21 Απριλίου 2013

Αλλάζουν αμυντικό δόγμα και προσανατολισμό οι Ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις...

Mια ιστορική αλλαγή στο χώρο της παγκόσμιας ασφάλειας ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σ.Σοϊγκού «το περιβάλλον ασφαλείας αλλάζει ιδιαίτερα μετά την απώλεια συγκεκριμένου αμυντικού προσανατολισμού στη Δύση και την εμφάνιση σειράς περιφερειακών συγκρούσεων ευρείας κλίμαμος -σε μικρό χρονικό διάστημα -που ενδέχεται να απαιτήσει την εμπλοκή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων για την υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων». 
 
Δηλαδή για πρώτη φορά από την ίδρυση του ρωσικού κράτους οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αλλάζουν αμυντικό προσανατολισμό!
 
Από την υπερσυγκέντωση δυνάμεων στην Δύση (ακόμα και μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου στην δυτική Ρωσία συγκεντρώνεται ο "ανθός" ττων ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και ακόμα και σήμερα στους δυτικούς σχηματισμούς εντάσσονται όλα τα νεότερα οπλικά συστήματα) οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές.
 
Ποιές; Το Καύκασο και περί τις κεντρικές ασιατικές δημοκρατίες Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και βέβαια θα ενισχυθεί και ο υπ'αριθμ "1" σύμμαχος της Μόσχας στην περιοχή, το Καζακστάν. Επίσης θα ενισχυθούν ή θα ιδρυθούν μονάδες κατάλληλες να δρουν στο περιβάλλον της Αρκτικής.
 
Ταυτοχρόνως θα ενισχυθούν και οι δυνάμεις στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.
 
Σίγουρα δεν πρόκειται να υπάρξει "ολική αφαίμαξη" των μονάδων στην δυτική Ρωσία, ούτε να μετακινηθούν μονάδες από τα σύνορα της Άπω Ανατολής με την Κίνα και την Μογγολία. Υπολογίζεται ότι θα μεταφερθεί ένα ολόκληρο Σώμα Στρατού από τα τρία που είναι τοποθετημένα στη δυτική Ρωσία αυτή την στιγμή, με προοπτική να ακολουθήσει και ένα δεύτερο. 
 
Θα πρόκειται για μία μετακίνηση ανάλογη αυτής που συνέβη το 1990 με την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Ανατολική Γερμανία και τις άλλες χώρες της Α.Ευρώπης.
 
Προς ικανοποίηση αυτού του στόχου θα αυξηθεί στο 1 εκατ. το προσωπικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από 800.000 που είναι σήμερα, ενώ μεγάλη θα είναι και η αύξηση στο προσωπικό των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, ειδικά των μάχιμων μονάδων της GRU (Στρατός) και της FSΒ (αντιτρομοκρατικός κλάδος). 
 
Για τον μετασχηματισμό και την μετακίνηση των μονάδων το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα δαπανήσει περισσότερα από 1,6 δισ $ από το 2015. 
 
Ενα επιπλέον ποσό 1,5 δισ.$  θα διατεθεί μέχρι το τέλος του 2015 για τη στρατολόγηση νέου προσωπικού καθώς το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο εμπλοκής σε πολεμική σύγκρουση ευρείας κλίμακας η οποία θα απαιτήσει σημαντικές χερσαίες δυνάμεις με υψηλό επίπεδο ικανοτήτων η οποία θα υποστηριχθεί από ισχυρές δυνάμεις εφεδρείας με μικρό χρόνο κινητοποίησης.
 
Σε πρώτη φάση το υπουργείο Άμυνας θα προσλάβει τουλάχιστον 18.500 νέους επαγγελματίες μέχρι τα τέλη του 2013 και θα ακολουθήσουν επιπλέον ενισχύσεις με στόχο την άμεση του ρωσικού Στρατού με επαγγελματίες οπλίτες και υπαξιωματικούς που θα εκπαιδευτούν σε κρίσιμες ειδικότητες. 
 
Η περσινή χρονιά αποτέλεσε το σημείο καμπής: ΟΙ τεράστιες αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού με επιπλέον θέσπιση επιδομάτων ως κίνητρο άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, ενώ έχουν βελτιωθεί δραματικά οι συνθήκες διαβίωσης: Ο κατώτερος μισθός επαγγελματία οπλίτη φτάνει τα 2.000 δολάρια το μήνα, ενώ ένας υπολοχαγός αμοίβεται με 3.500 δολάρια καθαρά! 
 
Φυσικά πρωτεύοντα ρόλο θα απίξει η εισαγωγή νέων οπλικών συστημάτων και γενικά νέου εξοπλισμού από το επίπεδο του εξοπλισμού μάχης του στρατιώτης μέχρι το stealth υπερμαχητικό T-50. 
 
Ήδη βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή αντιαεροπορικά συστήματα S-400, άρματα μάχης T-90Α, εκσυγχρονίζονται τα T-72 στο επίπεδο "BM", ΤΟΜΑ BMP-3, αντιαεροπορικά SHORADS Τοr-M1/M2, αλλά και Pantsir S1, μαχητικά κρούσης Su-34, πολλαπλού ρόλου, Su-35, τακτικά βλήματα επιφανείας-επιφανείας Iskander-Μ, ναυπηγούνται τα δύο ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral, ετοιμάζεται να εισέλθει στην παραγωγή από τα τέλη του 2014 το αντιαεροπορικό σύστημα S-500, το 2017 θα σχηματιστεί η πρώτη ετοιμοπόλεμη Μοίρα Τ-50, ήδη έχουν παραδοθεί 10 Su-35BM και αναμένεται η ολοκλήρωση των παραδόσεων και η κήρυξη επιχειρησιακών Μοιρών μέχρι το τέλος του 2014 κλπ κλπ. 
 
Ολα τα παραπάνω θα κοστίσουν ένα ποσό της τάξεως των 600 δισ. δολ. μέχρι το 2020.
Αλλά εν προκειμένω το πλέον σημαντικό είναι η αλλαγή του αμυντικού προσανατολισμού της Ρωσίας που αλλάζει πολλά σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων με την Δύση, γενικότερα.

Σίγουρα αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έκαναν σημαντικές υποχωρήσεις στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας...

Από την άλλη είναι σαφές ότι τα ρωσικά think tanks προσδιορίζουν ως κύρια απειλή τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό, εξ αυτού και η ενίσχυση των δυνάμεων περιμετρικά των μουσουλμανικών χωρών της κεντρικής Ασίας κιαι του Καυκάσου... 

Tμήμα ειδήσεων defencenet.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.