαν «καλεί όλες τις πλευρές να ασκήσουν την μέγιστη δυνατή ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν με συναίσθηση της ευθύνης τους για να αποτραπεί η κλιμάκωση αυτής που ήδη αποτελεί μια καταστροφική και πολύ επικίνδυνη σύρραξη». 
 
Όλα αυτά την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χαρακτηρίζει τον Άσαντ «σφαγέα» και ο Ομπάμα δηλώνει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύεται. 
 
... θα πληρώσει «ένα πολύ βαρύ τίμημα» για όσα έχει διαπράξει σε βάρος του λαού της χώρας του, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. 
 
«Εσείς, Μπασάρ Άσαντ, Θεού θέλοντος, θα πληρώσετε για όλα αυτά», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προβαίνοντας σε μια από τις πιο σφοδρές φραστικές επιθέσεις του εναντίον του Σύρου ηγέτη, στον οποίο αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας επανειλημμένα εκφράσεις όπως «δολοφόνος» και «σφαγέας».
 
«Θα πληρώσετε ένα πολύ, πολύ βαρύ τίμημα για το θάρρος που επιδείξατε στα βρέφη στις κούνιες τους, αλλά δεν ήσασταν ικανός να το επιδείξετε σε κανέναν άλλο», συνέχισε ο Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον βουλευτών και μελών του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα» να προστατεύεται από τις μεταφορές προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Χεζμπολάχ, μια ημέρα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για μια ισραηλινή επιδρομή εναντίον μιας οχηματοπομπής που μετέφερε πυραύλους στην ένοπλη οργάνωση και βρισκόταν στη Συρία.
 
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει προηγμένα όπλα που διαθέτει η Συρία να φθάσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ ή οπαδών του ιερού πολέμου (τζιχάντ). Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν την οχηματοπομπή μέσα στη Συρία, όπου συνεχίζει να μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και δύο χρόνια.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo στο πλαίσιο της τριήμερης μίνι-περιοδείας του που ολοκληρώθηκε στην Κόστα Ρίκα, ο Ομπάμα είπε ότι «δεν θα σχολιάσει» εάν έγινε πράγματι ισραηλινή επιδρομή. «Θα αφήσω την ισραηλινή κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις όποιες επιδρομές» διέταξε να γίνουν, είπε. Όμως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Μάρτιο, κατέστησε σαφές πως θεωρεί τέτοιες επιδρομές δικαιολογημένες.
 
Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η επιδρομή έγινε την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
 
«Αλλά έχω πει στο παρελθόν και συνεχίζω να πιστεύω ότι οι Ισραηλινοί δικαιολογημένα πρέπει να προστατεύονται από την μεταφορά προηγμένων όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ. Συντονιζόμαστε με τους Ισραηλινούς αναγνωρίζοντας ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη Συρία, πολύ κοντά στο Λίβανο», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 
Έτοιμη να εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό, δηλώνει η Τεχεράνη 
 
Την ίδια ώρα, το Ιράν είναι έτοιμο να εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό αν υπάρξει ανάγκη, δήλωσε ο διοικητής των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Αχμαντ-Ρεζά Πουρνταστάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.
 
«Βρισκόμαστε στο πλευρό της Συρίας και αν υπάρξει ανάγκη, είμαστε έτοιμοι να της παρέχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε ενεργά στις επιχειρήσεις της», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Ο ιρανός στρατηγός επισήμανε πως ο συριακός στρατός «με την εμπειρία που έχει στις συγκρούσεις με το σιωνιστικό κράτος μπορεί να αμυνθεί και δεν έχει ανάγκη εξωτερικής βοήθειας»..
 
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε σε σημερινή του δημόσια εμφάνιση στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία, τις τελευταίες ημέρες, αλλά επισήμανε την δέσμευσή του στο να παραμείνει το Ισραήλ ασφαλές.
 
«Ο πατέρας μου με έμαθε πως η μεγαλύτερη ευθύνη που έχουμε είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Ισραήλ και να διασφαλίσουμε το μέλλον του», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στη διάρκεια εγκαινίων αυτοκινητόδρομου που πήρε το όνομα του πατέρα του, ιστορικού Μπενζιόν Νετανιάχου.
 
Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις επιθέσεις και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει άμεσα. Καταδίκη και από το Κάιρο. 
 
Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε σήμερα τις επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ στην Συρία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "δράσει άμεσα" για να τις σταματήσει.
 
Οι επιδρομές αυτές συνιστούν "ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους", δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
 
Ο Νάμπιλ αλ Αράμπι ζήτησε παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "δράσει άμεσα για να σταματήσει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας".
 
Ταυτοχρόνως και η προεδρία της Αιγύπτου καταδίκασε σήμερα "την επίθεση" του Ισραήλ κατά της Συρίας.
 
Οι ισραηλινές επιδρομές συνιστούν "μια παραβίαση των αρχών και του διεθνούς δικαίου και συμβάλουν στην περιπλοκότητα της κατάστασης και στην απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής", υπογραμμίζει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της. 
 
το είδαμε στο Geopolitics & Daily News



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.