12 Μαΐου 2013

Κυβέρνηση και ΟΛΜΕ… βλάπτουν σοβαρά την παιδεία και τους μαθητές!

Γράφει ο Στάθης Διομήδης

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση  επέλεξε να δείξει το αυταρχικό και  εκβιαστικό της πρόσωπο απέναντι σε μια ομάδα εργαζομένων. Χωρίς  κανέναν διάλογο αλλά και με καμία Εθνική στρατηγική προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις μιας σειράς θεμάτων που θύματα έχουν τους καθηγητές και την παιδεία. Στόχος να γίνει πράξη μία από τις βασικές αρχές της τρόικας η πλήρης υποβάθμιση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Και για το πώς λειτουργεί η σημερινή κυβέρνηση  είναι γνωστό. Περιορισμός της Δημοκρατίας, φτωχοποίηση και εξαθλίωση εργαζομένων και λειτουργών, διαθεσιμότητες, σκοτεινές αξιολογήσεις και εκφοβισμός απολύσεων για όλους τους εργαζομένους είναι στην ημερήσια διάταξη.

Από την άλλη πλευρά όμως είναι τραγικός ο τρόπος που πολιτεύεται το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών. Προκηρύσσει απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς να σέβεται γονείς και μαθητές που έχουν επενδύσει τους κόπους μιας ζωής πάνω σε ετούτες τις εξετάσεις. Το δίκαιο των αιτημάτων των καθηγητών, δεν μπορεί να εξισωθεί με την ψυχική υγεία εκατό χιλιάδων και πλέον νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους, που ζουν τη βάσανο της εξαντλητικής εξεταστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση  εκβιάζει τους καθηγητές εν μέσω πανελλαδικών με τα νομοθετήματά της.

Ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει ακόμη και με ΑΚΥΡΩΣΗ των πανελληνίων εξετάσεων σε περίπτωση που απεργήσει έστω και μία ΕΛΜΕ! (όπως αναφέρεται στο χθεσινό non paper που διένειμε). Η ΟΛΜΕ εκβιάζει με απεργία τους μαθητές για να υποχωρήσει η κυβέρνηση στα αιτήματά της. Είναι σίγουρο ότι τη βασική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση καθώς θα μπορούσε να μεταφέρει τα νομοθετήματα αλλά και να κάνει και διάλογο με τους φορείς, αμέσως μετά τις εξετάσεις. Από την άλλη πλευρά η ΟΛΜΕ λειτουργεί ως μια ομάδα εργαζομένων με συντεχνιακή λογική και όχι βέβαια ως λειτουργοί που διαπλάθουν τη νέα γενιά της χώρας.

Η κυβέρνηση τρίβει τα χέρια της με την επιλογή  της ΟΛΜΕ καθώς «ο κοινωνικός αυτοματισμός» (τακτική που ακολούθησαν με επιτυχία οι κυβερνήσεις Σημίτη), η αντιπαράθεση μέχρις εσχάτων δηλαδή διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και διαφορετικών κοινωνικών συμφερόντων γίνεται πράξη με το παραπάνω αφήνοντας στο απυρόβλητο τον βασικό υπεύθυνο της κρίσης, την κυβέρνηση.

Εάν το δούμε πρακτικά το ζήτημα τι θα συμβεί επί της ουσίας; Η ΟΛΜΕ προκηρύσσει απεργία και η κυβέρνηση κάνει επιστράτευση. Άρα λοιπόν: τα κόμματα θα είναι εντάξει με την εκλογικής τους πελατεία γιατί κατακρίνουν την απεργία ή τη στηρίζουν ανάλογα το ακροατήριο, η κυβέρνηση δείχνει πυγμή με την επιστράτευση και τον αυταρχισμό, οι συνδικαλιστές πάνε στο συνέδριό τους ισχυροί και δυνατοί που τα έβαλαν μέχρι τέλους με την κυβέρνηση και όλα είναι μια χαρά για όλους.

Μια μικρή λεπτομέρεια βέβαια υπάρχει. Η αβεβαιότητα  και η τρομακτική αύξηση της πίεσης που θα δεχτούν μέσα από όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου οι μαθητές και οι οικογένειές τους. Να μην ξεχνάμε εδώ ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει ακόμη και τραγικά περιστατικά με μαθητές που δεν άντεξαν την πίεση των εξετάσεων.

Με τη νέα  γενιά δεν μπορεί να παίζει κανείς. Ούτε κυβερνήσεις ούτε συνδικαλιστές. Ο σεβασμός και η στήριξη στη νέα γενιά θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία μιας κοινωνίας και ενός πολιτικού συστήματος σε μια χώρα. Δεν είναι εχθρός οι νέοι. Είναι το λαμπρό μέλλον μια χώρας και ενός Έθνους.

Υ.Γ.1 Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην ΟΛΜΕ πλειοψηφούν  οι κυβερνητικές παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ. Επίσης η ΟΛΜΕ έχει συνέδριο και εκλογές τον Ιούνιο, και είναι πιθανόν η απόφαση  για απεργία να εμπεριέχει και  εκλογικές τακτικές των συνδικαλιστών.

Υ.Γ.2 Εάν πραγματικά κυβέρνηση και ΟΛΜΕ θα ήθελαν να καλύψουν τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία θα πρωτοστατούσαν ώστε οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε, οργανισμούς, βουλευτές, κόμματα, υπουργικά γραφεία, διοικητικές υπηρεσίες εκπαιδευτικών διευθύνσεων, κτλ να γυρίσουν άμεσα στην έδρα…

Υ.Γ.3 Θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία των καθηγητών που είναι αυτοί που δίνουν καθημερινή μάχη σε αντίξοες συνθήκες για να προσφέρουν εκπαίδευση στους νέους θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δηλώσουν παρόν δίπλα στους μαθητές τους τις ημέρες των εξετάσεων στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε συνδικαλιστές, κυβέρνηση και κοινωνία. 

* Ο Στάθης Διομήδης είναι αρθρογράφος, με σπουδές στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, εθελοντής διασώστης, αλλά και συντονιστής της εθελοντικής ομάδας ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.