19 Απριλίου 2013

Ανακάλυψη τριών νέων πιθανώς κατοικήσιμων πλανητών...

Οι δύο πλανήτες, που βαφτίστηκαν Κέπλερ-62 e (κέντρο) και Κέπλερ-62 f (2ος από δεξιά) ανήκουν σε ένα ηλιακό σύστημα με πέντε πλανήτες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, το διαστημόπολοιο Kepler ανακάλυψε δύο νέα πλανητικά συστήματα, στων οποίων τις κατοικήσιμες ζώνες περιέχονται τρεις πλανήτες ικανοί να διατηρήσουν ζωή.

Με τον όρο «κατοικήσιμη ζώνη» περιγράφεται η περιοχή γύρω από έναν αστέρα στην οποία είναι θεωρητικά δυνατό για έναν πλανήτη να αναπτύξει αρκετή ατμοσφαιρική πίεση, ικανή να διατηρήσει νερό στην επιφάνειά του.

Η αποστολή Κepler, η οποία πήρε την ονομασία της προς τιμήν του διάσημου αστρονόμου του 17ου αιώνα, ξεκίνησε το 2009 με σκοπό την ανακάλυψη πλανητών παρομοίων με τη Γη εντός των κατοικήσιμων ζωνών διαφόρων αστέρων του γαλαξία μας. Μέχρι τώρα, μέσω του τηλεσκοπίου πάνω στο διαστημόπλοιο έχουν εξεταστεί 2.740 υποψήφιοι εξωπλανήτες διαφόρων μεγεθών, 122 εκ των οποίων έχουν επιβεβαιωθεί. Η αποστολή αναμένεται να συνεχίσει τουλάχιστον ως το 2016.

Το Kepler-62, ένα από τα δύο νέα συστήματα που ανακαλύφθηκαν, περιέχει πέντε πλανήτες και βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα, στη σχετικά «κοντινή» απόσταση των 1.200 ετών φωτός από τη Γη. Οι πέντε πλανήτες του Kepler-62 βρίσκονται σε τροχιά γύρω από έναν αστέρα-νάνο κατηγορίας Κ2, ηλικίας 7 δισεκατομμυρίων ετών, με μέγεθος ένα τρίτο μικρότερο από τον Ήλιο και φωτεινότητα πέντε φορές χαμηλότερη.

Ο Kepler-62 εμφανίζει πολλές ομοιότητες με το δικό μας ηλιακό σύστημα και φιλοξενεί δύο πλανήτες εντός της κατοικήσιμης ζώνης του, με τις ονομασίες Kepler-62f και Kepler-62e. Ο Kepler-62f ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω από τον αστέρα κάθε 267 ημέρες και έχει μέγεθος μόλις 40% μεγαλύτερο της Γης, καθιστώντας τον το μικρότερο γνωστό εξωπλανήτη εντός της κατοικήσιμης ζώνης ενός άλλου αστέρα. Ο άλλος εξωπλανήτης, Kepler-62e, πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Kepler-62 κάθε 122 ημέρες και έχει μέγεθος περίπου 60% μεγαλύτερο από τη Γη.

Οι υπόλοιποι τρεις πλανήτες του συστήματος Kepler-62b, Kepler-62c, and Kepler-62d, έχουν τροχιά πέντε, δώδεκα και δεκαοκτώ ημερών αντίστοιχα, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα θερμούς και αφιλόξενους για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Οι δύο εξ αυτών έχουν μέγεθος μεγαλύτερο της Γης, ενώ ο τρίτος έχει περίπου το μέγεθος του Άρη.

Το άλλο πλανητικό σύστημα που ανακαλύφθηκε έχει στο κέντρο του τον αστέρα Kepler-69, ελάχιστα μικρότερο σε μέγεθος από τον Ήλιο, και 20% λιγότερο φωτεινό. Βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, 2.700 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Ο πλανήτης της κατοικήσιμης ζώνης του, Kepler-69c, έχει διπλάσιο μέγεθος από τη Γη, ενώ πραγματοποιεί μία τροχιά μόλις σε 13 ημέρες.

«Γνωρίζουμε μόνο ένα αστέρα που φιλοξενεί έναν πλανήτη με ζωή, τον Ήλιο», δήλωσε ο Τόμας Μπάρκλεϋ, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Kepler, με βάση τη Σονόμα της Καλιφόρνια. «Η εύρεση ενός πλανήτη στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από ένα αστέρι σαν τον Ήλιο μας, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο ορόσημο προς την εξεύρεση πλανητών πραγματικά παρόμοιων με τη Γη», πρόσθεσε.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.